Πέμπτη 20 Μάρτη 2003 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
Μαχητική απάντηση στον πόλεμο

Από πρόσφατες αντιπολεμικές κινητοποιήσεις

Associated Press

Από πρόσφατες αντιπολεμικές κινητοποιήσεις
Λαμπαδηφορίες στην Ισπανία, στις ΗΠΑ, στη Βρετανία εν αναμονή του αναπόφευκτου πολέμου... όχι απαραίτητα χωρίς προβλήματα καθώς στις ΗΠΑ, εξαιτίας της εν εξελίξει «επιχείρησης Ασπίδα Ελευθερίας», δηλαδή της επιχείρησης στο πλαίσιο του «πορτοκαλί συναγερμού», διαδηλωτές στην Ουάσιγκτον συλλαμβάνονταν ακόμη και τη στιγμή που έβγαιναν από το σταθμό του μετρό κοντά στο Λευκό Οίκο «με πρόθεση να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις».

Το Σάββατο, καθώς φαίνεται, θα είναι το μεγάλο οικουμενικό ραντεβού κατά του πολέμου. Από το Σαντιάγο της Χιλής έως το Τόκιο με στάσεις φυσικά στην Ευρώπη και την Αυστραλία, εκατομμύρια θα ανταμώσουν και πάλι στους «δρόμους της ειρήνης»...

Ηδη, στις ΗΠΑ δεκάδες φιλειρηνικές και μαζικές οργανώσεις εκδήλωσαν τις προθέσεις τους για το «τι μέλλει γενέσθαι τη μέρα έναρξης του πολέμου», όπου το φιλειρηνικό κίνημα στις ΗΠΑ θα προχωρήσει άμεσα σε κατάληψη κυβερνητικών και ομοσπονδιακών κτιρίων, στρατιωτικών βάσεων - παρά το γεγονός ότι ο στρατός ανακοίνωσε ότι θα πυροβολούνται - κεντρικών οδικών αρτηριών και των κέντρων των μεγάλων πόλεων, με διαδηλώσεις και άλλες πολύμορφες αντιπολεμικές κινητοποιήσεις. Παράλληλα, φοιτητές και μαθητές θα εγκαταλείψουν αμέσως τις αίθουσες διδασκαλίας και θα λάβουν μέρος στις άμεσες διαδηλώσεις και πικετοφορίες, με ραντεβού που δόθηκε στα δημαρχεία των πρωτευουσών και των 52 Πολιτειών των ΗΠΑ.


Associated Press

Αναλόγως και η Βρετανία αναμένεται να παραλύσει από διαδηλώσεις, πορείες, καθιστικές διαμαρτυρίες, απεργίες, καταλήψεις, «πολιτική ανυπακοή και κόσμο που θα αναλάβει άμεση δράση κατά τις πρώτες ώρες που τα βομβαρδιστικά θα κατευθυνθούν στο Ιράκ», σύμφωνα με τη συμμαχία «Σταματήστε τον Πόλεμο», προκειμένου ο «κόσμος να νεκρώσει τη Βρετανία».

Στην Ιταλία, τα μεγαλύτερα εργατικά συνδικάτα, CGIL, CISL και UIL ανακοίνωσαν χτες, ότι θα προχωρήσουν σε απεργίες και διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα.

Στην Τουρκία, οι αντιπολεμικές διαδηλώσεις στην Αλεξανδρέττα (Ισκέντερουν) συνεχίζονταν, εναντίον των πλοίων που ως χτες βρίσκονταν εκεί, ενώ για την πρώτη μέρα του πολέμου, τα κόμματα της τουρκικής Αριστεράς προγραμμάτιζαν διαδηλώσεις σε όλα τα μεγάλα αστικά κέντρα αλλά και στο Ιντσιρλίκ, όπου υπάρχει η αμερικανική βάση η χρήση της οποίας είναι αμφισβητούμενη.

Στην Ινδία, μέσα σε 48 ώρες από την έναρξη του πολέμου το ΚΚ Ινδίας (Μαρξιστικό) καθώς και το ΚΚ Ινδίας και άλλες οργανώσεις προετοίμαζαν διαδήλωση στην πρεσβεία των ΗΠΑ στο Νέο Δελχί, ενώ τόνιζαν την «ένοχη σιωπή» της κυβέρνησης Βάτζπαϊ όσον αφορά τον πόλεμο. Ανάλογες διαδηλώσεις ετοιμάζονταν στις Φιλιππίνες, στο Πακιστάν, καθώς και πολλές άλλες μουσουλμανικές και μη ασιατικές χώρες.


Associated Press


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ