Σάββατο 22 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Τσιμέντο και στην οδό Παναθηναίων!!!

Ακόμη και την οδό Παναθηναίων, τον κορυφαίο αρχαίο δρόμο που περνάει μπροστά από τη Στοά Αττάλου, δε σεβάστηκε η κυβέρνηση. Τον τσιμεντάρει(!) για να διαβούν έως τη Στοά οι λιμουζίνες των ηγετών της ΕΕ για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στην Αθήνα (16/4)!

Το ΥΠΠΟ δε σεβάστηκε ούτε τη σχετική μελέτη που ενέκρινε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, η οποία ενώ προέβλεπε επίστρωση της οδού με πατημένο χώμα, τώρα χρησιμοποιείται μπετόν. Σε ανακοίνωσή του το ΥΠΠΟ ισχυρίζεται ότι τα υλικά της επίστρωσης - δεν τα κατονομάζει - «είναι απολύτως συμβατά με βάση τις σημερινές διεθνείς επιστημονικές προδιαγραφές» και ότι η παρέμβαση είναι «αναστρέψιμη».

Ανακοίνωση της «Συμπαράταξης για την Αθήνα»

«Κατάπληκτοι παρακολουθούμε τον τελευταίο καιρό την καταστροφική λαίλαπα που με επίσημες περγαμηνές αφανίζει τα αρχαία αυτής της πόλης, τη μνήμη, την ιστορία και το μεγαλείο της», υπογραμμίζει με σχετική ανακοίνωσή της η «Συμπαράταξη για την Αθήνα», η οποία εκτιμά ότι μετά την καταστροφή του αρχαιολογικού χώρου του Μακρυγιάννη, η οδός Παναθηναίων είναι η συνέχεια αυτής της τακτικής. Προσθέτει, ότι ο ιερός τόπος της Αρχαίας Αγοράς, «όπου άνθησε το πνεύμα της αντίστασης κατά της τυραννίας», προσφέρεται από τους σημερινούς διαχειριστές της εξουσίας «ως λεωφόρος στις λιμουζίνες των Ευρωπαίων εταίρων». Η «Συμπαράταξη» καταγγέλλει αυτή τη «δουλόφρονα τακτική, το ξεπούλημα όλων των αξιών, της περηφάνιας και της ιστορικής μνήμης» και καλεί τους υπεύθυνους να σταματήσουν τη διάθεση της πολιτιστικής κληρονομιάς ως έρμαιο αγαθό. «Η Αρχαία Αγορά είναι χώρος μνήμης και διαπαιδαγώγησης και όχι «πεδίο κυκλοφοριακών διευκολύνσεων και τουριστικών αξιοποιήσεων για εφήμερες πολιτικές σκοπιμότητες», καταλήγει.

ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Θησείου, σε ανακοίνωσή του, καταγγέλλει την καταστροφική επίστρωση και σημειώνει σκωπτικά, ότι «δε θα έβλαπτε αν οι επίσημοι περπατούσαν και λίγα μέτρα στο χώμα για να φτάσουν στον προορισμό τους». Προσθέτει, ότι ανάλογες παρεμβάσεις θα γίνουν και στην οδό Αστεροσκοπείου, που συνέδεε το Θησείο με την Πλάκα και την παλιά γειτονιά της Βλασσαρούς. Καλεί, τέλος, το υπουργείο να απαντήσει στο γιατί δε χρησιμοποίησε πατημένο χώμα, όπως γνωμάτευσε το ΚΑΣ και τι θα γίνει στην οδό Αστεροσκοπείου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με πλήθος πολύμορφων εκδηλώσεων τίμησαν την αντίσταση του λαού (2013-10-30 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2010-03-16 00:00:00.0)
Η αρχαία οδός του πεντελικού μαρμάρου (2009-01-31 00:00:00.0)
«Η τέχνη χρειάζεται και πάλι να βοηθήσει» (2006-06-06 00:00:00.0)
O Ηλιος της Βερενίκης (2001-10-07 00:00:00.0)
«Αποστειρωμένη», κοινωνικά, πολιτεία (2000-04-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ