Σάββατο 22 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Λογοτεχνικά αντιπολεμικά «πυρά»

Λογοτεχνικό «κατηγορώ» στην ιμπεριαλιστική επίθεση κατά του Ιράκ «εκτόξευσαν» χτες ο Γερμανός νομπελίστας συγγραφέας Γκίντερ Γκρας και ο Περουβιανός ομότεχνός του Μάριο Βάργκας Γιόσα.

«Τον πόλεμο τον θέλησε και τον προέβλεψε εδώ και πολύ καιρό η αμερικανική κυβέρνηση. Σε πείσμα όλων των προειδοποιήσεων των Ηνωμένων Εθνών, η διαταγή μιας προληπτικής επίθεσης δόθηκε στη στρατιωτική μηχανή, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου», είπε ο Γκρας, ο οποίος έχει κατηγορήσει πολλές φορές το τελευταίο διάστημα τον Μπους για «ιδιωτικά και οικογενειακά κίνητρα» σε ό,τι αφορά στον πόλεμο κατά του Ιράκ. Τον περασμένο Δεκέμβρη είχε δηλώσει, ότι «ο επικίνδυνος συνδυασμός οικογενειακών, οικονομικών και πολιτικών συμφερόντων έχει κάνει αυτό τον πολιτικό, πραγματικό κίνδυνο».

Ο Γιόσα, στη διάρκεια συνεδρίου στο Ινστιτούτο Θερβάντες στο Βερολίνο, είπε ότι η αμερικανική επίθεση στο Ιράκ συνιστά «επίθεση εναντίον της κουλτούρας και της ελευθερίας σε ολόκληρο τον κόσμο. Είναι μία ενέργεια που τοποθετείται εκτός των πλαισίων της διεθνούς νομιμότητας και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τη θεωρώ μη υπερασπίσιμη, τόσο από ηθική όσο και από πολιτική άποψη». Πρόσθεσε, δε, ότι με τη «λογική» αυτή ο πόλεμος ενάντια στο Ιράκ δεν μπορεί να δικαιολογηθεί με το επιχείρημα της «ελευθερίας του ιρακινού λαού».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ