Σάββατο 22 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Καθαγιάζει τον πόλεμο η Ευρωπαϊκή Ενωση

Αποσπάσματα από τη συνέντευξη της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στον «ALPHA RADIO» χτες

Η επέμβαση των ΗΠΑ στο Ιράκ ήταν το θέμα που κυριάρχησε στη συνέντευξη που παραχώρησε χτες η Αλ. Παπαρήγα στον «ALPHA RADIO» και τον δημοσιογράφο Κ. Παρρά.

Κληθείσα να σχολιάσει «τον πόλεμο που οι "ισχυροί" αποφάσισαν», τόνισε:

«Αυτό που έχει πολύ μεγάλη σημασία, είναι ότι ο πόλεμος γίνεται. Οτι ήδη, από την πρώτη μέρα του πολέμου, για να μην πω και πιο πριν, γίνεται συζήτηση για το πώς θα είναι το μεταπολεμικό Ιράκ χωρίς τον Σαντάμ Χουσεΐν και υπό τη στρατιωτική διοίκηση των Αμερικανών. Αυτή ήταν και η συζήτηση των ηγετών της ΕΕ, που έβγαλαν μια ανακοίνωση, στην οποία μιλάνε για το μεταπολεμικό Ιράκ, χωρίς Σαντάμ, όπου θα έχουν αντιπροσωπευτική διοίκηση. Ξεχνάνε, όμως, να πούνε ή σκοπίμως δε λένε, ότι θα είναι υπό τον Αμερικανό στρατιωτικό διοικητή του Ιράκ».

Στο σχόλιο του δημοσιογράφου πως «η συζήτηση έγινε ώστε να μη φανεί η διαιρεμένη Ευρώπη», η Αλ. Παπαρήγα σημείωσε:

«Ακόμα και αν είναι έτσι, το θέμα είναι ότι η ΕΕ καθαγιάζει τον πόλεμο ή στέκεται απέναντί του απαθής και αδιάφορη και συζητάει "τι θα φάμε στα μετά"».

Ερωτώμενη για τη συμμετοχή της Ελλάδας και για το αν το ΚΚΕ διαθέτει πληροφορίες και καταγγέλλει τη συμμετοχή, επισήμανε: «Την Ελλάδα ο ίδιος ο Μπους την ευχαρίστησε μαζί με εκείνες που διαθέτουν στρατιωτικές βάσεις και οι οποίες χρησιμοποιούνται σε αυτό τον πόλεμο. Η Σούδα είναι ανάμεσα στις πρώτες. Τέρμα η συζήτηση των συμβάσεων. Διότι εδώ υπογράφονται συμβάσεις όπου στον ελληνικό λαό λένε τη μισή αλήθεια ή λένε πάρα πολλά ψέματα ή, αν θέλετε, έστω και αν τις συγκρίνει ο ελληνικός λαός, καταλαβαίνει τι είδους συμβάσεις είναι αυτές, και μετά ουδετεροποιούνται απέναντι στις πολιτικές πράξεις και μεταχειρίζονται τις συμβάσεις λες και είναι ο ...Αρης που έπεσε πάνω στο κεφάλι μας και δεν το περιμέναμε. Οι συμβάσεις ανατρέπονται. Υπάρχει και ένα επιχείρημα, το οποίο ταιριάζει και για αυτούς οι οποίοι δεν ήταν αντίθετοι με αυτές τις συμβάσεις. Από τη στιγμή που ο πόλεμος είναι παράνομος ως εταίρος εσύ σε μια σύμβαση δεν υποχρεούσαι να τηρήσεις τα συμβεβλημένα με το παράνομο. Αν κάνουμε μια συνθήκη μεταξύ μας και εσείς κάνετε κάτι παράνομο και παραβιάζετε τη συνθήκη, θα την εφαρμόσω εγώ τη συνθήκη; Μονομερώς;»

Κληθείσα να σχολιάσει επιχειρήματα του τύπου «έτσι και πας με την πλευρά των ηττημένων σε αυτό τον πόλεμο, θα βάλεις τη χώρα σου σε δύσκολη θέση», η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ υπογράμμισε:

«Τότε πρέπει να κάνουμε αυτοκριτική γιατί πολεμήσαμε το Γ΄ Ράιχ. Θα πας με το δίκιο ακόμα και αν είσαι προσωρινά με αυτούς που δεν μπορούν να νικήσουν. Διότι δε θα νικήσεις ποτέ. Αυτά τα λένε το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ».

Επ' αυτού σχετικά και με τη στάση μεγάλων δυνάμεων όπως η Ρωσία, η Γαλλία, η Γερμανία που δεν υιοθετούν μια πιο δυναμική στάση, συμπλήρωσε:

«Στην πολιτική τα πράγματα δεν πάνε μόνο με το μέγεθος. Το μέγεθος καθορίζει το αν θα νικήσεις γρήγορα ή αργά. Στην πολιτική δεν πάνε έτσι. Να το κάνει η Ελλάδα, άμα θέλει. Ο κ. Σημίτης δε θέλει. Να το κάνει η Ελλάδα και αυτό θα δημιουργήσει αφύπνιση, θα ασκήσει πίεση στις άλλες κυβερνήσεις. Θα πάμε έτσι; Οι μεγάλες χώρες θα μας κάνουν ό,τι θέλουν και οι μικρές θα πάμε με τις μεγάλες, γιατί δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς; Στην πολιτική δεν υπάρχει αυτό. Δηλαδή το Βιετνάμ ήταν μεγάλο; Η Ελλάδα το 1940 ήταν καμιά μεγάλη δύναμη; Οταν η Γαλλία παραδόθηκε στο φασισμό, ξέρετε ότι η γαλλική κυβέρνηση άνοιξε την πόρτα στον φασισμό; Ο ελληνικός λαός όμως δεν την άνοιξε. Εκανε αντίσταση πραγματική».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ