Σάββατο 22 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

-- Οι εκδόσεις «Music Corner» και «Τήνελλα» (Πανεπιστημίου 56, 210.3304.000) κυκλοφόρησαν τη μελέτη του Αριστομένη Καλυβιώτη «ΣΜΥΡΝΗ - Η μουσική ζωή 1900-1922 (Η διασκέδαση, τα μουσικά καταστήματα, οι ηχογραφήσεις δίσκων)». Το βιβλίο συνοδεύεται με cd που περιέχει χαρακτηριστικά τραγούδια. Επιμέλεια Νίκος Διονυσόπουλος.

-- Δ. Παπαδήμας: Σοφοκλέους «Αίας» (αρχαίο κείμενο, εισαγωγή - μετάφραση Παναγής Λορεντζάτος).

-- Αδελφοί Βλάση: Γρηγόριος Ξενόπουλος «Επιλογή κριτικών κειμένων» (ανθολόγηση - εισαγωγή - επιμέλεια Γ. Φαρίνου - Μαλαματάρη) (μελέτες, άρθρα του Γρ. Ξενόπουλου για τα κυριότερα θεωρητικά ζητήματα που τον απασχόλησαν).

-- Πολιτιστικό Τεχνολογικό Ιδρυμα ΕΤΒΑ: Μάχη Καραλή «Οι αγροτικές κατοικίες στην Εξωμεριά της Τήνου» (εξαιρετική μελέτη για τα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά και τα υλικά της λαϊκής τηνιακής αρχιτεκτονικής στην ύπαιθρο, πλούσια εικονογραφημένη με αρχιτεκτονικά σχέδια και φωτογραφίες).

-- Μορφωτικό Ιδρυμα Εθνικής Τραπέζης: Μανουήλ Γεδεών «Μουσικαί διαχύσεις οικιακαί εγκρίδες και λαλαγγιά», (αναμνήσεις από την οικιακή ζωή στις γιορτές, στην Κωνσταντινούπολη πριν τη μικρασιατική καταστροφή).

-- «ROAD» (Ιπποκράτους 65, 10680 Αθήνα, τηλ. 210.3640.723, φαξ 210.3640.359) Πέδρο Ολάγια «Μυθολογικός Ατλας της Ελλάδας (Μια πρωτότυπη προσέγγιση της ελληνικής μυθολογίας μέσα από τη γεωγραφία και τις αρχαίες λογοτεχνικές πηγές)». (Πρόκειται για εξαιρετικά, πλούσια εικονογραφημένη με αρχαιότητες και χάρτες έκδοση της διδακτορικής διατριβής του συγγραφέα, η οποία χρηματοδοτήθηκε από το Ιδρυμα Ωνάση. Μετάφραση αρχαίων χωρίων στα νεοελληνικά Ολγα Γεωργακοπούλου).

-- «Εστία»: Λίνα Λούβη «Περιγέλωτος Βασιλείου (Οι σατιρικές εφημερίδες και το Εθνικό Ζήτημα (1875-1886)», (ιστορική μελέτη της επίκουρου καθηγήτριας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, μέσα από τα σατιρικά δημοσιεύματα της εποχής).

Κρίστοφερ Χίτσενς «Η δίκη του Χένρι Κίσινγκερ» (μαρτυρίες, αδημοσίευτα έγγραφα και άλλο υλικό που αποκαλύπτει το δόλιο ρόλο του Κίσινγκερ στον πόλεμο στην Ινδοκίνα, στη γενοκτονία στο Ανατολικό Τιμόρ, στη Χιλή, στο πραξικόπημα στην Κύπρο και στις σχέσεις του με την απριλιανή χούντα στην Ελλάδα. Ο συγγραφέας - δημοσιογράφος προτείνει να δικαστεί ο Κίσινγκερ για τα εγκλήματά του).

Δημοσθένης Κούρτοβικ «Η θέα πέρα από τον ακάλυπτο (Κριτικές και δοκίμια 1992-2002)» (κριτικές και μελέτες δημοσιευμένες σε διάφορα έντυπα).

Νίκος Λεβέντης «Σκιερή πηγή» (μυθιστόρημα - αναμνήσεις από τα εφηβικά του χρόνια στον Πειραιά και ένα πορνοσινεμά στην Τρούμπα).

Ναντίν Μπισμούτ «Οι πιστοί σύζυγοι δε γίνονται είδηση» (μετάφραση Τάνια Βελλιανίτη, διηγήματα).

-- «Scripta»: Michael Hardt - Antonio Negri «Αυτοκρατορία» (μετάφραση Νεκτάριος Καλαϊτζής. Πολιτικοϊστορική μελέτη για το φαινόμενο της «παγκοσμιοποίησης» και το νέο διεθνές λαϊκό κίνημα ενάντιά της).

-- «Ροδακιό»: Σέφης Αναστασάκος «Δραπέτες» (ποίηση, με σχέδιο στο εξώφυλλο του Ανδρέα Βουρλουμή).

-- «Πατάκης»: Στίβεν Πρέσφιλντ «Ανεμοι πολέμου» (μετάφραση Βασιλική Κοκκίνου, ιστορικό μυθιστόρημα για τον Αλκιβιάδη και τον Πελοποννησιακό Πόλεμο).

Αρτούρο Πέρεθ - Ρεβέρτε «Ο Ναυτικός Χάρτης» (μετάφραση Δημήτρης Δημουλάς, μυθιστόρημα βραβευμένο από τη Γαλλική Ναυτική Ακαδημία).

Μαρί - Φρανς Χίριγκογιέν «Ηθική παρενόχληση στο χώρο εργασίας» (μετάφραση Ασπασία Σιγάλα, ψυχολογική μελέτη).

Παναγιώτης Κουρτοβίδης «Ξέρεις κάτι; Ποτέ δε μετάνιωσα» (μυθιστόρημα).

-- «Ιωλκός»: Γιάννης Κορίδης «Ποιήματα 1952-2002» (ποιήματα του καλού ποιητή και εκδότη του «Ιωλκού»).

-- «Αίολος Τζ. Ρ.Ρ. Τόλκιν «Ο αγρότης ο Τζάιλς απ' το χωριό» (μετάφραση Ευγενία Χατζηθανάση - Κόλλια, βιβλίο για παιδιά με παράξενους γίγαντες και δράκους) και «Ο σιδεράς του μεγάλου δασοχωριού» (μετάφραση της προαναφερόμενης. Παραμύθι για παιδιά).

Μάικλ Μούρκοκ «το πετράδι στο κρανίο» (μετάφραση Θ. Μαστακούρης, παραμύθι για παιδιά).

-- «Μικρή Μίλητος»: «Η ατζέντα μου» και «Το λεύκωμά μου» (εικονογράφηση - σχεδιασμός Τέτη Σώλου.

Εφη Λαδιά «Με συντροφιά τις μαριονέτες» (εικονογράφηση Εφη Λαδά).

-- Ψυχογιός: Γιαν Μαρτέλ «Η ζωή του Πι» (μετάφραση Μπελίκα Κουμπαρέλη, βραβείο «Boouker» 2002, μυθιστόρημα για παιδιά).

-- «Ιστορία» (εικονογραφημένο ιστορικό περιοδικό, τεύχος 414 αφιέρωμα στην ιστορία των παιδικών παιχνιδιών).

-- «Διαβάζω» (μηνιαία επιθεώρηση του βιβλίου, τεύχος 435, με αφιέρωμα στην ποιήτρια Κική Δημουλά).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ