Τρίτη 25 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑΣ
Υπουργείο ... «ΑΕ» με πελατεία τους αγρότες

Η επίσπευση του ξεκληρίσματος των μικρομεσαίων αγροτών, μέσω της πιστής εφαρμογής των προτάσεων της Επιτροπής για την αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, είναι ο στόχος του σχεδίου Οργανωτικής Διάρθρωσης του υπουργείου Γεωργίας. Πρόκειται για το δεύτερο σχέδιο οργανογράμματος, αφού ένα ανάλογο ανακοινώθηκε προς υλοποίηση πριν τρία χρόνια περίπου. Σύμφωνα με το νέο σχέδιο, ο Ελληνας αγρότης μετατρέπεται σε «πελάτη» ενός υπουργείου «Ανώνυμη Εταιρία», το οποίο έχει ως βασική του κατεύθυνση την προσαρμογή του αγροτικού τομέα «στη νέα διεθνή οικονομική πραγματικότητα που χαρακτηρίζεται από ισχυρές τάσεις απελευθέρωσης του εμπορίου και μείωση των παρεμβατικών μηχανισμών για τη στήριξη των τιμών».

Ωστόσο, ένας τέτοιος ...«φιλόδοξος» στόχος, απαιτεί και μια πλήρη αναδιάρθρωση του υπαλληλικού προσωπικού του «υπουργείου ΑΕ», αφού το υφιστάμενο προσωπικό διέπεται από «χαμηλό ηθικό, απάθεια, απογοήτευση, αδιαφορία, "δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία", "κοπάνα"» και βέβαια με όλα αυτά τα χαρακτηριστικά «αδυνατεί να συμβάλει αποτελεσματικά στην επίτευξη των στόχων και την ικανοποίηση της αποστολής του». Ετσι, για να πάψει πια το δυναμικό του υπουργείου να έχει «δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία», προτείνεται η καθιέρωση του «συστήματος αξιολόγησης του προσωπικού» και «ο νοών νοείτω»...

Το νέο σχέδιο οργανωτικής διάρθρωσης έχουν καταγγείλει τόσο η Πανελλήνια Ενωση Γεωπόνων ΔΥ (ΠΕΓΔΥ), όσο και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Γεωτεχνικών ΔΥ (ΠΟΓΕΔΥ). Η ΠΕΓΔΥ, σε ανακοίνωσή της, υπογραμμίζει ότι «το προτεινόμενο σχέδιο πιθανό να μπορεί να εξυπηρετήσει ένα υπουργείο Γεωργίας διαχειριστή κοινοτικών κονδυλίων, σε καμία όμως περίπτωση ένα υπουργείο, που θα στοχεύει στην ανάπτυξη και στήριξη της ελληνικής γεωργίας». Ακόμη τονίζει ότι «το προτεινόμενο σχέδιο αποσείει τις ευθύνες της κυβέρνησης και των εκάστοτε πολιτικών ηγεσιών του υπουργείου για τη διάλυση και την αποδιοργάνωση των υπηρεσιών του και να τις μεταφέρει τεχνηέντως στους εργαζόμενους». Αντίστοιχα, η ΠΟΓΕΔΥ σε ανακοίνωσή της, επισημαίνει ότι «το σχέδιο δεν έχει καμία επιστημονική προσέγγιση» και ακόμη «είναι αντίθετο με την πάγια θέση των γεωτεχνικών για ένα υπουργείο Γεωργίας με κάθετη οργάνωση». Ακόμη η ΠΟΓΕΔΥ αναφέρει ότι «στο κείμενο προστίθεται ένας καινούριος όρος "οι πελάτες", προφανώς θα υπονοούνται οι αγρότες, οι μεταποιητές κλπ. που δραστηριοποιούνται παραγωγικά στη γεωργία. Εμείς κάνουμε σαφές προς κάθε κατεύθυνση ότι "πελάτες", "πελατολόγια" και "πελατειακές σχέσεις" δε μας αφορούν».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ