Τρίτη 25 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΠΕ
Διευρύνονται οι δυνατότητες για τα κέρδη των ιδιωτών

Στην κατάργηση σειράς αδειών απαραίτητες για τη χωροθέτηση και τη λειτουργία ιδιωτικών έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) προχώρησε η κυβέρνηση, επιδιώκοντας την άρση των αντιδράσεων κατοίκων και φορέων σε διάφορες περιοχές όπου προγραμματίζονται έργα ΑΠΕ, και ταυτόχρονα να επιταχύνει τις διαδικασίες για τη χρηματοδότηση των ιδιωτών που έχουν αδειοδοτηθεί για την κατασκευή αιολικών πάρκων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης, η κυβέρνηση, «με την κοινή απόφαση των υπουργών Ανάπτυξης, ΠΕΧΩΔΕ, Γεωργίας, Πολιτισμού, Μεταφορών και Αμυνας, που απλοποιεί τη διαδικασία αδειοδότησης, απαντά στο παγκόσμιο αίτημα της μεγιστοποίησης του ρόλου των ΑΠΕ και της διείσδυσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας»(!). Σημειώνει όμως, ότι η συγκεκριμένη απόφαση «ανοίγει το δρόμο στις ιδιωτικές επενδύσεις και απεγκλωβίζει σημαντικές δράσεις του Γ΄ ΚΠΣ, οι οποίες καθυστερούσαν λόγω του γραφειοκρατικού κυκεώνα. Αναφέρει μάλιστα ότι οι τομές που επιφέρει η ΚΥΑ είναι: Ο δραστικός περιορισμός των γνωμοδοτούντων φορέων για την εγκατάσταση ΑΠΕ, από 39 σε 9, ο πλήρης προσδιορισμός του τομέα για τον οποίο ο κάθε φορέας γνωμοδοτεί, η πλήρης καταγραφή της διαδικασίας αδειοδότησης και η θέσπιση ανώτατων χρονικών ορίων για κάθε στάδιο της διαδικασίας.

Επίσης, σε μια ακόμη προσπάθεια να ενισχυθεί το ιδιωτικό κεφάλαιο, η κυβέρνηση ενέταξε 39 έργα του ιδιωτικού τομέα, συνολικού προϋπολογισμού 149.364.561 ευρώ, (50,7 δισ.δρχ.) στο ΕΠΑΝ - Ενέργεια. Στα ενεργειακά αυτά έργα, εντάσσεται και η ΠΕΣΙΝΕ, η οποία θα επιδοτηθεί με 13 εκατομμύρια ευρώ για την κατασκευή τριών μονάδων συμπαραγωγής (75 μεγαβάτ έκαστη) στα Ασπρα Σπίτια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ