Τρίτη 25 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Τι έλεγαν το 1991...

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Καμία εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο, κύριε Μητσοτάκη. Να γυρίσει η φρεγάτα αμέσως πίσω, κύριε Μητσοτάκη». Αυτά έλεγε ο Α. Παπανδρέου, στις 16 Γενάρη 1991. Ο τελευταίος ήταν τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ο Κ. Μητσοτάκης, πρωθυπουργός, ενώ το θέμα της διαμάχης αφορούσε στον πρώτο πόλεμο του Κόλπου και, βέβαια, στην εμπλοκή της Ελλάδας σ' αυτόν. Ποια ήταν τότε η απάντηση του Κ. Μητσοτάκη; Η ίδια ακριβώς, που δίνει σήμερα ο Κ. Σημίτης: Διαβεβαίωνε σε όλους τους τόνους, ότι η Ελλάδα δεν είχε καμιά εμπλοκή στον πόλεμο.

Λίγους μήνες αργότερα, και συγκεκριμένα στις 19 Ιούλη 1991, ο τότε Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζ. Μπους (πατέρας του σημερινού), απονέμοντας εύσημα στο προσωπικό της βάσης της Σούδας, για την αναντικατάστατη συμβολή της στον πόλεμο του Κόλπου, δήλωνε: «Από τις 2 Αυγούστου του 1990 η Σούδα συντήρησε 97 πλοία, φόρτωσε και ξεφόρτωσε 13.000 τόνους (πολεμικού υλικού), εξυπηρέτησε 31.000 πτήσεις και τροφοδότησε αεροσκάφη με 4.500 λίβρες υγρών καυσίμων, λειτούργησε 24 ώρες το 24ωρο με εξουθενωτικούς ρυθμούς, 300% - 400% πιο γρήγορα από τους κανονικούς. Κάθε μέρα η βάση καλούνταν να διατηρεί τον ανεφοδιασμό των γραμμών μας και κάθε μέρα έπραττε το καθήκον της κατά τρόπον άψογο».

Εχει κανείς την παραμικρή αμφιβολία, ότι η βάση της Σούδας θα ξεπεράσει κατά πολύ εκείνες τις επιδόσεις στο συντελούμενο άδικο και βάρβαρο πόλεμο;


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ