Τρίτη 25 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΚΗ «17Ν»
Ενταση δημιούργησε κατάθεση αστυνομικού

Ενταση προκλήθηκε χτες στη δίκη της «17Ν», που συνεχίζεται για 15η ημέρα στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού. Κατά την εξέταση της υπόθεσης της έκρηξης σε λεωφορείο των ΜΑΤ στην Καισαριανή, στις 26/11/1985, κλήθηκε να καταθέσει ο αστυνομικός, Κωνσταντίνος Μηλιώνης, που υπηρετούσε στο κτίριο των ΜΑΤ στην Καισαριανή τη συγκεκριμένη περίοδο. Ο Κ. Μηλιώνης ισχυρίστηκε ότι αναγνώρισε τους Σάββα Ξηρό και Αγγελική Σωτηροπούλου ως το ζευγάρι που παρακολουθούσε το χώρο στάθμευσης των λεωφορείων των ΜΑΤ, μια εβδομάδα πριν την έκρηξη. Στον ισχυρισμό αυτό αντέδρασε αμέσως η Αγγελική Σωτηροπούλου, η οποία με έντονο ύφος αποκάλεσε το μάρτυρα «ψεύτη και άθλιο». Στο σημείο αυτό παρενέβη ο πρόεδρος του Δικαστηρίου Μ. Μαργαρίτης, ο οποίος επισήμανε ότι κανένας από τους δύο κατηγορούμενους, ούτε ο Σ. Ξηρός, ούτε η Αγγελική Σωτηροπούλου, αντιμετωπίζουν κατηγορία για τη συγκεκριμένη τρομοκρατική ενέργεια.

Εν τω μεταξύ με την έναρξη της δίκης ο Σ. Ξηρός ζήτησε και πήρε το λόγο για να εκφράσει την επιθυμία του να μην παρίσταται στις εργασίες της. Ο κατηγορούμενος χαρακτήρισε τη δίκη «παρωδία», ενώ επικαλέστηκε τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει και τα οποία τον εμπόδισαν ορισμένες ημέρες της προηγούμενης εβδομάδας να παραβρίσκεται στη δικαστική αίθουσα. Επίσης, κατήγγειλε τις συνθήκες κράτησης του ιδίου και των συγκατηγορούμενων του.

Η παρέμβαση αυτή του Σ. Ξηρού προκάλεσε την αντίδραση του προέδρου του Δικαστηρίου Μ. Μαργαρίτη και το διάλογο ανάμεσα στους δύο, όπου ο Σ. Ξηρός είχε την ευκαιρία να πει πως είναι βέβαιος ότι δε θα γίνει μια δίκαιη δίκη κι ότι ο ίδιος είχε μόνο ένα μήνα στη διάθεσή του να διαβάσει τη δικογραφία που αριθμεί χιλιάδες σελίδες, σε αντιδιαστολή με τη διαδικασία που ακολουθείται για την υπόθεση Βάινριχ, η οποία διαρκεί τέσσερα χρόνια.

«Εχετε βάλει μοτεράκι και προσπερνάτε πτώματα», είπε ο Σάββας Ξηρός απευθυνόμενος προς το δικαστήριο. «Εμείς τα δημιουργήσαμε τα πτώματα;», ήταν η απάντηση του Μ. Μαργαρίτη.

Η δίκη συνεχίζεται με καταθέσεις και άλλων αστυνομικών για την υπόθεση της έκρηξης στο λεωφορείο των ΜΑΤ στην Καισαριανή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ