Παρασκευή 10 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΝΑΥΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
Σύμβαση ντροπής στην ακτοπλοΐα

Καταγγέλλουν ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ τη στάση της νόθας πλειοψηφίας της ΠΝΟ. 4% και 0.5% οι αυξήσεις

Στο «πιάτο» των εφοπλιστών επιχειρεί να παραδώσει τα ναυτεργατικά δικαιώματα η νόθα πλειοψηφία της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας! Τις επιδιώξεις των εγκάθετων των εφοπλιστών και της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ σηματοδότησε η χτεσινή συνάντηση μεταξύ της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ομοσπονδίας με την Ενωση Εφοπλιστών Ακτοπλοΐας (ΕΕΑ), η οποία έληξε με τη συμφωνία - ντροπή για υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με ποσοστό αύξησης 4% για το πρώτο και 0,5% για το δεύτερο 6μηνο του 2000! Η περσινή συλλογική σύμβαση είχε «κλείσει» με εφάπαξ ποσοστό αύξησης 5%.

Ταυτόχρονα, η «πλειοψηφία» πέταξε στο καλάθι των αχρήστων, ακόμα και αυτό το «ανάπηρο» διεκδικητικό πλαίσιο, που αφορούσε θεσμικά αιτήματα των ναυτεργατών της ακτοπλοΐας. Το αποτέλεσμα της χτεσινής συνάντησης - η δεύτερη που έγινε μέσα σε τρεις μέρες - αποτελεί «καρπό» μυστικών συναντήσεων μεταξύ συνδικαλιστών της «πλειοψηφίας» και εφοπλιστών που έγιναν μετά την πρώτη επίσημη συνάντηση.

Η χτεσινή συμφωνία μεταξύ «πλειοψηφίας» και ΕΕΑ, η οποία «έκλεισε» με συνοπτικές διαδικασίες, αποκαλύπτει όχι μόνο ότι είχε προκαθοριστεί κατά τη διάρκεια των παρασυναγωγών, αλλά, ακόμα ότι η «πλειοψηφία» έχει ήδη ανάψει «πράσινο φως», για να εφαρμοστούν οι αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο της ακτοπλοΐας, το οποίο έχει ετοιμάσει η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ με τη συνεργασία της ΝΔ και αναμένεται να προωθηθεί αμέσως μετά τις εκλογές. Σύμφωνα με τους άξονες των αλλαγών, που έχουν δημοσιοποιηθεί, δε διασφαλίζεται ούτε μια θέση εργασίας των 20.000 ναυτεργατών, που εργάζονται σε αυτό τον τομέα και επιπλέον όσοι απομείνουν θα δουλεύουν υπό τους όρους που θα θέτει ο πλοιοκτήτης. Μάλιστα, «πρόβα τζενεράλε» των όσων σχεδιάζονται αποτέλεσε η μηνιαία «σύμβαση εργασίας», που προσπάθησε να εφαρμόσει στα πλοία της η ΑΝΕΚ με μεγαλομέτοχο τον Σήφη Βαρδινογιάννη.

Ως επαίσχυντη κατήγγειλαν τη συμφωνία οι εκπρόσωποι της ΠΕΜΕΝ και του ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ από τους οποίους ξεκαθαρίστηκε ότι δε θα την υπογράψουν και ότι τα δύο σωματεία θα εντείνουν τους αγώνες σε συντονισμό με όλους τους ναυτεργάτες, για να αποκρούσουν την ολομέτωπη επίθεση των εφοπλιστών και την ανατροπή της πολιτικής που εξυπηρετεί τα εφοπλιστικά συμφέροντά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ