Παρασκευή 10 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
KOΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Προκλήσεις από το ΝΑΤΟικό στρατό κατοχής

ΝΑΤΟικοί στρατιώτες στη γέφυρα της Μιτρόβιτσα

Associated Press

ΝΑΤΟικοί στρατιώτες στη γέφυρα της Μιτρόβιτσα
ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-

Ανέβηκε το θερμόμετρο χτες όχι στην Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα, αλλά στο χωριό Γκράμποβατς. Αφορμή, ο προκλητικός τρόπος που επέλεξαν Δανοί στρατιώτες της «ΚΦΟΡ», για να εντοπίσουν τυχόν παράνομα όπλα σε σπίτια Σέρβων χωρικών. Από τις συμπλοκές των δύο πλευρών, προκλήθηκε ο αρκετά σοβαρός τραυματισμός ενός Σέρβου χωρικού και ο ελαφρύτερος άλλων τριών συγχωριανών του.

Οι τριβές ξεκίνησαν όταν μία περίπολος Δανών στρατιωτών άρχισαν έρευνες για παράνομα όπλα στο σερβοκατοικούμενο χωριό Γκράμποβατς (κάπου 40 χλμ. βόρεια της Πρίστινα), το οποίο προ μιας βδομάδας είχε δεχτεί επιθέσεις Κοσσοβάρων Αλβανών από παρακείμενα χωριά. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, οι Δανοί στρατιώτες επέλεξαν τους πιο βίαιους τρόπους διενέργειας της έρευνας, σπάζοντας ανοιχτές πόρτες, καταστρέφοντας οικιακές συσκευές ή κάνοντας άνω κάτω αποθήκες τροφίμων. Προηγουμένως δε, έστησαν οδοφράγματα από και προς το χωριό ενώ ορισμένοι απ' αυτούς που επέβαιναν σε στρατιωτικά οχήματα άρχισαν να παίρνουν «θέσεις... μάχης»! Οι Σέρβοι χωρικοί, οργισμένοι απ' τον τρόπο συμπεριφοράς των στρατιωτών, έστησαν τα δικά τους οδοφράγματα, ώσπου ήρθαν στα χέρια με τους Δανούς στρατιώτες, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό τεσσάρων χωρικών. Τελικώς, χρειάστηκε η έλευση του Ολιβερ Ιβάνοβιτς από το σερβικό τομέα της Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα, προκειμένου να πειστούν οι Δανοί να σταματήσουν για λίγο τις έρευνές τους και οι Σέρβοι να άρουν τα μπλόκα από τους δρόμους. Οσο για τους Δανούς; Αυτοί δεν κατάφεραν παρά να εντοπίσουν τέσσερις καραμπίνες, που σύμφωνα με τον Ολιβερ Ιβάνοβιτς «οι χωρικοί τις χρησιμοποιούσαν για την αυτοάμυνά τους». Ο ίδιος, λίγο προτού αναχωρήσει για το σερβικό τομέα της Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα, ζήτησε από τις δυνάμεις της ΚΦΟΡ να ενισχύσουν τα μέτρα προστασίας των Σέρβων χωρικών στο Γκράμποβατς, καθιστώντας τους υπεύθυνους στην περίπτωση που επαναληφθούν νέες επιθέσεις από Κοσσοβάρους Αλβανούς εξτρεμιστές.

«Τριβές» μεταξύ αστυνομικών του ΟΗΕ και στρατιωτών της «ΚΦΟΡ»

Ο υποδιοικητής της αστυνομικής δύναμης του ΟΗΕ στην Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα Τζον Ανταμς, ανακλήθηκε στην Πρίστινα χτες, λίγες ώρες αφότου διαμαρτυρήθηκε για το γεγονός πως Γάλλοι στρατιώτες κατέστρεψαν στοιχεία σε τόπο εγκλήματος, εμποδίζοντας μάλιστα αστυνομικούς των Ηνωμένων Εθνών να προσεγγίσουν την περιοχή.

Σύμφωνα με τον Ανταμς, έως ότου επιτραπεί η πρόσβαση των αστυνομικών του ΟΗΕ στην περιοχή της Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα, που σημειώθηκαν προ ημερών επεισόδια, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό κάπου 40 ατόμων, οι Γάλλοι στρατιώτες είχαν καταστρέψει κάθε πιθανό στοιχείο που θα μπορούσε να οδηγήσει στην παραπομπή των ενεχόμενων σε δίκη. «Είναι κάτι παραπάνω από άγνοια... Οι Γάλλοι στρατιώτες δεν ξέρουν τίποτε για τις διαδικασίες που ακολουθεί η Αστυνομία σε τέτοιες περιπτώσεις», είχε πει ο Τζον Ανταμς, ο οποίος αμέσως μετά παύτηκε -προσωρινά;- των καθηκόντων του, εντελλόμενος να επιστρέψει στο κεντρικό στρατηγείο της αποστολής στην Πρίστινα.

O Ρόμπερτσον περί «κατασκόπου» των Σέρβων στο ΝΑΤΟ

Δεν υπάρχουν αποδείξεις πως υπήρξε κάποιος κατάσκοπος μέσα στους κόλπους του ΝΑΤΟ, στη διάρκεια των περσινών βομβαρδισμών κατά της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, υποστήριξε χτες ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Τζορτζ Ρόμπερτσον, κληθείς να σχολιάσει χτεσινό σχετικό δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «Γκάρντιαν», που στηρίχτηκε σε ντοκιμαντέρ του ΒΒC, που θα μεταδοθεί την ερχόμενη Κυριακή.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Γκάρντιαν, εμπιστευτική αναφορά που συντάχθηκε από ανώτερους Αμερικανούς αξιωματούχους του Πενταγώνου καταλήγει στο συμπέρασμα πως οι Σέρβοι είχαν πρόσβαση σε ημερήσιες διαταγές του ΝΑΤΟ για τους βομβαρδισμούς και τις αναγνωριστικές πτήσεις κατά τη διάρκεια των πρώτων δύο βδομάδων από την έναρξη της επιχείρησης βομβαρδισμού της Σερβίας το Μάρτη του 1999. Η «Γκάρντιαν» υποστηρίζει στο δημοσίευμά της πως μετά τη δεύτερη βδομάδα των επιχειρήσεων το ΝΑΤΟ άρχισε να αλλάζει τον τρόπο μετάδοσης των διαταγών για τον τρόπο διασποράς των βομβαρδισμών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ