Παρασκευή 28 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΩΝ
Λιγότεροι οι φόροι για το μεγάλο κεφάλαιο

Τα βάρη και φέτος στα λαϊκά στρώματα. Τα κρατικά έσοδα αυξήθηκαν 9,6% στο α' δίμηνο του 2003

Χαμηλότερα ποσά φόρου θα πληρώσουν φέτος οι «έχοντες και κατέχοντες» μετά και τις απανωτές φοροελαφρύνσεις που θεσμοθέτησε για λογαριασμό τους η κυβέρνηση. Την εξέλιξη αυτή ομολογούν ανοιχτά πλέον και υψηλόβαθμοι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, οι οποίοι αναμένουν σημαντική μείωση των κρατικών εσόδων από το «φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων».

Σ' αυτήν την εξέλιξη, σύμφωνα και με τους ίδιους, συμβάλλει η μείωση μέχρι και 10 ποσοστιαίες μονάδες (από 35% στο 25%) στο συντελεστή φόρου για τα κέρδη των επιχειρήσεων που συγχωνεύονται. Επίσης ο φορολογικός νόμος και άλλοι νόμοι που ψηφίστηκαν πέρσι από την κυβερνητική πλειοψηφία, βρίθουν από σκανδαλώδεις ρυθμίσεις σε όφελος του μεγάλου κεφαλαίου, όπως για παράδειγμα:

  • η μείωση κατά 2,5 ποσοστιαίες μονάδες στο συντελεστή φορολογίας για τα κέρδη μεγάλων επιχειρήσεων, που θα κάνουν, υποτίθεται, «νέες προσλήψεις» προσωπικού
  • η προκλητική κατάργηση του «πόθεν έσχες» για τους μεγαλοβιομηχάνους
  • διάφορα άλλα μέτρα που απαλλάσσουν ή κάνουν συμβολική τη φορολογία σε άλλες κατηγορίες φόρου όπως για παράδειγμα για μεταβιβάσεις επιχειρήσεων κλπ.

Από την άλλη πλευρά το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να αναπληρώσει τις «απώλειες» αυτές, έχει εξαπολύσει το φοροεισπρακτικό μηχανισμό σε επιλεκτικό φοροκυνηγητό σε βάρος των ΕΒΕ της χώρας.

Ετσι, σύμφωνα με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, τα έσοδα στο δίμηνο Γενάρη - Φλεβάρη καταγράφουν μεγάλη αύξηση σε ποσοστό 9,6% (5,62 δισ. ευρώ, από 5,13 δισ. πέρσι). Οπως ομολογούν, μέχρι τα μέσα Φλεβάρη είχαν εισπράξει 500 εκατ. ευρώ από ληξιπρόθεσμα χρέη 180.000 μικρών επιχειρήσεων. Ταυτόχρονα δηλώνουν εξαιρετικά ικανοποιημένοι και από την περαίωση των λεγόμενων εκκρεμών υποθέσεων της 6ετίας 1993-1998, βάρος που επίσης επωμίστηκαν οι ΕΒΕ της χώρας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ