Παρασκευή 28 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σενάρια νέων αντιλαϊκών μέτρων

Οσο απομακρύνεται η προοπτική ενός σύντομου πολέμου, τόσο επανέρχονται στην επικαιρότητα σχεδιασμοί της κυβέρνησης αλλά και πιέσεις για προσφυγή σε έκτακτα - ή ειδικά - μέτρα

Οσο περισσότερο αυξάνουν οι ...αβεβαιότητες - όχι μόνο για το χρονικό ορίζοντα αλλά και για την ίδια την έκβαση της ιμπεριαλιστικής επέμβασης στο Ιράκ - τόσο επανέρχεται στην επικαιρότητα το θέμα της λήψης έκτακτων μέτρων από την πλευρά όχι μόνο των μεγαλοεπιχειρηματιών αλλά και της ελληνικής κυβέρνησης. Στο θέμα αυτό αναφέρθηκε χτες ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Ν. Χριστοδουλάκης.

Αν και ακολούθησε τακτική «χαμηλών τόνων», ο υπουργός επιδίωξε να υποβαθμίσει το θέμα, διατηρώντας ανοιχτό ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Αν ληφθούν μέτρα, είπε ο υπουργός, αυτό θα γίνει σε συνεργασία και συντονισμό με τις άλλες κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, για να προσθέσει στη συνέχεια ότι τα μέτρα δε θα πρέπει να δημιουργούν περισσότερα προβλήματα από αυτά που θα λύσουν. Αναφερόμενος, επίσης, στις επιπτώσεις που μπορεί να υπάρξουν στις οικονομίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης από τις εξελίξεις στο Ιράκ, δήλωσε ότι συζήτηση για το θέμα αυτό θα γίνει στις 4-5 του Απρίλη στο ΕΚΟΦΙΝ. Αξίζει να σημειωθεί ότι η συνεδρίαση του συμβουλίου υπουργών Οικονομικών θα γίνει τελικά στην Αθήνα και όχι στα Χανιά - όπου βρίσκεται η βάση της Σούδας - όπως είχε προγραμματιστεί αρχικά!

Επίσης, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο υπουργός:

  • Αφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να δοθεί κάποιο επίδομα σε χαμηλοσυνταξιούχους, λέγοντας πως «αν προκύψει ανάγκη ο προϋπολογισμός έχει τη δυνατότητα να ανταποκριθεί»
  • Επανέλαβε και πάλι ότι τα αναδρομικά του οικογενειακού επιδόματος στους δημόσιους υπαλλήλους και στους συνταξιούχους θα ενσωματωθούν στη θεματολογία με την ΑΔΕΔΥ για το νέο μισθολόγιο που θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται από το 2004
  • Προέβλεψε ότι το Μάρτη ο πληθωρισμός θα κλείσει σε χαμηλότερα επίπεδα από αυτά του Φλεβάρη
  • Προσπάθησε να παρουσιάσει μια εικόνα «ελεγχόμενης κατάστασης», αν και στο οικονομικό επιτελείο εκφράζουν φόβους ότι οι εξελίξεις στο Ιράκ μπορούν να πλήξουν σοβαρά την ελληνική οικονομία.

Σύμφωνα, μάλιστα, με τις υποθέσεις εργασίας που έχουν επεξεργαστεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση - ανάλογα με το πόσο θα διαρκέσει ο πόλεμος ενάντια στο Ιράκ - για την περίπτωση της Ελλάδας εκτιμούν ότι ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ μπορεί να επιβραδυνθεί από 0,3% (ευνοϊκό σενάριο) μέχρι και 1,5% (καταστρεπτικό σενάριο). Στην περίπτωση αυτή αναμένουν μεγάλη κάμψη της τουριστικής δραστηριότητας και άνοδο του πληθωρισμού σε επίπεδα υψηλότερα του 5%.

Για την «οικονομία της αγοράς»

Μιλώντας χτες στη συνέλευση των εισηγμένων εταιριών στο Χρηματιστήριο Αθήνας, ο Ν. Χριστοδουλάκης είπε πως «το ζητούμενο είναι η ανάκτηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών για την οικονομία της αγοράς». Εκεί, στην οικονομία της αγοράς, εντοπίζει ο υπουργός το μέγεθος του προβλήματος, από την παρατεταμένη χρηματιστηριακή ανομβρία, τη διεθνή οικονομική κρίση, την επιβάρυνση του κλίματος από την ιμπεριαλιστική επέμβαση στο Ιράκ κλπ. Από το ίδιο βήμα, ο υπουργός έκανε λόγο για «παρατεταμένη διεθνή ύφεση, η οποία συνεχίζεται, ενώ τα σημάδια της ανάκαμψης δεν εμφανίζονται ακόμα». Επίσης, διαπίστωσε προβλήματα και για τις εισηγμένες στο Χρηματιστήριο εταιρίες («μειώθηκαν τα κέρδη τους, αυξήθηκε η αβεβαιότητα ως προς την οικονομική τους πορεία», ενώ «το ελληνικό επενδυτικό κοινό επηρεάστηκε σε ό,τι αφορά την εμπιστοσύνη του στην κεφαλαιαγορά») και ισχυρίστηκε ότι ο οικονομικός κύκλος δεν είναι μόνον εθνικός αλλά διεθνής, ο οποίος επιδρά πλέον με αυξανόμενη τάση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ