Παρασκευή 28 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εκεί που μας χρωστάγανε...

Ενα χαρακτηριστικό παράδειγμα της κυβερνητικής αυθαιρεσίας

Χαρακτηριστική περίπτωση της αυθαιρεσίας του υπουργείου Γεωργίας και του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι ο Παναγιώτης Καραβαγγέλης, βαμβακοπαραγωγός από τον Διόνυσο Βοιωτίας. Ο Π. Καραβαγγέλης, που είναι και πρόεδρος του τοπικού συνεταιρισμού, καλλιεργεί 108 στρέμματα γης κανονικά δηλωμένα στο ΟΣΔΕ και βάσει το αρχικό όριο στρεμματικής απόδοσης, είχε δικαίωμα να παραδώσει στο εκκοκιστήριο μέχρι το τέλος του περασμένου έτους, 320 κιλά ανά στρέμμα, συνολικά 34.560 τόνους βαμβάκι, όπως και έκανε, παίρνοντας ταυτόχρονα και την αντίστοιχη επιδότηση.

Την περασμένη Παρασκευή 21 Μάρτη, υπέγραψε στο εκκοκιστήριο σύμβαση παράδοσης 5 επιπλέον τόνων προϊόντος, με βάση τις αρχικές καταστάσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ και τις νέες ζώνες στρεμματικής απόδοσης. Οταν όμως πήγε προχτές να παραδώσει το βαμβάκι του, εκεί οι υπεύθυνοι του ανακοίνωσαν ότι το επιπλέον προϊόν του, δε δικαιούται επιδότησης και θα του καταβληθεί μόνο η εμπορική του αξία. Ταυτόχρονα, του είπαν ότι από αεροφωτογράφηση της περιοχής, αποδεικνύεται πως έχουν καλλιεργηθεί παράνομα επιπλέον βαμβάκια και ότι αυτός θα έπρεπε να επιστρέψει και την επιδότηση που αντιστοιχεί σε 2,5 περίπου τόνους βαμβάκι.

Ο Π. Καραβαγγέλης ζήτησε να του δοθεί η προσωπική του καρτέλα παραγωγού, όπου σύμφωνα με το εκκοκιστήριο, εμφανιζόταν ως «παράνομος» καλλιεργητής, ωστόσο η απάντηση που εισέπραξε ήταν ότι «απαγορεύεται να δίνονται στους παραγωγούς οι προσωπικές τους καρτέλες».

Μιλώντας στο «Ρ» ο Π. Καραβαγγέλης, δήλωσε ότι η δική του περίπτωση εμπαιγμού «δεν είναι ούτε η μοναδική αλλά ούτε και η χειρότερη. Είναι τουλάχιστον εμπαιγμός, συνέχισε, να μας βάζουν να υπογράφουμε συμβάσεις και μετά από πέντε μέρες να μην τις τηρούνε και να μας λένε να γυρίσουμε και μέρος της επιδότησης που πήραμε, έχοντας ως δικαιολογία κάποιες αεροφωτογραφίες που δεν τις βλέπει κανείς άλλος παρά μόνο κάποιοι αρμόδιοι του υπουργείου... Ας μου αποδείξουν εμένα ότι εγώ είμαι παράνομος. Με απλά λόγια, εκεί που μας χρωστάγανε, μας παίρνουν και το βόδι».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ