Παρασκευή 28 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
ΗΠΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ - ΙΡΑΚ
Τρίγωνο έντασης

Κούρδοι μαχητές της Πατριωτικής Ενωσης προωθούνται στο δρόμο προς Κιρκούκ. Το «βόρειο μέτωπο» μοιάζει να ανοίγει...

Associated Press

Κούρδοι μαχητές της Πατριωτικής Ενωσης προωθούνται στο δρόμο προς Κιρκούκ. Το «βόρειο μέτωπο» μοιάζει να ανοίγει...
ΑΓΚΥΡΑ, ΚΙΡΚΟΥΚ, ΙΡΜΠΙΛ ΚΑΙ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Η ανησυχία των επιτελών των ΗΠΑ για το «τι θα μπορούσε να συμβεί» με τις κινήσεις του τουρκικού στρατού στο Βόρειο Ιράκ παρέμενε χτες μείζων πονοκέφαλος για τους Αμερικανούς. Ο στρατηγός Χιλμί Οζκιόκ, επικεφαλής του τουρκικού γενικού επιτελείου στρατού, εμφανιζόταν να έχει «μειώσει την ένταση ανάμεσα στην Τουρκία και τις ΗΠΑ», αυξάνοντας «την πιθανότητα μιας συνεργασίας» των δύο πλευρών, εκτιμούσε μιλώντας στην Κρίστιαν Σάιενς Μόνιτορ ο αναλυτής Μπουλέντ Αλιριζά. Η αμοιβαία δυσπιστία εντεινόταν, όμως, μετά το άνοιγμα του λεγόμενου βορείου μετώπου, με συμμετοχή και των περμεργά της Πατριωτικής Ενωσης Κουρδιστάν, σύμφωνα με το Ρόιτερς, που κατέλαβαν θέση στο δρόμο προς το Κιρκούκ, 300 χιλιόμετρα βόρεια της Βαγδάτης, «τέσσερα χιλιόμετρα μέσα στο ιρακινό έδαφος», όπως δήλωσε στο πρακτορείο ο Μαμ Ροστάμ, διοικητής των Κούρδων μαχητών. Η ανησυχία των Τούρκων για την «στρατηγική σχέση» των Αμερικανών με τους Κούρδους κορυφώνεται.

Η τουρκική κυβέρνηση, έλεγε χτες ο Τούρκος ΥπΕξ Αμπντουλά Γκιούλ, «σέβεται την εδαφική ακεραιότητα του Ιράκ και θα λάβει κάθε αναγκαίο μέτρο, για να τη διατηρήσει». Προφανώς, ο Γκιούλ απειλούσε με συντριβή κάθε ενδεχόμενη Κουρδική απόπειρα ανεξαρτητοποίησης.

«Δε θα επιτρέψουμε να μετατραπεί (το βόρειο Ιράκ) σε στρατόπεδο εκπαίδευσης οποιασδήποτε τρομοκρατικής οργάνωσης. Οι στόχοι μας είναι καθαροί. Οι σύμμαχοί μας το καταλαβαίνουν», πρόσθεσε ο Γκιούλ, μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου με την Ισπανίδα Ανα Παλάθιο, η οποία βρισκόταν χτες στην Αγκυρα.

Το άνοιγμα του Βορείου Μετώπου, έλεγε χτες στο Ρόιτερς αμερικανική στρατιωτική πηγή υπό τον όρο της ανωνυμίας, έχει στόχο «να ενισχύσουμε τις κουρδικές γραμμές, να αναμειχτούμε μαζί τους και να κτίσουμε ένα ικανοποιητικό μέτωπο που δε θα μπορούν να διαπεράσουν» οι Ιρακινοί. Το βασικό είναι να «εξασφαλιστεί» η περιοχή, πρόσθετε η πηγή, που εκτιμούσε ότι «μάλλον» δε θα αρχίσει προέλαση προς Βαγδάτη από εκεί. Πάντως, οι Αμερικανοί βομβάρδιζαν ιρακινές θέσεις σε δρόμο ανάμεσα στη Μοσούλη και το Κιρκούκ. Παράλληλα, συνεχίζονταν οι βομβαρδισμοί σε αμφισβητούμενες κουρδικές περιοχές. Μάλιστα, το Σκάι Νιους μετέδιδε ότι αναφέρονταν βομβαρδισμοί και στην Ιρμπίλ. Στόχοι των αμερικανικών αεροπορικών πληγμάτων δεν ήταν μόνον οι Ιρακινοί, αλλά και οι Κούρδοι μαχητές δύο οργανώσεων: της Κομάλα και της Ανσάρ αλ Ισλάμ.

Υψηλόβαθμο στέλεχος της Πατριωτικής Ενωσης έλεγε στο μεταξύ πως «είμαστε ικανοί να πάρουμε το Κιρκούκ ξανά αν μας το ζητούσαν οι Αμερικανοί, αλλά για πολιτικούς λόγους δεν μπορούμε». Αν οι ΗΠΑ το ζητήσουν, πρόσθετε, οι Κουρδικές οργανώσεις μπορούν να «παίξουν ρόλο στην απελευθέρωση του Κιρκούκ, της Μοσούλης, ή του Τικρίτ ή της Βαγδάτης. Είμαστε έτοιμοι». Ο ίδιος είπε πως η Ουάσιγκτον κάνει ένα «στρατηγικό λάθος, θεωρώντας την Τουρκία σύμμαχο. Δεν είναι».

Οι Αμερικανοί και οι Βρετανοί, πάντως, εμφανίζονταν να παίρνουν από την τεράστια βάση του Ιντσιρλίκ δεκάδες αεροσκάφη. Ο εκπρόσωπος των στρατιωτικών επιχειρήσεων για τη διαφύλαξη της «ζώνης εναέριου αποκλεισμού» στο Βόρειο Ιράκ, σμήναρχος Μπομπ Τόμσον, είπε ότι «εξελίσσεται επιχείρηση αναδιάταξης των δυνάμεων που συμμετέχουν σε αυτές τις επιχειρήσεις». Δεν ήταν σαφές πού κατευθύνονται τα μαχητικά των Αμερικανών και με ποια αποστολή.

Η Ουάσινγκτον Ποστ ήγειρε, στο μεταξύ, ερωτήματα για το ρόλο της Τουρκίας και τη βοήθεια που της υπόσχονται οι ΗΠΑ: κυβερνητικές πηγές και μέλη του Κογκρέσου έλεγαν ότι το 1 δισ. δολάρια σε βοήθεια και τα 8,5 δισ. δολάρια σε δάνεια αποτελούν μάλλον χρήματα που θα τεθούν «στη διάθεση του Προέδρου Μπους ώστε αυτός να έχει ευελιξία στους χειρισμούς του». Με άλλα λόγια, οι αμερικανικές υποσχέσεις δεν είναι αναγκαίο ότι θα γίνουν πράξεις.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τριβές για τις ενεργειακές συμφωνίες (2013-01-22 00:00:00.0)
Τουρκικές δυνάμεις βρίσκονται ήδη «βαθιά στο βόρειο Ιράκ»; (2007-04-12 00:00:00.0)
Σκληρές μάχες και πιέσεις (2004-03-27 00:00:00.0)
Συμμετοχή στην κατοχή παρά τις αντιδράσεις (2003-10-09 00:00:00.0)
Κουρδικές «αντιρρήσεις» (2003-05-24 00:00:00.0)
Στην κόψη του ξυραφιού (2003-04-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ