Κυριακή 30 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΕ ΔΥΟ ΛΟΓΙΑ

ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ. Μπορεί να περιμένουν την αύξηση των κερδών τους μετά την επιδρομή στο Ιράκ, όμως οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρίες δεν αναστέλλουν την «ανασυγκρότησή» τους. Σ' αυτό το πλαίσιο η «Royal Dutch/ Shell», ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να μειώσει το κόστος κατά 15% έως 20% και να περικόψει 2.500 θέσεις εργασίας, παγκοσμίως, την προσεχή τετραετία. Σύμφωνα με τη διοίκηση της «Shell», η μείωση του κόστους σε συνδυασμό με επενδύσεις ύψους 8 έως 9 δισ. δολαρίων ετησίως στα τμήματα πετρελαίου, φυσικού αερίου και ενέργειας, θα βοηθήσουν την εταιρία να παρουσιάσει ποσοστό αύξησης κερδών 6% έως 8% ετησίως μέχρι το 2006.

«BRITISH AIRWAYS». Σε «θύματα πολέμου» εξελίσσονται 13.000 εργαζόμενοι στον υπ' αριθμόν 1 αερομεταφορέα της Ευρώπης, την «British Airways Plc» (ΒΑ), στο πλαίσιο της απόφασης της εταιρίας να μειώσει τη χωρητικότητά της κατά 4%. Επικαλούμενη πτώση της ζήτησης λόγω της επίθεσης στο Ιράκ, η BA ανακοίνωσε πρόσφατα το πρόγραμμα αυτό, στο οποίο περιλαμβάνεται η αναστολή κάποιων πτήσεων προς τις HΠA και η επίσπευση των εκτεταμένων απολύσεων. Σύμφωνα με το διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρίας, Ροντ Εντιγκτον, «μας περιμένουν δύσκολοι καιροί και η εμπειρία έχει δείξει ότι η διαφύλαξη ρευστού είναι ζωτικής σημασίας».

ΓΕΡΜΑΝΙΑ. Τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση, στο διάστημα των τελευταίων επτά μηνών, σημείωσε το Μάρτη ο δείκτης εμπιστοσύνης του γερμανικού επιχειρηματικού κόσμου στις προοπτικές της εθνικής οικονομίας του. O δείκτης καταρτίζεται από το Ινστιτούτο Οικονομικών Μελετών (IFO). Επειτα από δύο μήνες ανόδου του, που είχαν δημιουργήσει ελπίδες ότι η γερμανική οικονομία θα αποφύγει τη στασιμότητα, ο εν λόγω δείκτης - που καταρτίστηκε για το Μάρτη με την πλειοψηφία των 7.000 ερωτηθέντων να απαντά πριν από την έναρξη του πολέμου στο Ιράκ - υποχώρησε στις 88,1 μονάδες, από 88,9 το Φλεβάρη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ