Παρασκευή 28 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ολοήμερη λαϊκή πολιτιστική αντιπολεμική εκδήλωση

Η πορεία στους δρόμους της Θεσσαλονίκης

Motion Team

Η πορεία στους δρόμους της Θεσσαλονίκης
Ο πολιτισμός των λαών κόντρα στον πολιτισμό της βαρβαρότητας του ιμπεριαλισμού. Πτυχές του αναδείχτηκαν μέσα από το ολοήμερη λαϊκή αντιπολεμική εκδήλωση που έγινε χτες στην πλατεία της Αρχαίας Αγοράς στη Θεσσαλονίκη και διοργανώθηκε με πρωτοβουλία της Αντιπολεμικής Επιτροπής σε συνεργασία με την κίνηση «Γιατροί κοντά στον άνθρωπο» και την «Πρωτοβουλία για την Ειρήνη».

Εργαζόμενοι και νεολαίοι συνόδευσαν τους νεκρούς της ιμπεριαλιστικής βαρβαρότητας στο ταξίδι τους προς την κοιλάδα του Αχέροντα. Με λιτό δείπνο (φασολάδα και κουρμπάνι) και τραγούδια μοιρολόγησαν κατά το έθιμο τους νεκρούς της Βαγδάτης, της Μοσούλης, της Νασιρίγια, σήμερα, χτες της Γιουγκοσλαβίας, του Αφγανιστάν. Τραγούδησαν όπως στις κηδείες των αγαπημένων τους αντιστεκόμενοι στο θάνατο. Μέσα από ποιήματα, θεατρικά κείμενα που ανέγνωσαν οι ηθοποιοί Δ. Καρέλης, Ν. Παναγιωτίδης, Θ. Κεραμύδας, Κ. Χαλκιάς και Θ. Παπαδημητρίου, ύμνησαν το μεγαλείο του ανθρώπου, της ζωής, της ειρήνης και καυτηρίασαν το πρόσωπο και τους εκφραστές της βαρβαρότητας του πολέμου. Και με τη μαζική και μαχητική πορεία που πραγματοποίησαν προς το αμερικάνικο προξενείο, διατράνωσαν την απόφασή τους να συνεχίσουν τον αγώνα βαδίζοντας στα βήματα των ηρώων τους, κόντρα στο θάνατο που σπέρνουν οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, η ΕΕ. Να συνεχίσουν τον καθημερινό αγώνα στους δρόμους και τις πλατείες, στα εργοστάσια και τα σχολεία, με πορείες διαδηλώσεις, συνθήματα και τραγούδια.

... και άλλο ένα

Motion Team

... και άλλο ένα
Ομάδα ηθοποιών παρουσίασε απόσπασμα από τις «Τρωάδες» του Ευριπίδη.

Με τη μουσική και τα τραγούδια τους πλαισίωσαν την εκδήλωση μεταξύ άλλων οι: Ανθή Τατσιούλη, Σουζάνα και Ελένη Βουγιουκλή, Ελένη Μιχαλοπούλου, Παναγιώτης Κουτσούρας, Ηλίας Πίγκας, Βασίλης Μιχαήλ, Αλέξανδρος Παπαδόπουλος, Πέτρος Γαΐλας, ο Ζιάντ από τη Συρία.

Δηλώσεις Καλλιτεχνών

Πλειάδα καλλιτεχνών συμμετείχε στην αντιπολεμική εκδήλωση - συναυλία. Ενωσαν τη φωνή τους με τα εκατομμύρια του ελληνικού λαού που καθημερινά βρίσκεται στους δρόμους και αγωνίζεται για να σταματήσει η σφαγή του ιρακινού λαού. Ορισμένοι από αυτούς δήλωσαν στο «Ρ»:

Δημήτρης Κεχαγιάς: «Ολοι στους δρόμους για να μπορέσουμε με τη δική μας προσωπική στάση να δώσουμε ένα μήνυμα, σ' αυτούς που έχουν ξεχάσει τι είναι άνθρωπος και πού πάει ο πλανήτης».

Παναγιώτης Καραδημήτρης: «Τους φονιάδες μπορεί να τους σταματήσει μόνο ο λαός. Και ευτυχώς, το πιο αισιόδοξο μήνυμα είναι ότι έχει ξεσηκωθεί ενάντια στις κυβερνήσεις που θέλουν τον πόλεμο για τα οικονομικά τους συμφέροντα».

Μανώλης Ανδρουλιδάκης: «Πρέπει κι εμείς, πέρα από την παρουσία μας πάνω στη σκηνή, να κατέβουμε στους δρόμους και να ενώσουμε τη φωνή μας με τους χιλιάδες λαού που κάθε μέρα διαδηλώνουν ενάντια στο πόλεμο».

Ενα χάπενιγκ...

Motion Team

Ενα χάπενιγκ...
Κώστας Πρατσινάκης: «Οι καλλιτέχνες μπορούν να ενθαρρύνουν τον κόσμο. Ξέρουμε πολύ καλά πόσο σημαντικά το τραγούδι στήριξε το λαϊκό φρόνημα επί σειρά ετών και έκανε τον Ελληνα να μπορεί να παλεύει μαζί με τη σημαία του και το τραγούδι του, σε καταστάσεις τρομακτικά δύσκολες. Ο ελληνικός λαός είναι από τους πιο ευαισθητοποιημένους και εύχομαι να τον μιμηθούν κι άλλοι».

Πανωραία: «Μόνο με αγώνες και καθημερινή συμμετοχή θα μπορέσουμε να δώσουμε ένα μάθημα στους Αμερικάνους».

Δημήτρης Δημητρακόπουλος: «Βάζουμε κι εμείς το λιθαράκι μας στην τεράστια, παγκόσμια φωνή ενάντια στον πόλεμο».

Βασίλης Πρατσινάκης: «Δηλώνουμε την αντίθεσή μας σ' αυτό το έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Εύχομαι να βγει όλος ο κόσμος στους δρόμους, είναι αναγκαίο».

Σοφία Εμφιετζή: «Αυτός ο πόλεμος δεν είναι απλά παράνομος, είναι παρανοϊκός. Αγγίζει τα όρια της παραφροσύνης».

Αγάθωνας: «Η Αμερική να πάει στα εξ ων συνετέθη».

Κώστας Βουτυράς: «Μια τρέλα είναι ο πόλεμος και πρέπει να σταματήσει. Σε κίνδυνο μπαίνει όλος ο κόσμος. Είναι λάθος ακόμη και η έμμεση συμμετοχή».

Μανώλης Εμμανουήλ: «Ενισχύουμε το μήνυμα αυτό που στέλνεται παγκόσμια: Οχι στον πόλεμο. Ναι στην ειρήνη».

Μαρία Φωτίου: «Δεν υπάρχει σεβασμός της ανθρώπινης ύπαρξης εκτός από την εκμετάλλευση, οικονομική και πολιτική. Η ανθρωπότητα έχει κάνει πολλές φορές το πείραμα του πολέμου. Φτάνει πια».

Γιάννης Πρώιος, σκηνογράφος - ζωγράφος: «Δεν πάει άλλο. Βγαίνουμε στους δρόμους, αντιστεκόμαστε για να σταματήσει αυτός ο πόλεμος - κι όχι να τελειώσει όπως αυτοί επιδιώκουν. Σε πολιτικό επίπεδο, γυρίζουμε τις πλάτες σ' αυτούς που κάνουν πλάτες στους πολεμοκάπηλους βαφτίζοντας εθνικά συμφέροντα τα συμφέροντα των λίγων και κοροϊδεύουν το 90% του ελληνικού λαού που δε θέλει αυτό τον πόλεμο».

Δημήτρης Καρέλης, ηθοποιός: «Το πνεύμα της εποχής έχει χαθεί μέσα στους πολέμους, με τους Αμερικάνους ιμπεριαλιστές και το αποτέλεσμα είναι να υποφέρουν όλοι οι λαοί. Είναι καιρός πλέον να τελειώνει αυτή η κατάσταση, να το σταματήσουμε γιατί δεν αντέχουν οι φτωχοί άνθρωποι, όπου κι αν ζουν και βιώνουν την ανακατωσούρα τη μεγάλη των οικονομικών, πολιτικών και αμερικάνικων συμφερόντων».

Ερμής Μουρατίδης, σκηνοθέτης: «Να σταματήσει ο πόλεμος και να απεμπλακεί η χώρα μας από αυτόν. Ολα αυτά μου θυμίζουν την Κατοχή. Τότε τους συνεργάτες των Γερμανών τους λέγαμε ταγματασφαλίτες, ή ταγματαλήτες. Τώρα έχουμε σύγχρονους ταγματασφαλίτες και ταγματαλήτες».

Στις άλλες πόλεις

Αντιπολεμικές εκδηλώσεις έγιναν χτες επίσης σε Αλεξανδρούπολη και Σέρρες. Στην Αλεξανδρούπολη έγινε ολονυχτία έξω από το δημαρχείο που ολοκληρώθηκε με πορεία στους δρόμους της πόλης. Στις Σέρρες, οι μαθητές του Μουσικού Λυκείου πραγματοποίησαν πορεία από το σχολείο τους προς τη Νομαρχία όπου έκαναν καθιστική διαμαρτυρία. Σχεδόν καθολικά συμμετείχε το σχολείο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ