Παρασκευή 28 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
Επισήμως, τα «φίλια πυρά» είναι τα πιο θανατηφόρα

ΝΤΟΧΑ.--

Με το σταγονόμετρο συνεχίζουν οι Αμερικανο-Βρετανοί επιτελείς να δίνουν τις πληροφορίες που σχετίζονται με τις στρατιωτικές τους απώλειες, παρά την εντεινόμενη φημολογία ότι είναι πρακτικώς αδύνατο, με δεδομένες τις σκληρότατες μάχες που μαίνονται σε ολόκληρο το Νότιο Ιράκ να υπάρχουν τόσο λίγες αμερικανο-βρετανικές απώλειες.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση, από την έναρξη των χερσαίων επιχειρήσεων μέχρι χθες το μεσημέρι, είχαν χάσει τη ζωή τους 24 Αμερικανοί στρατιώτες, 28 είχαν τραυματιστεί και 10 θεωρούνταν αγνοούμενοι. Οι Βρετανοί επιτελείς ανέφεραν 22 νεκρούς Βρετανούς ή αγνοούμενους και δεν έδιναν πληροφορίες για τους τραυματίες. Οι Αμερικανοί υποστηρίζουν ότι αιχμάλωτοι είναι μόνο οι 7 που εμφανίστηκαν στην ιρακινή τηλεόραση, ενώ οι Βρετανοί υποστήριζαν ότι οι 2 Βρετανοί που εμφανίστηκαν στην ιρακινή τηλεόραση δεν είναι στρατιώτες αλλά εργαζόμενοι στο βρετανικό στρατό.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν έχουν πάψει, ούτε στιγμή, να διαρρέουν ότι πολλοί από τους Αμερικανούς αγνοούμενους «μάλλον αιχμαλωτίστηκαν και υπάρχουν ενδείξεις ότι εκτελέστηκαν δημοσίως» επικαλούμενοι ορισμένες εικόνες νεκρών που μετέδωσε το «αλ Τζαζίρα», αν και η πληροφορία αυτή δεν επιβεβαιώνεται από πουθενά. Παράλληλα, το ειδησεογραφικό πρακτορείο DPA μετέδιδε, χθες, ότι φέρετρα με νεκρούς Αμερικανούς άρχισαν να φθάνουν στην αμερικανική βάση στο Ράμσταϊν της Γερμανίας, χωρίς, όμως, να μπορεί να εξακριβωθεί ο αριθμός τους.

Στο μεταξύ, νέα αμηχανία προκάλεσε στο αρχηγείο της Ντόχα η επιβεβαίωση της είδησης ότι 37 Αμερικανοί πεζοναύτες τραυματίστηκαν, αρκετοί από τους οποίους σοβαρά, από πυρά του αμερικανικού πυροβολικού και των αμερικανικών τεθωρακισμένων. Το «λάθος» έγινε στην περίμετρο της Νασρίγια και όπως επισήμαιναν δημοσιογράφοι, το πυροβολικό και τα τεθωρακισμένα, που είχαν σπεύσει σε βοήθεια των πεζοναυτών που είχαν εμπλακεί σε σκληρές μάχες, έβαλαν εναντίον του αρχηγείου των πεζοναυτών, με αποτέλεσμα να καταστραφεί το πρόχειρο κτίσμα, να καταστραφούν 6 οχήματα και να προκληθούν οι τραυματισμοί. Σύμφωνα, μάλιστα, με δημοσιογραφικές πηγές, οι πεζοναύτες ανταπέδωσαν τα πυρά, χωρίς να διευκρινίζεται αν υπήρξαν απώλειες και στο άλλο «αμερικανικό στρατόπεδο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ