Παρασκευή 10 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Γκαουλάιτερ» της Ουάσιγκτον, των Βρυξελλών ή του Βερολίνου;

Αναδημοσιεύουμε, χωρίς σχόλια, το άρθρο του συναδέλφου Μπάμπη Γκίκα από τη στήλη «Ματιές στα Βαλκάνια» της «Μακεδονίας» της περασμένης Κυριακής.

Προχτές, Παρασκευή, και κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην ελληνική Βουλή μεταξύ των πολιτικών αρχηγών, ο Ελληνας πρωθυπουργός προσπάθησε να αντικρούσει τις κατηγορίες που εκτόξευσε το ΚΚΕ εναντίον του ότι αποτελεί έναν «γκαουλάιτερ», με αφορμή τη συμμόρφωσή του στις επιταγές της Νέας Τάξης Πραγμάτων στα Βαλκάνια και την υποστήριξη των αμερικανονατοϊκών επεμβατικών σχεδίων στη Γιουγκοσλαβία.

Καταγγελία που περιλαμβάνεται στη «Μαύρη Βίβλο» των πεπραγμένων της κυβέρνησης του κ. Σημίτη και εξέφρασε η ΓΓ του κόμματος, Αλέκα Παπαρήγα.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός θεώρησε σκόπιμο να εξηγήσει τι εστί «γκαουλάιτερ». Είπε λοιπόν ότι «γκαουλάιτερ» ήταν ο έπαρχος που διόριζε ο Χίτλερ στις κατεχόμενες από τους ναζί χώρες.

Ετσι, είπε ο κ. Σημίτης, δε νομιμοποιείται κανένας παραλληλισμός, αφού η παρούσα κυβέρνηση τυγχάνει της κοινοβουλευτικής νομιμότητας και εκλέχθηκε από τον ελληνικό λαό.

Ανταπαντώντας η κ. Παπαρήγα στον Ελληνα πρωθυπουργό, είπε ότι δε σημαίνει και πολλά αυτή η κοινοβουλευτική νομιμότητα, αφού και ο δικτάτορας Μεταξάς είχε προηγουμένως την κοινοβουλευτική στήριξη, όπως άλλωστε και ο ίδιος ο Χίτλερ.

Εθεσε δε το ερώτημα ότι μπορεί μεν η κυβέρνηση να έχει την κοινοβουλευτική νομιμότητα, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι έχει και τη δημοκρατική νομιμότητα.

Μην ξεχνάμε ότι το εκάστοτε κυβερνών κόμμα - μετά το 1974 - ήταν πάντα μειοψηφικό, αφού αποσπούσε ποσοστά κάτω του 50% και η κοινοβουλευτική αυτοδυναμία του - άρα και η κοινοβουλευτική νομιμότητα - στηρίζεται στον καλπονοθευτικό εκλογικό νόμο, κατακτώντας περισσότερες έδρες από όσες του αναλογούσαν.

Από την άλλη, μην ξεχνάμε ότι η κάθε κυβέρνηση κυβερνάει όχι εν λευκώ, αλλά στη βάση υποτίθεται δημοκρατικών διαδικασιών, αλλιώς δε θα υπήρχε καθόλου κοινοβουλευτικό σώμα προς το οποίο έρχονται προς ψήφιση οι επιμέρους κυβερνητικές πολιτικές που πρόκειται να ακολουθηθούν.

...που δεν κάνει σεβαστό το φρόνημα του 98% του λαού

Θέλουμε όμως να μείνουμε σε ένα άλλο σημείο. Πέρυσι κατά τη διάρκεια των νατοϊκών επιδρομών στη Γιουγκοσλαβία, το 98% του ελληνικού λαού είχε ταχθεί εναντίον τους.

Το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση είχε δώσει τη συγκατάθεσή της στη νατοϊκή επέμβαση, επέτρεψε τη διέλευση των νατοϊκών δυνάμεων από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης (τέτοιο πρωταγωνιστικό ρόλο θέλει να παίξει στα Βαλκάνια;) και την παρουσία ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων στο Κοσσυφοπέδιο, ως μέρος των διεθνών (νατοϊκών) στρατιωτικών κατοχικών δυνάμεων, δε δείχνει ασέβεια στο φρόνιμα ενός ολόκληρου λαού;

Δε στερεί από τις κυβερνητικές πράξεις, στο ζήτημα της Γιουγκοσλαβίας, τη δημοκρατική νομιμότητά τους;

...και τι θα κάνει σε ένα νέο νατοϊκό πόλεμο;

Μια και έρχονται εκλογές στην Ελλάδα, δεν οφείλουν όλα τα κόμματα που διεκδικούν την ψήφο του ελληνικού λαού να δηλώσουν ποια πολιτική θα ακολουθήσουν στο Γιουγκοσλαβικό, τώρα που ηχούν ξανά τα νατοϊκά τύμπανα του πολέμου για ένα δεύτερο γύρο;

Θα παραχωρηθεί ξανά ελληνικό έδαφος για τη διέλευση νατοϊκών δυνάμεων προς το Κοσσυφοπέδιο;

Θα συμμετάσχουν ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις σε ένα νέο πόλεμο; Θα επιτραπούν αυτές οι δυνάμεις να δράσουν σε γιουγκοσλαβικό έδαφος εκτός Κοσσυφοπεδίου;

Επιπλέον μπορούν να απαντηθούν οι πληροφορίες ότι το ΝΑΤΟ επιδιώκει αλλαγή του περιεχομένου της εντολής του, (που απορρέει από το ψήφισμα 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ), ώστε να επεμβαίνει οπουδήποτε στη γιουγκοσλαβική επικράτεια (κάτι άλλωστε που ζητούσαν οι Αμερικανοί από το Ραμπουγέ);

Αληθεύει ότι για την ελληνική συγκατάθεση το ΝΑΤΟ δίνει ως αντάλλαγμα 110 δισ. δραχμές για έργα στο νατοϊκό στρατηγείο της Λάρισας, το οποίο προορίζουν να έχει επιχειρησιακό χώρο ευθύνης στη Βαλκανική;

Ερωτήματα, από την απάντηση των οποίων πρέπει να κρίνεται η ψήφος του κάθε πολίτη, ώστε κανείς να μην έχει άλλοθι για την επομένη.


Του ΜΠΑΜΠΗ ΓΚΙΚΑ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ