Σάββατο 29 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
Τηλεόραση
Ωδή στον Δ.Σολωμό

Ενα δίωρο αφιέρωμα στο Διονύσιο Σολωμό θα μεταδώσει αύριο από τη συχνότητα του «902 Αριστερά στα FM» ο Γιώργος Μηλιώνης στην εκπομπή «Ποιητική αδεία».

Γεννημένος στη Ζάκυνθο το 1798 ο Δ. Σολωμός έζησε στο πατρικό του σπίτι μέχρι το 1808. Πριν ένα χρόνο είχε πεθάνει ο πατέρας του και ο πατριός του Μανώλης Λεονταράκης, έστειλε το μεγάλο μας και εθνικό ποιητή στην Ιταλία. Θα γραφτεί στο Πανεπιστήμιο της Παβίας για να σπουδάσει νομικά. Το 1815 γράφει το πρώτο ποίημα «Ωδή για πρώτη λειτουργία». Θα επιστρέψει στη Ζάκυνθο το 1818 και εκείνη την εποχή θα γράψει το «Θάνατο της Ορφανής», «Προς τον κύριον Γεώργιον Δε Ρώσση εις την Αγγλίαν», την «Ξανθούλα», τα «Δυο αδέλφια» και άλλα ποιήματα. Το Μάη του 1823 έγραψε το πρώτο μεγάλο του ποίημα, τον «Υμνο στην Ελευθερία», που τυπώθηκε στο Μεσολόγγι το 1824. Ξεχωριστή θέση στο έργο του κατέχουν οι «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι», ποίημα που το επεξεργάστηκε σε τρία «σχεδιάσματα».

Ο Δ. Σολωμός πέθανε στις 21 Φλεβάρη του 1857. Τόσα πολλά χρόνια μετά το θάνατό του, το έργο του Κόντε, που περιφρόνησε την αριστοκρατία και βάδισε με το έθνος, όπως έγραψε ο Κώστας Βάρναλης, εξακολουθεί να παραμένει εξαιρετικά επίκαιρο, καθώς η κοινωνική, εθνική, ηθική και πνευματική ελευθερία παραμένουν από τα πιο θετικά αιτήματα του λαού μας, αλλά και όλων των λαών που αγωνίζονται για τα ίδια ιδανικά (Κυριακή «902 Αριστερά στα FM» στις 18.00).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ