Σάββατο 29 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΙΡΑΚΙΝΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ
Οι πρώτες απώλειες

Τμήμα του τείχους της Νινευή
Τμήμα του τείχους της Νινευή
Την πρώτη δημόσια αναφορά για διαπιστωμένες καταστροφές στα μνημεία του Ιράκ από την ιμπεριαλιστική επίθεση αποτελεί η προχτεσινή ανακοίνωση του γενικού διευθυντή της UNESCO Κοϊσίρο Ματσουούρα, με την οποία ζητά από τις ΗΠΑ να διαφυλάξουν τους αρχαιολογικούς θησαυρούς των μεγάλων πολιτισμών της Μεσοποταμίας.

Η UNESCO έχει πληροφορίες από ιρακινές και άλλες πηγές για την πρόκληση ζημιών σε πολιτιστικά κτίρια στη Βαγδάτη, στη Μοσούλη και στο Τικρίτ, τις πρώτες μέρες του πολέμου. Ο αναπληρωτής διευθυντής δήλωσε ότι ενημερώθηκε για καταστροφές στα μουσεία του Τικρίτ και της Μοσούλης και ότι είδε στην τηλεόραση την καταστροφή του Αλ Ζοχούρ («Παλάτι των Λουλουδιών») της Βαγδάτης. Ο ίδιος εξέφρασε την ανησυχία ότι και το Εθνικό Μουσείο της Βαγδάτης επλήγη από την επίθεση σε κοντινό υπουργείο. «Είναι ένα από τα τελειότερα μουσεία στη Μέση Ανατολή. Πριν από λίγο καιρό βοηθήσαμε σε μια μεγάλη ανακαίνισή του. Θα είναι μεγάλη ντροπή, αν έχει υποστεί ζημιές», τόνισε.

Το Ιράκ «λίκνο πολιτισμών, που ήκμασαν πριν χιλιάδες έτη, έχει πολλούς θησαυρούς και τοποθεσίες που αποτελούν πολύτιμο κομμάτι της κληρονομιάς όλης της ανθρωπότητας», σημειώνει στην ανακοίνωσή του ο Ματσουούρα και ζητά από τις ΗΠΑ «να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προστατευτεί και να διαφυλαχτεί η εξεχόντως πλούσια ιρακινή πολιτιστική κληρονομιά για το όφελος των μελλοντικών γενεών». Πρόσθεσε ότι διέθεσε στην Ουάσιγκτον ένα χάρτη με αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία και το Πεντάγωνο έχει ενημερωθεί από κορυφαίους ειδικούς για ευπρόσβλητες τοποθεσίες.

Φυσικά, είναι απίθανο οι δολοφόνοι παιδιών να συγκινηθούν με τις αρχαιότητες, θα προσθέταμε εμείς, αλλά η καταγραφή της καταστροφής της πολιτιστικής κληρονομιάς πρέπει να γίνει.

Την έντονη ανησυχία του για την πολιτιστική κληρονομιά του Ιράκ εκφράζει σε ανακοίνωσή του και ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, ο οποίος όμως κρατά τις «ισορροπίες» της κυβερνητικής προπαγάνδας για εσωτερική κατανάλωση. Ετσι, ενώ σημειώνει ότι «μέσα στη δίνη του πολέμου στο Ιράκ και την απαξίωση της ανθρώπινης ζωής και αξιοπρέπειας, εκφράζει έντονα την ανησυχία του για τη διάσωση των αρχαιολογικών χώρων και των μνημείων της χώρας αυτής», δεν αναφέρει καν τη λέξη «ΗΠΑ» και καταδικάζει γενικώς και αορίστως «τις επιθέσεις των δυνατών κατά των λαών». Ο ανώδυνος πασιφισμός του συλλόγου εξαντλείται με έκκληση «για την ειρήνευση στην περιοχή και για τη διασφάλιση των μνημείων (...)».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ