Σάββατο 29 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Απαράδεκτο...

Αίφνης... η Ακαδημία Αθηνών «ξύπνησε»! Με δελτίο Τύπου (26/3)ανακοίνωσε ότι στις 12 Μάρτη(!) το Παγκόσμιο Ιδρυμα Καινοτομίας απέστειλε αντιπολεμική διακήρυξη στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, την οποία υπογράφουν 15 νομπελίστες, πρόεδροι Ακαδημιών και επιστήμονες από διάφορες χώρες. Η ελληνική Ακαδημία αφήνει να εννοηθεί ότι έλαβε την αντιπολεμική διακήρυξη ετεροχρονισμένα, γράφοντας ότι της «ετέθη υπόψη πρόσφατα».

Και έτσι να είναι, δεν αναιρείται το γεγονός ότι η Ακαδημία Αθηνών, ως πνευματικό ίδρυμα που είναι, όφειλε να μην περιμένει κανένα ξένο ίδρυμα για να αντιταχθεί στο αιματοκύλισμα ενός λαού. Αλλά και το κείμενο - διακήρυξη είναι, επιεικώς, απαράδεκτο, αφού οι υπογράφοντες «παρακαλούν τις ΗΠΑ και τη Μεγάλη Βρετανία να μην προχωρήσουν σε πόλεμο κατά του Ιράκ» (σ.σ. λες και ο πόλεμος δεν άρχισε) και... συμβουλεύουν, «στον πόλεμο πρέπει να καταφεύγουμε μόνο όταν δεν υπάρχει άλλη διέξοδος»! Μάλιστα... «προειδοποιούν την ανθρωπότητα» ότι ο πόλεμος έχει «δραματικές μεταβολές στο περιβάλλον και στην ανθρώπινη ζωή» (σ.σ. σώπα!).

Αλλά ακόμα και αυτό το «άοσμο» κείμενο το υπέγραψαν ελάχιστα μέλη της Ακαδημίας. Επεσε πολύ «βαρύ» στα υπόλοιπας; Εκείνοι που άρθρωσαν, έστω, αυτό το μικρό «όχι» στον πόλεμο είναι οι: Μενέλαος Παλλάντιος, Τάσος Αθανασιάδης, Νικόλαος Κονομής, Πάνος Λιγομενίδης, Παναγιώτης Τέτσης, Αλέξανδρος Καμπίτογλου, Κωνσταντίνος Γρόλλιος, Γεώργιος Κοντόπουλος, Κωνσταντίνος Δρακάτος, Ιάκωβος Καμπανέλλης, Αντώνιος Κουνάδης, Παναγιώτης Βοκοτόπουλος, Λουκάς Χριστοφόρου, Επαμεινώνδας Σπηλιωτόπουλος, Κική Δημουλά, Δημήτριος Σκαρβέλης, Κωνσταντίνος Κριμπάς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ