Σάββατο 29 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΗΣ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ
Ποινικές διώξεις για ανθρωποκτονία από αμέλεια

Ασκήθηκαν κατά διευθυντικών στελεχών του εργοστασίου για τα εργατικά δυστυχήματα

Ποινικές διώξεις για ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή, καθώς επίσης και για σωματικές βλάβες από αμέλεια κατά συρροή, για θανατηφόρα και απλά εργατικά ατυχήματα ασκήθηκαν εναντίον διευθυντικών στελεχών του εργοστασίου της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη.

Οι ποινικές διώξεις ασκήθηκαν σε βάρος του διευθυντή του εργοστασίου, Γ. Βάκρινου, του τομεάρχη λειτουργίας, Β. Κάππου, του προϊστάμενου συνεργείου, Β. Γεροργάνα, του μηχανικού υπηρεσίας, Α. Ανάγνου, και του προϊσταμένου λειτουργίας, Γ. Καραβά. Εναντίον του διευθυντή, Γ. Βάκρινου, ασκήθηκε δίωξη και για παράβαση της εργατικής νομοθεσίας. Η σχετική δικογραφία έχει ήδη διαβιβαστεί για λήψη καταθέσεων των θυμάτων που υπέστησαν τα εργατικά ατυχήματα, οι οποίοι δεν έχουν εξεταστεί.

Οκτώ εργαζόμενοι στον Ατμοηλεκτρικό Σταθμό της Μεγαλόπολης Αρκαδίας έπαθαν βαρύτατα εγκαύματα, όταν καταπλακώθηκαν από τέφρα υψηλής θερμοκρασίας, στη μονάδα 3 στις 8 του Σεπτέμβρη 2002 μετά από εργασίες καθαρισμού του λέβητα. Από τους οκτώ εργάτες, οι Ηλ. Μπαρλαμπάς και Π. Τσουκαλάς κάηκαν από τόνους «λάβας» από τέφρα και κάρβουνο και λίγο μετά το δυστύχημα εξέπνευσαν.

Κατά τη διάρκεια καθαρισμού του λέβητα υποχώρησε μεγάλος όγκος τηγμένης τέφρας, καταπλάκωσε εργάτες, με αποτέλεσμα σε κάποιους από αυτούς να προκαλέσει ολικά εγκαύματα, ενώ όταν έτρεξαν συνάδελφοί τους να τους βοηθήσουν, υπέστησαν και αυτοί εγκαύματα μικρότερου βαθμού. Στο ίδιο εργοστάσιο είχαμε και δεύτερο ατύχημα στις 7 του Νοέμβρη 2002.

Η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών Αρκαδίας έκανε λόγο τότε για «έγκλημα εκ προμελέτης» και απέδωσε την ευθύνη στην κυβερνητική πολιτική, που είχε αποτέλεσμα την ιδιωτικοποίηση-μετοχοποίηση της ΔΕΗ, καθώς και στη διεύθυνση του εργοστασίου για τις διάφορες επιλογές που έκαναν, όπως μείωση του εργατικού κόστους, μείωση προσωπικού, μη τήρηση στοιχειωδών μέτρων ασφαλούς εργασίας κλπ.

Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ε. Κρουσταλλάκης, όταν διαπίστωσε τον αυξανόμενο αριθμό των εργατικών ατυχημάτων, παρήγγειλε επείγουσα προκαταρκτική εξέταση στους προϊστάμενους των Εισαγγελιών Πρωτοδικών Αθηνών, Κορίνθου και Τρίπολης, προκειμένου να διενεργήσουν προανάκριση για τα θανατηφόρα (και μη) ατυχήματα που συνέβησαν στην Αττική κατά την εκτέλεση των Ολυμπιακών έργων, στα διυλιστήρια της «Μότορ Οϊλ» και στο εργοστάσιο της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη.

Στα διυλιστήρια της «Μότορ Οϊλ» στις 10 του Σεπτέμβρη 2002 είχαμε άλλο ένα εργατικό ατύχημα με τρεις νεκρούς. Τα θύματα ήταν μέλη συνεργείου, που είχαν αναλάβει για λογαριασμό της ιδιωτικής εταιρίας «Μεκασώλ» τον καθαρισμό των αντιδραστήρων του διυλιστηρίου.

Παράλληλα, πέντε περιπτώσεις εργατικών ατυχημάτων με ιδιώτες εργοδότες, που στους χώρους εργασίας τους σημειώθηκαν εργατικά ατυχήματα, παραπέμφθηκαν στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Κορίνθου. Η προκαταρκτική εξέταση για τα τρία θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα που σημειώθηκαν τον περασμένο Σεπτέμβρη στα διυλιστήρια της «Μότορ Οϊλ» συνεχίζεται.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ