Σάββατο 29 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
Σε ρόλο εξωραϊσμού της κυβερνητικής πολιτικής

Παρουσιάστηκαν χτες η έκθεση για το 2002 και ο απολογισμός της 5ετίας

Τον πραγματικό του ρόλο, ως συνηγόρου της κυβερνητικής πολιτικής απέναντι στους πολίτες, επιβεβαίωσε ο κατ' ευφημισμόν Συνήγορος του Πολίτη (ΣτΠ), Ν. Διαμαντούρος, με τη χτεσινή παρουσίαση στον Τύπο, της ετήσιας έκθεσής του για το 2002 και για την 5ετή λειτουργία του θεσμού.

Απ' όσα είπε - κι ακόμη περισσότερο απ' όσα επιχείρησε να αποφύγει - ο Ν. Διαμαντούρος απέδειξε περίτρανα πως στόχος της ανεξάρτητης διοικητικής αρχής στην οποία προΐσταται, δεν είναι η αντιμετώπιση των προβλημάτων του πολίτη με τη διοίκηση στη ρίζα τους, η ανάδειξη δηλαδή των πολιτικών αιτιών που τα δημιουργούν, αλλά η κάλυψη και ο εξωραϊσμός της εφαρμοζόμενης αντιλαϊκής πολιτικής. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο απερχόμενος ΣτΠ απέδωσε τα φαινόμενα κακοδιαχείρισης στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, στους υπαλλήλους, οι οποίοι δεν έχουν - όπως είπε - το απαραίτητο πολιτιστικό κεφάλαιο, δηλαδή τις δεξιότητες και τις γνώσεις του νομοθετικού πλαισίου και των κειμένων διατάξεων για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να κινηθεί ο πολίτης όταν αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα.

Σε ό,τι αφορά τα προβλήματα κακοδιοίκησης, από τα στοιχεία της έκθεσης προκύπτει ότι τα πρωτεία κατέχει η κεντρική διοίκηση (υπουργεία και εποπτευόμενοι φορείς), με ποσοστό 40,2% επί του συνόλου του δημοσίου τομέα. Ακολουθούν τα ασφαλιστικά ταμεία με 21,9%, οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) α' βαθμού με 18,4% και β' βαθμού με 18,2%, οι Πολεοδομίες και οι εφορίες.

Σύμφωνα με τον Ν. Διαμαντούρο, το 2002, ο ΣτΠ δέχτηκε 11.762 αναφορές πολιτών. Την ίδια χρονιά διεκπεραιώθηκαν 17.144 αναφορές (από τις οποίες οι 5.382 προηγούμενων χρόνων). Από αυτές το 12, 1% αφορούσε τα δικαιώματα του ανθρώπου, το 29,95% την κοινωνική προστασία, το 23,84% την ποιότητα ζωής και το 34,11% τις σχέσεις κράτους - πολίτη. Από τις αναφορές αυτές διεκπεραιώθηκαν οι 12.146, δηλαδή το 70,97% των υποθέσεων.

Το σύνολο των αναφορών που δέχτηκε ο ΣτΠ, στη διάρκεια της 5ετούς λειτουργίας τους, ανήλθε σε 41.865 υποθέσεις. Η Αρχή ζήτησε την παραπομπή 50 δημοσίων υπαλλήλων σε πειθαρχικό έλεγχο και παρέπεμψε 60 υποθέσεις στον εισαγγελέα.

Τέλος, τα μεγαλύτερα προβλήματα κακοδιαχείρισης στους δήμους - συγκριτικά με τον πληθυσμό - αναφέρθηκαν και πάλι στο δήμο της Αθήνας και ακολουθούν οι δήμοι Βύρωνα, Υδρας, Ζωγράφου, Μυκόνου, Παπάγου, Ρεθύμνου, Αγ. παρασκευής και Ζωγράφου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ