Σάββατο 29 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
ΤΟΥΡΚΙΑ - ΗΠΑ - ΒΟΡΕΙΟ ΙΡΑΚ
Ανάφλεξη ενόψει;

Ολοταχώς προς το Κιρκούκ;

Associated Press

Ολοταχώς προς το Κιρκούκ;
ΚΙΡΚΟΥΚ - ΑΓΚΥΡΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Η είδηση ότι μαχητές πεσμεργκά της οργάνωσης Πατριωτική Ενωση Κουρδιστάν (PUK) είχαν προωθηθεί σε θέσεις που απείχαν 16 χιλιόμετρα από το Κιρκούκ αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση για την τουρκική πλευρά. Η κίνηση, που διαψεύδεται από τη Βαγδάτη, σημαίνει ότι οι Κούρδοι επιδιώκουν να κατακτήσουν - αν και παρέμενε ως χτες βράδυ αδιευκρίνιστο αν διαθέτουν και αμερικανική έγκριση, παρά το γεγονός ότι άνδρες των Ειδικών Δυνάμεων των ΗΠΑ τους συνόδευαν -το Μεγάλο Βραβείο του πολέμου: την περιοχή όπου βρίσκεται το φθηνότερο πετρέλαιο του κόσμου. «Ο ιρακινός στρατός είναι τελειωμένος. Διατάχθηκε να υποχωρήσει για να υπερασπιστεί την πόλη», δήλωνε καυχώμενος ο διοικητής της PUK Ροστάμ Χαμίντ Ραχίμ, ο οποίος οδήγησε δημοσιογράφους σε θέσεις απ' όπου μπορούσαν να δουν την πόλη. «Εδώ είναι δική μας περιοχή», πρόσθεσε ο Ρόσταμ. «Οι Αμερικανοί δε θα μας εμποδίσουν να την πάρουμε». Αμερικανικές δυνάμεις ήταν ορατές στην περιοχή, αλλά διέθεταν μόνο τζιπ και οχήματα μεταφοράς προσωπικού, όχι βαρύ οπλισμό, σύμφωνα με ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου.

Οι εξελίξεις στο Βόρειο Μέτωπο θέτουν το ερώτημα πώς θα αντιδράσει ο τουρκικός στρατός. Οπως κατέγραφε χτες ο Οκτάι Εκτσι, έγραφε προχτές στη «Χουριέτ» ότι ο στρατηγός Χιλμί Οζκιόκ είχε προειδοποιήσει για δύο casus belli: πρώτον, την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του κουρδικού θύλακα. Και δεύτερον, την κατάληψη της Μοσούλης και του Κιρκούκ ή την επίθεση των Κούρδων εναντίον των Τουρκμένων. Θα θεωρήσει ο τουρκικός στρατός - ο οποίος έχει 70.000 στα σύνορα και 10-15 χιλιάδες στρατό εντός του Ιράκ - τις χτεσινές ειδήσεις αφορμή επέμβασης;

Οι Αμερικανοί δε θα ανέχονταν τουρκική εισβολή - το έχουν επαναλάβει σχεδόν όλα τα μέλη της αμερικανικής κυβέρνησης. Ακόμη και ο σθεναρότερος υποστηρικτής της Τουρκίας, αναπληρωτής υπουργός Αμυνας Πολ Γούλφοβιτς έκανε λόγο προχτές για ένα «μεγάλο, πολύ μεγάλο σφάλμα της Τουρκίας» όσον αφορά τη στάση της στον πόλεμο κατά του Ιράκ. Η κυβέρνηση Ερντογάν, είπε ο Γούλφοβιτς, «δεν ήξερε τι έκανε».

Αν ο τουρκικός στρατός αποτολμήσει να εισβάλει στο Βόρειο Ιράκ, όπου οι Αμερικανοί έστειλαν 1.000 αλεξιπτωτιστές για να προστατεύσουν τους Κούρδους, δεν αποκλείεται το σενάριο ενός «πολέμου μέσα στον πόλεμο» να γίνει πραγματικότητα. Μένει να φανεί αν ο Οζκιόκ θα διατάξει το αδιανόητο ή αν θα κρατήσει τις δυνάμεις του στις σημερινές θέσεις του.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αποχώρησαν οι Κούρδοι από την κεντρική κυβέρνηση (2014-07-12 00:00:00.0)
Ο ανήσυχος στρατηγός (2003-06-01 00:00:00.0)
Πάλι νεκροί από «φίλια πυρά» (2003-04-08 00:00:00.0)
Η απειλή του στρατηγού (2003-04-05 00:00:00.0)
Διπλό παιγνίδι (2003-04-01 00:00:00.0)
Λεονταρισμοί και σκληρές διαπραγματεύσεις (2003-03-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ