Παρασκευή 10 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ερώτηση - απάντηση

Ο Κ. Σημίτης είπε στην παρουσίαση του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ, ότι διεκδικεί λαϊκή εντολή «για μια διακυβέρνηση που θα εκφράσει όλες τις κοινωνικές δυνάμεις που συστρατεύονται στην προοδευτική εξέλιξη της χώρας». Για ποιες δυνάμεις μιλάει και ποια προοδευτική εξέλιξη;

Οπρωθυπουργός της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, και δεν είναι ο μόνος, ονομάζει προοδευτική εξέλιξη της χώρας τη συμμετοχή και την ολοένα και πιο βαθιά ενσωμάτωσή της, στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ενωση. Ονομάζει προοδευτική εξέλιξη την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ και την πορεία της στη μετα-ΟΝΕ εποχή.

Η συμμετοχή στο ΝΑΤΟ, η λειτουργία των ΝΑΤΟικών στρατηγείων και των βάσεων, η παραχώρηση των εδαφών της χώρας ως ορμητήριο της νέας ιμπεριαλιστικής τάξης στα Βαλκάνια, η συμμετοχή της σ' αυτήν και στον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία, η αποστολή ελληνικού στρατού σε ξένα εδάφη (Βοσνία, Κοσσυφοπέδιο, Αλβανία), η δημιουργία μισθοφορικού στρατού, η συμμετοχή στη Βαλκανική ταξιαρχία ταχείας επέμβασης, εξυπηρετεί ένα συγκεκριμένο σκοπό που η κυβέρνηση τον ονομάζει «ρόλο της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή». Είναι η προώθηση των ευρωατλαντικών επιχειρηματικών συμφερόντων στα Βαλκάνια και μέσω αυτών η προώθηση ελληνικών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στην ίδια περιοχή, προκειμένου να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία για ανάπτυξη του κεφαλαίου και των κερδών τους, εις βάρος των γειτονικών λαών και του ελληνικού λαού.

Οι προθέσεις αυτής της «προοδευτικής εξέλιξης», κάνουν αδίστακτη τη δράση της ολιγαρχίας, για την καθυπόταξη των γειτονικών λαών και κρατών, που φτάνει και ως τον πόλεμο. Αλλά αυτή η εξέλιξη, δηλαδή τόσο ο πόλεμος, όσο και η επιχειρηματική δραστηριότητα, που ωφελεί την πλουτοκρατία, είναι ενάντια στους λαούς. Η εργατική τάξη τ' άλλα λαϊκά στρώματα, οδηγούνται στην εξαθλίωση, ενώ κινδυνεύουν να γίνουν βορά στα κανόνια των ΝΑΤΟικών επεμβάσεων και πολέμων. Η τελευταία προετοιμαζόμενη ΝΑΤΟική άσκηση στη Βόρεια Ελλάδα για τις 19 Μάρτη και η ενίσχυση των δυνάμεων κατοχής στο Κοσσυφοπέδιο - σύμφωνα με πληροφορίες ζητήθηκε και ελληνική στρατιωτική ενίσχυση - κάνουν ορατό ένα νέο πόλεμο στην περιοχή.

Οπρωθυπουργός προβάλλει επίσης ως προοδευτική εξέλιξη την ένταξη στην ΟΝΕ και τη μετα-ΟΝΕ εποχή. Αυτή η πορεία συνοδεύεται από την ένταση των ιδιωτικοποιήσεων επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας για την οικονομία. Αυτό ωφελεί το κεφάλαιο. Επίσης τώρα θα παρθούν ακόμη πιο σκληρά αντεργατικά μέτρα με την καθολική εφαρμογή της ευελιξίας στην εργασία που σημαίνει κατάργηση του 8ωρου, εφαρμογή της μερικής απασχόλησης, δουλειά για όσο χρόνο θέλει η εργοδοσία, κατάργηση των αυξήσεων στα μεροκάματα και στις συλλογικές συμβάσεις, κατεδάφιση της κοινωνικής ασφάλισης, γεγονός που θα 'χει αρνητικές επιπτώσεις και στην παροχή υγειονομικής περίθαλψης και στις συντάξεις. Θα ενταθεί επίσης η ιδιωτική εκπαίδευση, η ιδιωτικοποίηση στην υγεία, η πρόνοια θα γίνει παροχή στους εντελώς εξαθλιωμένους. Ολ' αυτά θα αυξήσουν και την ανεργία και τη φτώχεια.

Η ένταξη στην ΟΝΕ θα σημάνει μείωση του αγροτικού εισοδήματος, αφού σταματούν οι επιδοτήσεις στις τιμές, μειώνονται οι καλλιέργειες και αυξάνονται τα καλλιεργητικά μέσα, δηλαδή το κόστος παραγωγής. Επίσης θα σημάνει ξεκλήρισμα των ΕΒΕ, αφού δε θα μπορούν να αντεπεξέλθουν στον ανταγωνισμό με τις πολυεθνικές.

Ολ' αυτά λοιπόν δεν είναι προοδευτική εξέλιξη της χώρας, αλλά της πλουτοκρατίας και των κερδών της, ενώ για τα λαϊκά στρώματα είναι αντιδραστική εξέλιξη, αφού θα οδηγηθούν σε ακόμη δυσχερέστερη θέση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ