Παρασκευή 10 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στην άλλη όψη του πανηγυριού

Για να φτάσουμε στη χτεσινή «ιστορική» (όπως τη χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός) μέρα, κάποιοι πλήρωσαν και πλήρωσαν πολλά, αυτοί ήταν οι πολλοί. Κάποιοι άλλοι, όμως, κέρδισαν και κέρδισαν πολλά, αυτοί ήταν οι λίγοι. Μερικούς απ' αυτούς τους είδαμε και στο Ζάππειο.

Ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας απαρίθμησαν τα επιτεύγματα της κυβέρνησης, αυτά που τώρα φέρνουν τη χώρα στη «λέσχη των ισχυρών» της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Χαμηλός πληθωρισμός, μικρά ελλείμματα, μειωμένα επιτόκια, μειωμένο χρέος. Το χτεσινό κοινό του Ζαππείου είχε κάθε λόγο να πανηγυρίζει, όμως και οι υπόλοιποι για τους ίδιους ακριβώς λόγους αισθάνονται έντονη αγανάκτηση.

***

Αγανάκτηση γιατί είδαν τα εισοδήματά τους να μειώνονται δραματικά, την αγοραστική τους δύναμη να χάνει μέσα στα τελευταία χρόνια πάνω από το 16%, την ανεργία να αυξάνεται από το 6,5% στο 13%, τα εργασιακά δικαιώματα να καταργούνται στο όνομα της «ανταγωνιστικότητας», την κοινωνική ασφάλιση να υποβαθμίζεται, την υγεία να εμπορευματοποιείται, την εκπαίδευση να ιδιωτικοποιείται, τις δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμούς να ξεπουλιούνται, τη χώρα να μπαίνει στη δίνη της εγκληματικής «νέας τάξης» στα Βαλκάνια.

Γι' αυτούς τους ανθρώπους η «επόμενη ημέρα» είναι η σημερινή. Αυτό που η κυβέρνηση ονομάζει «μετα-ΟΝΕ εποχή», «ισχυρή Ελλάδα», «ισχυρή Ευρώπη» θα είναι η συνέχεια της ίδιας πολιτικής. Κάθε λόγος που επικαλείται ο κ. Σημίτης προκειμένου να ζητήσει την ψήφο των Ελλήνων εργαζομένων είναι ένας λόγος για την καταψήφισή του, την καταψήφιση της κυβέρνησής του, και το κυριότερο την καταψήφιση αυτής της πολιτικής.

***

«Μετα-ΟΝΕ εποχή» για τους εργαζόμενους σημαίνει: Συνέχιση της μισθολογικής λιτότητας, κατάργηση των θεμελιακών εργασιακών δικαιωμάτων, ανατροπή του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, εξαθλίωση μεγάλων τμημάτων του πληθυσμού, ιδιωτικοποίηση και ξεπούλημα άνευ όρων της δημόσιας περιουσίας.

«Ισχυρή Ελλάδα» σημαίνει μια Ελλάδα ορμητήριο για τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή, πρακτορείο των πολυεθνικών επιχειρήσεων στην επιχείρηση της λεηλασίας των γειτονικών χωρών και την καταλήστευση των λαών τους, μια Ελλάδα «χωροφύλακα» των γειτόνων της και ταυτόχρονα θύμα των αφεντικών της «νέας τάξης».

«Ισχυρή Ευρώπη» είναι η Ευρώπη των πολυεθνικών και των μεγαλοτραπεζιτών, εκεί όπου ακούγεται μόνο η φωνή των μεγάλων και οικονομικά ισχυρών, όπου οι μικροί και φτωχότεροι έχουν μόνον υποχρεώσεις, όπου τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας εκχωρούνται στα παντοδύναμα «Διευθυντήρια» των Βρυξελλών και της Φραγκφούρτης, όπου ετοιμάζεται ο «ευρωπαϊκός στρατός» για τις μελλοντικές επιδρομές, όπου η Συνθήκη Σένγκεν και η ευρωαστυνομία θα αναλαμβάνουν τις αποστολές αποκατάστασης της «τάξης».


Δ. Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ