Σάββατο 29 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ - ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Επιδιώκουν συσκότιση των πραγματικών γεγονότων

Από τη βομβαρδισμένη αγορά της Βαγδάτης

Associated Press

Από τη βομβαρδισμένη αγορά της Βαγδάτης
Με στόχο την κατασκευή μιας «πλαστικής εικόνας», η οποία θα κρύβει τον όλεθρο και τη βαρβαρότητα που συνοδεύουν την αμερικανική εισβολή στο Ιράκ, η Ουάσιγκτον κλιμακώνει την πίεση για τον έλεγχο της «πληροφορίας». Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας εντάσσεται και η έντονη δραστηριότητα που αναπτύσσει το τελευταίο διάστημα ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα, Τ. Μίλερ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αμερικανός πρεσβευτής σε προσωπικές του επαφές με ιδιοκτήτες και στελέχη ΜΜΕ επιχειρεί να επιβάλει μια ιδιόμορφη σιωπή σε ό,τι αφορά στα αμερικανικά εγκλήματα που διαπράττονται από την πρώτη μέρα της εισβολής. Ανάλογες επαφές, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, γίνονται και από την πλευρά της κυβέρνησης. Σκοπός των επιχειρούμενων κυβερνητικών παρεμβάσεων είναι η εξαφάνιση της εικόνας της ελληνικής συμμετοχής στον πόλεμο, με τη μορφή των διευκολύνσεων που προσφέρει στις αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις, ακόμη και πέραν των συμβατικών υποχρεώσεων της χώρας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε κάποιο βαθμό οι παρεμβάσεις έφεραν αποτέλεσμα. Για παράδειγμα, οι όροι «εισβολείς», «Αμερικανοί», «αμερικανο-βρετανικές δυνάμεις», ολοένα και περισσότερο αντικαθίστανται από τους θετικά φορτισμένους «σύμμαχοι» ή «συμμαχικές δυνάμεις». Παράλληλα, ολοένα και λιγότερο ακούγονται τα περί «άδικου πολέμου», ή τα διάφορα υποτιμητικά επίθετα που συνόδευαν το όνομα του Προέδρου των ΗΠΑ.

Βέβαια, οι συνεχιζόμενες με αμείωτη ένταση θηριωδίες των Αμερικανο-βρετανών δεν επιτρέπουν την πλήρη συσκότιση, καθώς η εικόνα που μεταδίδουν τα αραβικά τηλεοπτικά δίκτυα δεν είναι δυνατό ούτε να αποκρυβούν ούτε να «στρογγυλευτούν».

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο εκδηλώθηκε χτες και η «ευαισθησία» της κυβέρνησης, μέσω του εκπροσώπου της, Χρ. Πρωτόπαππα, για την κατάσταση των Ελλήνων ανταποκριτών στη Βαγδάτη. «Θα ήθελα να σας ενημερώσω, είπε ο Χρ. Πρωτόπαππας, ότι έχει γίνει μια συνεννόηση του υπουργείου Εξωτερικών με το υπουργείο Τύπου και τις αρμόδιες αρχές άλλων κρατών, για τη μεταφορά των 16 συναδέλφων σας που καλύπτουν το ρεπορτάζ από τη Βαγδάτη. Γνωρίζετε ότι έχουμε συνεχείς βομβαρδισμούς στη Βαγδάτη και βρίσκονται σε κίνδυνο. Επικοινωνήσαμε μαζί τους και τους είπαμε ότι υπάρχει η δυνατότητα να γίνει η μεταφορά τους με ασφάλεια. Πολλοί αρνούνται να φύγουν. Θέλουμε να ζητήσουμε τη συμβολή όλων, των συναδέλφων και των Μέσων, προκειμένου να πειστούν, ώστε να τους προστατεύσουμε. Καταλαβαίνουμε ότι επιτελούν σπουδαίο έργο. Τους συγχαίρουμε γι' αυτό και το σεβόμαστε. Αλλά η ανθρώπινη ζωή είναι πάνω απ' όλα».

Η τέτοια ευαισθησία της κυβέρνησης, πάντως - δε θα πρέπει να περάσει απαρατήρητο - συνέπεσε με την κλιμάκωση των πιέσεων της αμερικάνικης πρεσβείας προς κάποιους ιδιοκτήτες και στελέχη ΜΜΕ, προκειμένου να πάψουν να γίνονται αρωγοί της αραβικής προπαγάνδας, που αποτελούν, για τους Αμερικανούς, οι εικόνες του «Αλ Τζαζίρα» και άλλων αραβικών καναλιών.

Να σημειώσουμε πως η πλειοψηφία των Ελλήνων δημοσιογράφων παραμένει στη Βαγδάτη. Είναι οι συνάδελφοι Γιάννης Διακογιάννης, Ε. Πενταράκη, Γ. Κανελλάκης, Σ. Δανέζης, Γ. Φιλιππάκης και Ελένη Καλογεροπούλου. Μαζί τους παραμένουν οι τεχνικοί Σ. Σάαλμερ, (Παλαιστίνιος) και Α. Πούσε (Μεξικανός). Χτες αναχώρησαν από τη Βαγδάτη προς τη Συρία και αναμένονται στην Αθήνα οκτώ Ελληνες τεχνικοί και οι δημοσιογράφοι Ν. Βαφειάδης, Κ. Βαξεβάνης και Μ. Καρχιλάκη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ