Σάββατο 29 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
ΙΡΑΚ
Δυστυχία και οργή

Ανταπόκριση της Κάθι Κέλι, συντονίστριας της οργάνωσης «Ομάδα Ειρήνης για το Ιράκ», διεθνούς ομάδας ειρηνιστών που παραμένουν στο Ιράκ, προκειμένου να γίνουν η φωνή του ιρακινού λαού

ΒΑΓΔΑΤΗ.- Σε όλο το Ιράκ αυτές τις μέρες βρίσκονται δεκάδες ακτιβιστές από ολόκληρο τον κόσμο, που μάχονται για να κάνουν την καθημερινή ζωή του δοκιμαζόμενου ιρακινού λαού λίγο καλύτερη. Οι άνθρωποι αυτοί αποτελούν την πιο αξιόπιστη φωνή πληροφόρησης για τις συνθήκες διαβίωσης των Ιρακινών και για τις αληθινές συνέπειες που έχει αυτός ο πόλεμος. Εν μέσω της κλιμάκωσης των επιθέσεων, το μήνυμά τους αποτελεί μια ακόμη καταδίκη της βαρβαρότητας αυτής της επίθεσης και της εγκληματικής λογικής που την κινεί.

«Είμαι έξαλλος», λέει ο Σανγκ Γιν Χαν από τη Νότια Κορέα, που συμμετέχει στην εκστρατεία καταστροφής ναρκών στο Ιράκ. «Πιστεύω ότι αυτός ο πόλεμος θα σκοτώσει χιλιάδες ανθρώπους». Ενώ ο Νέβιλ Γουάτσον, ένας ακόμα αγωνιστής της ειρήνης, προσθέτει: «Ναι, είμαστε θυμωμένοι, εξαγριωμένοι και νιώθουμε την υποχρέωση να εργαστούμε, έτσι ώστε να συγκεντρώσουμε τη συμπόνια ολόκληρου του κόσμου για την άθλια κατάσταση των αθώων πολιτών» και συνεχίζει: «Τις προάλλες επιτέθηκα φραστικά σε έναν Αυστραλό δημοσιογράφο, που χαρακτήρισε τα θύματα λογικές παράπλευρες απώλειες. "Πώς τολμάς να αναφέρεσαι στους φίλους μας σαν παράπλευρες απώλειες; Και ποιον κοροϊδεύει ο κύριος Μπους, όταν υποστηρίζει ότι θέλει να εξασφαλίσει το πετρέλαιο του Ιράκ για τον ιρακινό λαό;"».

«Η κυβέρνηση Μπους υποστηρίζει ότι αυτός ο πόλεμος είναι επιτυχημένος, επειδή έχει κοστίσει τη ζωή μόνο 500 ατόμων μέχρι τώρα. Αλλά μετά τις 24 Μάρτη μια βόλτα στα νοσοκομεία αποδεικνύει το μέγεθος αυτής της επιτυχίας, αφού εκεί βρίσκονται οι εκατοντάδες τραυματίες από τις επιθέσεις των τελευταίων ημερών», αναφέρει η Κ. Κέλι.

Η Ροέσιο Σάλεμ, 10 χρόνων, από το Χάι Ρισάλ, βρισκόταν στην είσοδο του σπιτιού της όταν χτυπήθηκε από βόμβα. Τώρα κείτεται με σοβαρά θωρακικά τραύματα στο νοσοκομείο. Η Φατίμα επίσης, 10 χρόνων, από τη Ραντγουανίγια, καταπλακώθηκε από τοίχο. Οι γονείς της δεν είχαν μέσα για να τη μεταφέρουν σε νοσοκομείο και έπρεπε να περιμένουν μέχρι την επομένη. Τώρα βρίσκεται και αυτή στο νοσοκομείο με σοβαρά τραύματα. Ο πατέρας της, Αμπού Μουστάφα, λέει: «Είμαστε σαν αδέρφια με το λαό των ΗΠΑ. Σας παρακαλώ δώστε αυτό το μήνυμα στον αμερικάνικο λαό. Αυτή είναι μια εισβολή, δεν έχει να κάνει τίποτα με τη δημοκρατία».

Φυσικά, υπάρχουν εκατοντάδες ανάλογες ιστορίες παιδιών που χτυπήθηκαν στις πρώτες μέρες των βομβαρδισμών. Οπως αναφέρει και ένας πατέρας που έχει το 13χρονο γιο τραυματισμένο: «Οι περισσότερες απώλειες είναι μεταξύ παιδιών, ηλικιωμένων και πολιτών».

«Ολοι μας είμαστε εξαγριωμένοι... αλλά θα προσπαθήσουμε να κατευθύνουμε την οργή μας σε πράξεις μη βίαιης αντίστασης στις πράξεις του πολέμου», κλείνει την ανταπόκρισή της η ίδια η Κ. Κέλι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ