Παρασκευή 10 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΒΑΝΙΑ - ΠΓΔΜ - ΕΛΛΑΔΑ
Συζητήσεις με φόντο το Κόσσοβο

Με φόντο τις ανησυχητικές εξελίξεις στο Κόσσοβο συναντήθηκαν χτες και προχτές στην Ωχρίδα της ΠΓΔΜ και την Κορυτσά της Αλβανίας οι υπουργοί Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου, Π. Μίλο και Αλ. Ντιμιτρόφ, στο πλαίσιο των τριμερών επαφών που έχουν θεσμοθετήσει οι τρεις χώρες. Στις επαφές και τις συζητήσεις, που είχαν οι τρεις υπουργοί, καταγράφηκε η «ανελαστική» τοποθέτηση της αλβανικής κυβέρνησης για τις εξελίξεις στο Κόσσοβο, γεγονός που πολλαπλασίασε τις ανησυχίες της Αθήνας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλβανός υπουργός Εξωτερικών Π. Μίλο επέμεινε, κατά τη συζήτηση για τη σύνταξη του κοινού ανακοινωθέντος, να αναφερθεί η περιοχή στη Νότια Σερβία, όπου παρατηρείται έξαρση της βίας το τελευταίο διάστημα, ως Ανατολικό Κοσσυφοπέδιο. Η θέση της αλβανικής αντιπροσωπείας άλλαξε μετά από πολύωρες συζητήσεις και βρέθηκαν τελικά οι διατυπώσεις για την έκδοση του ανακοινωθέντος.

Παρ' όλα αυτά, πάντως, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ θεώρησαν σκόπιμο να υπογραμμίσουν τις κοινές θέσεις τους για την κατάσταση στο Κόσσοβο, με ξεχωριστή κοινή δήλωσή τους.

Η τριμερής συνάντηση, που ξεκίνησε το απόγευμα της περασμένης Τετάρτης στην Ωχρίδα της ΠΓΔΜ και συνεχίστηκε χτες στην Κορυτσά της Αλβανίας, θεωρείται ότι αποτελεί συνέχεια της πρώτης συνάντησης των τριών υπουργών Εξωτερικών τον περασμένο Ιούλη στον Αγιο Αχίλλειο των Πρεσπών. Τις συνομιλίες των τριών ανδρών απασχόλησαν κυρίως τα θέματα της συνεργασίας στο πλαίσιο του «Συμφώνου Σταθερότητας» για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, καθώς και η κατάσταση ασφάλειας στην περιοχή.

Κοινή διακήρυξη

Οι υπουργοί Εξωτερικών υιοθέτησαν μετά το τέλος των συνομιλιών τους στην Κορυτσά της Αλβανίας κοινή διακήρυξη. Η διακήρυξη αναφέρεται στην περαιτέρω ανάπτυξη της πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής συνεργασίας, καθώς και στην ανάγκη συνεργασίας για θέματα ασφάλειας και κυρίως για την πάταξη της εγκληματικότητας. Επίσης, οι τρεις υπουργοί Εξωτερικών καταδίκασαν τη βία στο Κόσσοβο, από όπου κι αν προέρχεται. Μετά το γεύμα εργασίας στην Ωχρίδα ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γ. Παπανδρέου δήλωσε ότι «θεσμοθετήθηκαν πλέον αυτές οι συναντήσεις που αποτελούν σημάδι ελπίδας στα δύσκολα προβλήματα της περιοχής. Συζητήθηκαν βασικά θέματα που αφορούν τις ανάγκες των δύο γειτονικών μας χωρών στο πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητας, καθώς επίσης θέματα σχετικά με την ένταξή τους στην Ευρωπαϊκή Ενωση - που θα απασχολήσει σύντομα ειδική συνάντηση στις Βρυξέλλες - και επίσης θέματα ασφαλείας».

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας Πασκάλ Μίλο δήλωσε ότι «εκφράστηκε ισχυρή πολιτική βούληση να ξεπεραστεί η επιθετικότητα και οι παρεξηγήσεις απ' όσους δε θέλουν τη συνεργασία στην περιοχή». Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Αλεξάντερ Ντιμιτρόφ, εξάλλου, χαρακτήρισε τη συνάντηση «σημαδιακή, που ανοίγει νέα σελίδα στις σχέσεις των τριών χωρών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ