Παρασκευή 10 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γ.ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ
Θριαμβολογεί με στοιχεία που τους ξεμπροστιάζουν

Η ...«ευημερία των αριθμών» είναι το μόνο επιχείρημα που κατάφερε να προβάλει ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας. Κατά τ' άλλα, ακόμα και τα στοιχεία που δημοσιοποίησε αποκαλύπτουν τον αντιλαϊκό χαρακτήρα της εφαρμοζόμενης πολιτικής

Ενας σύντομος απολογισμός των αποτελεσμάτων των πολιτικών της σκληρής λιτότητας, στην...«εκσυγχρονιστική» τους ερμηνεία (η ευημερία αριθμών καλύπτει - κουκουλώνει την ταυτόχρονη εξάπλωση της φτώχειας και των αρνητικών συνεπειών για τα κοινωνικά στρώματα), ήταν η ομιλία του υπουργού Εθνικής Οικονομίας. Για να τεκμηριώσει, μάλιστα, την «ευημερία των αριθμών», ο Γ.Παπαντωνίου, παρέθεσε πίνακες, με επιλεγμένα στοιχεία. Το κακό, όμως, για την κυβέρνηση είναι ότι ακόμα και μ' αυτά τα παντοιοτρόπως μαγειρεμένα στοιχεία, αποδεικνύεται η αγριότητα της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, σε τομείς κοινωνικής πολιτικής.

Στην ομιλία του ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας αναφέρθηκε στο ευρύ πρόγραμμα διαρθρωτικών αλλαγών, που ακολουθεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού κεφαλαίου. Σαν τέτοιες διαρθρωτικές αλλαγές παρουσίασε τις ιδιωτικοποιήσεις των τραπεζών και των ΔΕΚΟ, αλλά απέφυγε επιμελώς ν' αναφερθεί στα «ακανθώδη» θέματα του ασφαλιστικού και των εργασιακών σχέσεων.

Κατά τον Γ.Παπαντωνίου οι μεγάλοι ευνοημένοι από τις πολιτικές «σύγκλισης» είναι οι εργαζόμενοι και οι δαπάνες κοινωνικής πρόνοιας... Με την προσφυγή στη λογική των «μέσων όρων» επιδίωξε να παρουσιάσει μια εικόνα «γενικής ευημερίας», καθώς είπε ότι το μέσο εισόδημα του Ελληνα είναι σήμερα ίσο με το 70% του Ευρωπαίου, ενώ το 1993 ήταν 62%. Από την επίθεση «ευημερίας», δε γλίτωσαν ούτε οι δαπάνες Υγείας, Πρόνοιας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Εκπαίδευσης, οι οποίες, όπως είπε αυξήθηκαν κατά δύο μονάδες ως ποσοστό του ΑΕΠ, ενώ, στο ίδιο μήκος κύματος, υποστήριξε ότι ο ρυθμός ανόδου των των δαπανών για κοινωνική προστασία, είναι ο δεύτερος υψηλότερος ανάμεσα σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης!!!

Οφθαλμοφανή αποτελέσματα...

Στη χτεσινή φιέστα και προκειμένου να στηρίξουν με αριθμούς (το μόνο που μπορούν να κάνουν) τα αποτελέσματα της κοινωνικής τους πολιτικής, οι κυβερνώντες δημοσιοποίησαν ορισμένους, αλλά τα συμπεράσματα από την απλή ανάγνωσή τους είναι εντελώς διαφορετικά από αυτά που θέλησε να παρουσιάσει ο Γ.Παπαντωνίου. Συγκεκριμένα:

  • «Οι ρυθμοί ανάπτυξης κινούνται σε επίπεδα της τάξης του 4% και βασίζονται κυρίως στις παραγωγικές επενδύσεις», είπε ο υπουργός. Τα επίσημα στοιχεία, όμως, δείχνουν ότι το 1999, που ήταν η χρονιά της... θεαματικής ανάπτυξης το σύνολο της ελληνικής βιομηχανίας παρουσίασε αύξηση μόλις 0,5%! Για δε την περίοδο από το 1995, μέχρι και πέρσι, η συνολική μεταβολή της παραγωγής των δεκάδων χιλιάδων επιχειρήσεων της μεταποίησης ήταν αθροιστικά μόλις 3,9%.
  • «Οι δαπάνες για Υγεία, Πρόνοια, Κοινωνική Ασφάλιση και Εκπαίδευση, αυξήθηκαν κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες ως ποσοστό του ΑΕΠ», είπε ο υπουργός. Η φυλλομέτρηση, όμως, των στοιχείων που έδωσε στη δημοσιότητα για την περίοδο 1990-97 (δεν έβαλε τα δύο τελευταία χρόνια επειδή εκεί το «ψαλίδισμα» των σχετικών δαπανών ήταν ακόμα μεγαλύτερο) αποδεικνύει ότι ο λεγόμενος Δείκτης Κοινωνικής Προστασίας -ακόμα κι όπως τον μετράνε στις Βρυξέλλες- αποκαλύπτει πως στις 15 χώρες - μέλη της ΕΕ από 25,4% έφτασε το 28,2% (αύξηση 11%). Η... μοναδικότητα της εφαρμοζόμενης από τους «εκσυγχρονιστές» πολιτικής που δήθεν πρωταγωνίστησαν στην προώθηση μέτρων κοινωνικής προστασίας, είχε σαν αποτέλεσμα ο ίδιος δείκτης από το 23,2% να κάνει το φοβερό... άλμα στο 23,6%, σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 1,3%!!! Για την ιστορία ν' αναφέρουμε ότι τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν στην Ισπανία και την Ιταλία 7,5%, και στην Πορτογαλία (44%)!
  • «Ο πραγματικός μισθός αυξήθηκε με μέσο ετήσιο ρυθμό 2%», λέει για την περίοδο από το 1993 ο υπουργός, διαψεύδοντας ακόμα και τα πλέον επίσημα στοιχεία, που κατά καιρούς έχουν δημοσιοποιηθεί. Το βέβαιο είναι ότι ούτε μία χρονιά οι μισθωτοί και συνταξιούχοι δεν πήραν αυξήσεις που να προσεγγίζουν ακόμα και τον επίσημο τιμάριθμο και άρα σε κάθε περίπτωση μόνο μέσω των «ύποπτων» στατιστικών όρων, μπορεί να μιλήσει κανείς για αυξήσεις στους μισθούς.
  • «Η αύξηση της σχέσης άμεσων προς έμμεσων φόρων ευνοεί κυρίως τα χαμηλά εισοδήματα», σημειώνεται στα φυλλάδια του Γ.Παπαντωνίου, που μιλάει για σχετική βελτίωση της αναλογίας. Αποσιωπά, όμως, με τον πλέον προκλητικό τρόπο ότι οι έμμεσοι φόροι πέρσι αποτελούσαν το 60% των φορολογικών εσόδων, ροκανίζοντας τα λαϊκά εισοδήματα.
  • Τα υπόλοιπα στοιχεία που παραθέτουν οι κυβερνώντες, είναι τόσο συγκεχυμένα και επιλεκτικά, ώστε να μην προκύπτουν θετικά συμπεράσματα ούτε για τους ίδιους. Αναφέρουν π.χ. στοιχεία για τον κατώτατο μισθό ως ποσοστό του μέσου μισθού στην οικονομία, όπου εμφανίζεται στην Ελλάδα το 1997 να ανέρχεται στο 51%, ενώ εμφανίζουν το διαθέσιμο εισόδημα ως ποσοστό των συνολικών απολαβών να ανέρχεται το 1996 στην Ελλάδα στο 82%. Με τέτοια στοιχεία και επιχειρήματα προσπαθούν να κρύψουν την κατάσταση φτώχειας και αθλιότητας, εκατομμυρίων πολιτών της χώρας, σαν αποτέλεσμα των δικών τους πολιτικών επιλογών.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ