Παρασκευή 10 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΟΣ
Ζητείται η απομάκρυνση «υπεράκτιων» εταιριών

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (του ανταποκριτή μας ΒΗΣ. ΓΚΙΝΙΑ).-

Η Γαλλία απαιτεί από την Κύπρο την απομάκρυνση 30.000 «υπεράκτιων» εταιριών («offshore») που εδρεύουν στη Νήσο, διαφορετικά δεν πρόκειται να προσχωρήσει «ποτέ» στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ). Αυτά δήλωσε μετά από πολυήμερη επίσκεψη στην Κύπρο πολυμελής γαλλική κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία, η οποία έκανε ανάλογες «τεχνικές αυτοψίες» για την πρόληψη των δραστηριοτήτων του «ξεπλύματος» βρώμικων χρημάτων στο Μονακό, το Λιχτενστάιν και το Λουξεμβούργο. Σύμφωνα με δηλώσεις των Γάλλων κοινοβουλευτικών Β. Πεϊγιόν και Α. Μοντεμπούργκ, «οι κυπριακές αρχές αναγνωρίζουν ότι η χώρα είναι ένας φορολογικός παράδεισος, αλλά έχουν συνείδηση ότι αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να διαρκέσει».

Μάλιστα ο Α. Μοντεμπούργκ μετέφερε δήλωση του υπουργού Οικονομικών Τ. Κληρίδη, σύμφωνα με την οποία «η Κύπρος είναι έτοιμη να απομακρύνει τις υπεράκτιες εταιρίες, αφού η κυβέρνηση γνωρίζει ότι χωρίς αυτή την ενέργεια, η Κύπρος δεν πρόκειται ποτέ να προσχωρήσει στην ΕΕ». Η γαλλική αντιπροσωπεία μετέφερε τις «ανησυχίες» των κυπριακών αρχών για το γεγονός ότι η Κύπρος περιλαμβάνεται στη «μαύρη λίστα» του GAFI, την «ομάδα δράσης» για το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα του ΟΟΣΑ κατά του «ξεπλύματος» βρώμικου χρήματος.

Σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP, η Κύπρος θεωρείται, «ιδιαίτερα στις ΗΠΑ», ως η χώρα που «ξεπλένει» κεφάλαια της ρωσικής μαφίας και της Σερβίας του Μιλόσεβιτς, μια πάγια κατηγορία, εδώ και χρόνια, κατά των κυπριακών αρχών. Η Γάλλοι βουλευτές αναγνωρίζουν τις κυβερνητικές προσπάθειες, αλλά αφήνουν αιχμές ότι οι κυπριακές τράπεζες δεν επιδεικνύουν τον ανάλογο «ζήλο» στην πάταξη αυτών των παράνομων δραστηριοτήτων. Σύμφωνα με τον Α. Μοντεμπούργκ, η δράση των «υπεράκτιων» εταιριών αντιπροσωπεύει πάνω από το 4,5% του κυπριακού ΑΕΠ. Αλλά και οι Βρυξέλλες επιδεικνύουν έντονο ενδιαφέρον για τις «υπεράκτιες» εταιρίες στην Κύπρο. Σύμφωνα με τη φετινή έκθεση της Κομισιόν για «την πορεία της Κύπρου προς την προσχώρηση», το 1999 θεσπίστηκε κυπριακή νομοθεσία για να συμπληρωθούν οι ισχύοντες κανόνες σχετικά με την πρόληψη των δραστηριοτήτων του «ξεπλύματος» χρήματος, αλλά «η εκτεταμένη υπεράκτια (Offshore) επιχειρηματική δραστηριότητα και η μυστικότητα που διέπει αυτόν τον τομέα έχουν δημιουργήσει την εικόνα μιας Κύπρου που αποτελεί ελκυστικό τόπο για τη νομιμοποίηση παράνομων προσόδων και άλλες παρεμφερείς δραστηριότητες».

Το (...) ηθικολογικό ενδιαφέρον για τις «υπεράκτιες» εταιρίες στην Κύπρο είναι βέβαια καθαρά υποκριτικό, αφού ως γνωστόν όλες οι ευρωπαϊκές «μεγάλες δυνάμεις» διαθέτουν τους δικούς τους «φορολογικούς παραδείσους», με χαρακτηριστική περίπτωση την ίδια τη Γαλλία και το πριγκιπάτο - μαϊμού του Μοντεκάρλο, της νήσου Λεμάν, της Ισπανικής Ανδόρας και άλλες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ