Τρίτη 1 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΙΜΑΡΙΘΜΟΣ ΧΟΝΔΡΙΚΗΣ
Πληθωριστική έξαρση το Φλεβάρη

Σύντομα οι αυξήσεις τιμών στο χονδρεμπόριο - που επιβάλλονται ελεύθερα και χωρίς κανένα περιορισμό σ' εκείνους που έχουν το πάνω χέρι στη διαμόρφωση των τιμών - θα περάσουν στο λιανεμπόριο, ωθώντας σε υψηλότερα επίπεδα τον πληθωρισμό

Η έξαρση της κερδοσκοπίας και των πληθωριστικών φαινομένων αποτυπώνεται και στον τιμάριθμο Χονδρικής του προηγούμενου Φλεβάρη. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, ο δείκτης τιμών χονδρικής τελικών προϊόντων το μήνα αυτό, ως προς το προηγούμενο μήνα Γενάρη σημείωσε άνοδο 1,5%. Τους αντίστοιχους μήνες των ετών 2002 και 2001 είχε σημειωθεί μείωση 0,6% και άνοδος 0,9%. Η αναζωπύρωση των τιμών στο χονδρεμπόριο, δεν προμηνύει τίποτε καλό για τα λαϊκά εισοδήματα, καθώς σύντομα αυτές οι ανατιμήσεις θα εμφανιστούν και στο λιανεμπόριο. Και φυσικά, ο τιμάριθμος λιανικής (ή πληθωρισμός) θα σκαρφαλώσει σε υψηλότερα επίπεδα, ενώ οι μισθωτοί και συνταξιούχοι του δημοσίου, δεν έχουν πάρει ακόμη δεκάρα αύξηση, καθώς η κυβέρνηση τρενάρει όσο μπορεί την οριστικοποίηση της εισοδηματικής πολιτικής του 2003.

Η ΕΣΥΕ αποδίδει τη μεγάλη άνοδο του δείκτη τιμών Χονδρικής το μήνα Φλεβάρη στις αυξήσεις που σημειώθηκαν στα προϊόντα γεωργίας (άνοδος 11%) και στα πετρελαιοειδή, ενώ αυξήσεις, υψηλότερες του αναμενόμενου σημειώθηκαν και σε άλλους τομείς (βιομηχανικά εμπορεύματα).

Σε δωδεκάμηνη περίοδο (Φλεβάρης 2003/2002) ο δείκτης τιμών Χονδρικής σημείωσε άνοδο 2,6%, έναντι ανόδου 3,6% και 3,2% που σημείωσε τα δύο προηγούμενα χρόνια. Σε μέσα επίπεδα καταγράφεται άνοδος 1,9%, έναντι ανόδου 2,5% και 6,2% που σημειώθηκε τα δύο προηγούμενα έτη.

Οι επιμέρους δείκτες είχαν την ακόλουθη εξέλιξη:

  • εμπορεύματα πρωτογενούς παραγωγής σημείωσαν άνοδο 11%: τα εμπορεύματα Γεωργίας αυξήθηκαν κατά 13,1% ( πατάτες, ντομάτες, αγγούρια, λάχανα, κουνουπίδια, μαρούλια, κολοκυθάκια, ελιές βρώσιμες κλπ.) και τα εμπορεύματα Αλιείας κατά 2,8%.
  • τα εμπορεύματα βιομηχανικής παραγωγής για εσωτερική κατανάλωση, σημείωσαν άνοδο 0,7%: οι τιμές στη βιομηχανία τροφίμων αυξήθηκαν κατά 0,5%, στα πετρελαιοειδή 5,5%.
  • τα εξαγόμενα εμπορεύματα πρωτογενούς και δευτερογενούς παραγωγής σημείωσαν άνοδο 0,8%
  • τα τελικά εμπορεύματα προέλευσης εξωτερικού (εισαγόμενα) αυξήθηκαν κατά 0,2% (τηλεφωνικές συσκευές 2%, επιβατικά αυτοκίνητα - εξαρτήματα - ανταλλακτικά 0,7%).

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ