Τρίτη 1 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΩΜΑΤΙΩΝ
Στο στόχαστρο του πολέμου οι μικροί

«Οι μικρές επιχειρήσεις θα θιγούν περισσότερο από τον πόλεμο», εκτίμησε χτες ο πρόεδρος του ΕΟΤ, Ι. Πατέλλης, παρεμβαίνοντας στη συνέντευξη Τύπου των εκπροσώπων των ιδιοκτητών ενοικιαζόμενων δωματίων, στο περιθώριο του «8ου Τουριστικού Πανοράματος». Οι μικροί επιχειρηματίες του τουρισμού έχουν παράλληλα να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες μιας πολιτικής που ενισχύει το μεγάλο ξενοδοχειακό κεφάλαιο σε βάρος τους, διοχετεύοντας σε αυτό τόσο τις χρηματοδοτήσεις διαφόρων προγραμμάτων, όσο και φορολογικές ελαφρύνσεις που δεν μπορούν ούτε να φανταστούν οι ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων δωματίων.

Ο κλάδος δέχεται επίσης τη μεγαλύτερη πίεση από τους «τουρ οπερέιτορς» για μείωση των τιμών. Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Συνομοσπονδίας Επιχειρηματιών Ενοικιαζόμενων Δωματίων Διαμερισμάτων Ελλάδας, Σ. Πολυκράτη, παρατηρείται αυτή την περίοδο μείωση της κίνησης κατά 30% σε σχέση με το 2002, ενώ σε πολλούς επαγγελματίες του κλάδου δεν έχει εξοφληθεί η τελευταία δόση του περασμένου χρόνου ή δεν έχουν δοθεί προκαταβολές για το 2003, από τα γραφεία που διαχειρίζονται πολλά από τα δωμάτια.

Την ίδια ώρα τα διαβόητα προγράμματα ΠΕΠ και ΕΠΑΝ, για την περιφερειακή ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα, αντίστοιχα, είναι ανεδαφικά για τους περισσότερους λόγω κυρίως των κριτηρίων που θέτουν (π.χ., απασχόληση συγκεκριμένου αριθμού εργαζομένων) και των σύνθετων διαδικασιών. Το πρόβλημα είναι τόσο έντονο που η Συνομοσπονδία του κλάδου συνεργάζεται με την Τράπεζα Κύπρου για την προώθηση αιτήσεων που αφορούν στο πρόγραμμα ΠΕΠ, του οποίου οι χρηματοδοτήσεις διοχετεύονται μέσω τραπεζών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ