Τρίτη 1 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΚΑΠ
Βγήκαν τα πρώτα δημοσιονομικά μαχαίρια

Αρχισε σιγά σιγά ο επίτροπος Γεωργίας να «ξεφουρνίζει» τα ποσά που πρόκειται να κοπούν από τη γεωργία των χωρών της ΕΕ, ενόψει της αναθεώρησης της ΚΑΠ.

Σε στοιχεία που παρουσίασε ο επίτροπος στην Επιτροπή Προϋπολογισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, προκύπτει ότι στη δεκαετία 2004 - 2013 θα περικοπούν σε πρώτη φάση δαπάνες ύψους 2,24 δισ. ευρώ, για τα 15 κράτη - μέλη της ΕΕ. Η περικοπή αυτή γίνεται με βάση τις αρχικές προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη λεγόμενη ενδιάμεση αναθεώρηση της ΚΑΠ και πιο ειδικά αφορά στους τομείς των δημητριακών, του ρυζιού, του αγελαδινού γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων, του βόειου και αιγοπρόβειου κρέατος.

Η «ανακοίνωση» αυτή του επιτρόπου Γεωργίας καταρρίπτει τα «παραμύθια» περί δημοσιονομικής ουδετερότητας στον προϋπολογισμό της νέας ΚΑΠ. Και φαίνεται πως το μάρμαρο θα πληρώσουν πολύ ακριβά και οι μικρομεσαίοι αγρότες των 15 χωρών της ΕΕ και των 10 υπό ένταξη χωρών. Επιπλέον, μπορεί να συμπεράνει κανείς πως αν για την πρώτη φουρνιά της αναθεώρησης της ΚΑΠ προτείνονται τέτοιες περικοπές, τότε για τα επόμενα αγροτικά προϊόντα που τελούν υπό αναθεώρηση, δηλαδή τα μεσογειακά (βαμβάκι, καπνός, λάδι κ.ά.), οι περικοπές θα είναι ακόμα πιο δραματικές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ