Τρίτη 1 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Κενά»... αγελάδας

Ενα λάθος... αποκαλύπτει τα προβλήματα στους ελέγχους εντοπισμού σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας των βοοειδών

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (Του ανταποκριτή μας).-

Μεγάλη ανησυχία προκάλεσε στους κατοίκους των Φερών Εβρου η γνωστοποίηση του περιεχομένου εγγράφου του υπουργού Γεωργίας προς το νομάρχη, σύμφωνα με το οποίο αγελάδα που είχε σφαγεί και καταναλωθεί, παρουσίαζε μια μορφή εγκεφαλίτιδας.

Σύμφωνα με έκθεση της διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Εβρου, δεν τηρήθηκαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες και το ύποπτο για σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια (ΣΕΒ) σφάγιο, παρότι έπρεπε να παραμείνει δεσμευμένο, αποδεσμεύτηκε και δόθηκε προς κατανάλωση στην περιοχή του Δήμου Φερών. Νωρίτερα, εξαιτίας λανθασμένων χειρισμών των αρμόδιων υπηρεσιών του Νομού Εβρου, το δείγμα στάλθηκε αρχικά σε αναρμόδιο εργαστήριο ελέγχου του ΑΠΘ, με αποτέλεσμα να χαθεί πολύτιμος χρόνος και τελικά να αξιολογηθεί το δείγμα από το εργαστήριο Παθολογικής Ανατομικής ένα μήνα μετά τη σφαγή του ζώου. Ηδη από την Τετάρτη 26/3, ένα μήνα μετά τη σφαγή, έχει σταλεί το δείγμα στο εργαστήριο αναφοράς της ΕΕ και σήμερα αναμένεται η απάντηση που θα επιβεβαιώνει ή όχι τα εργαστηριακά αποτελέσματα των εξετάσεων του ΑΠΘ.

Ο Νομάρχης Εβρου διέταξε ένορκη διοικητική εξέταση για τον καταλογισμό ευθυνών, όπως του ζητούσε το υπουργείο Γεωργίας και έθεσε σε διαθεσιμότητα το διευθυντή της κτηνιατρικής υπηρεσίας Εβρου και δύο ακόμη κτηνίατρους.

«Σε κάθε περίπτωση, τονίζεται σε ανακοίνωση του υπουργείου, η σφαγή του εν λόγω ζώου, που δεν παρουσίαζε κανένα κλινικό σύμπτωμα ΣΕΒ, έγινε σύμφωνα με όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες. Από αυτό είχαν αφαιρεθεί όλα τα υλικά ειδικού κινδύνου που ενέχονται στη μετάδοση της ΣΕΒ (εγκέφαλος, σπονδυλική στήλη κλπ. και στα οποία εντοπίζεται το 99,74% του λοιμογόνου παράγοντα της ΣΕΒ)».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ