Τρίτη 1 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
ΗΠΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ - ΙΡΑΚ
Διπλό παιγνίδι

Associated Press

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΑΓΚΥΡΑ - ΙΡΜΠΙΛ - ΚΑΛΑΚ.--

Ο Κόλιν Πάουελ πραγματοποιεί ταξίδι - αστραπή σήμερα στην Αγκυρα, επισήμως για να «συζητήσει την πορεία του πολέμου και την ανοικοδόμηση», αλλά περισσότερο για να «συγκρατήσει» την τουρκική πλευρά που απειλεί να επέμβει σε περίπτωση κουρδικής κατάληψης του Κιρκούκ και της Μοσούλης.

Χτες η τουρκική κυβέρνηση απαγόρευσε στους Αμερικανούς να περνούν οι πύραυλοι «Τόμαχοκ» που εκτοξεύουν από τον εναέριο χώρο της. Πρόκειται για άλλο ένα πλήγμα στα σχέδια των Αμερικανών, μετά την άρνηση διέλευσης χερσαίων δυνάμεων προς το βόρειο μέτωπο.

Σε τουρκικούς πολιτικούς κύκλους εκφραζόταν η άποψη ότι ο τουρκικός στρατός «πρέπει» να επέμβει. Πάντως, ο Αμερικανός ειδικός απεσταλμένος Ζαλμάι Χαλιλζάντ επανέλαβε χτες ότι έλαβε διαβεβαίωση πως «οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις δε θα προχωρήσουν στο βόρειο Ιράκ αν δεν υπάρχουν σοβαροί και συγκεκριμένοι λόγοι». Είπε, επίσης, ότι «θα συσταθεί επιτροπή που θα εξετάζει όλα τα θέματα που θα παρουσιαστούν».

Ο Χαλιλζάντ βεβαίωνε ότι «οι κουρδικές δυνάμεις στο βόρειο Ιράκ έχουν τεθεί υπό αμερικανική διοίκηση και δε δρουν αυτόνομα». Ωστόσο, δημοσίευμα της «Μιλιέτ» έφερε τον απεσταλμένο του Μπους να παίζει διπλό παιγνίδι, υποσχόμενος σε Ταλαμπανί και Μπαρζανί ότι «οι Τουρκομάνοι δε θα αποτελέσουν βασικό συστατικό στοιχείο του ιρακινού έθνους», που προφανώς οι Αμερικανοί θα «επανιδρύσουν»...

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προφανώς ανησυχεί για τις αμερικανικές προθέσεις, αλλά σε άρθρο που έγραψε στην «Wall Street Journal» επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις: «Κατανοούμε ότι στις δύσκολες αυτές ημέρες οι δύο σύμμαχοι πρέπει να δρουν σε συνεργασία», τόνισε, προσθέτοντας πως «η στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας στο βόρειο Ιράκ (θα υπάρξει) σε πλήρη συνεργασία και συντονισμό με τις αμερικανικές δυνάμεις και με τις κουρδικές οργανώσεις».

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χουσεΐν Ντιριόζ, δήλωνε πως η Τουρκία δε θα «αναθέσει» την αντιμετώπιση του PKK/KADEK «σε κανέναν άλλο». Ο Ντιριόζ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο τουρκικής επέμβασης.

Εκπρόσωπος των κούρδων δήλωνε χτες ότι «δε θα ανοίξει επισήμως» το βόρειο μέτωπο, ωστόσο (και) χτες αναφέρονταν βομβαρδισμοί κατά ιρακινών θέσεων στην περιοχή του Καλάκ. Στην ίδια περιοχή, ιρακινές δυνάμεις υποχώρησαν «τρία ή τέσσερα χιλιόμετρα» νότια του Ντοχούκ, σύμφωνα με αξιωματούχο του Δημοκρατικού Κόμματος Κουρδιστάν. Ο ίδιος υποστήριζε ότι 58 Ιρακινοί σκοτώθηκαν σε μάχες ανάμεσα στη Μοσούλη και Ντοχούκ και 48 στο Ντομπαρντάν, βόρεια της Μοσούλης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ