Κυριακή 6 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ο πόλεμος

Θα ήθελα να αρχίσω το σημείωμά μου αυτό με μια παρατήρηση. Να πω, δηλαδή, πως αυτή τη στιγμή και από την Τετάρτη 20 Μάρτη 2003 στη Μεσοποταμία, και πιο συγκεκριμένα στο Ιράκ, δε διεξάγεται ένας πόλεμος. Ούτε, φυσικά, εκδηλώνεται η σύγκρουση δύο πολιτισμών. Πραγματοποιείται η εξόντωση ενός λαού, συντελείται η ανεπανόρθωτη καταστροφή των μνημείων ενός πολιτισμού. Ποδοπατείται η έννοια της διεθνούς νομιμότητας και φυσικά αποκαλύπτεται τελικά το νόημα της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας, πάνω στο οποίο θεμελιώνεται η αντίληψη των αρχόντων και, δυστυχώς, της πλειοψηφίας του λαού των ΗΠΑ. Πρέπει να πάψουμε, λοιπόν, να μιλούμε για τον «Πόλεμο», να τον αναλύουμε περίπου σαν ένα τεχνολογικό φαινόμενο που το συγκροτούν και το διεκπεραιώνουν οι λειτουργίες έξυπνων μηχανών και ηλίθιων μηχανοδηγών.

Πρέπει να πάψουμε να αναλύουμε συμπεριφορές που τα μόνα στοιχεία που τις συνιστούν είναι η βαρβαρότητα, η αδιαφορία για τον ευτελισμό και την απώλεια της ανθρώπινης ζωής, η κτηνωδία των προγραμματισμών και η άρνηση της χρήσης ενός στοιχειώδους επιχειρήματος που θα μπορούσε να χαρακτηρίσει ένα ειδεχθές έγκλημα ως «πολιτικό».

Πρέπει να πάψουμε να αναζητούμε ανάμεσα στα σπαράγματα παιδικών σωμάτων και τα ερείπια ειρηνικών οικογενειακών εστιών τα αιμόφυρτα ψήγματα της αλήθειας.

Πρέπει, τέλος, να αποφασίσουμε πως αυτό που πραγματοποιείται στο Ιράκ δεν είναι μια σειρά «γεγονότων» που χρειάζεται να τα περιγράψουμε και να τα αναλύσουμε σαν ένα άθροισμα ενδιαφερόντων συμβάντων, αλλά η θεμελίωση μιας άλλης αντίληψης για τη ζωή, την ελευθερία και τη δημοκρατία. Θεμελιώνεται, με άλλα λόγια, στο όνομα ενός νεοπλασματικού εθνικού συμφέροντος, το πρόπλασμα ενός άλλου κόσμου, με βάση το οποίο θα επιχειρηθεί η ανατροπή των αξιών που θα μπορούσαν να τον συγκροτήσουν. Εμείς όμως οραματιζόμαστε έναν κόσμο, όπου η πολιτική δύναμη θα δρα ως έκφραση των νόμιμων επιδιώξεων της πάλης ενός λαού και όχι ως εκδήλωση των προσωπικών συμφερόντων μιας αντιλαϊκής εξουσίας. Εναν κόσμο, όπου η λογική μιας μισαλλόδοξης, νεοφιλελεύθερης λογιστικής δε θα έχει τη δύναμη να αντικαταστήσει τις προοπτικές μιας κοινωνικής ευδαιμονίας με την αλαζονεία της οπλικής έπαρσης.

Οι ΗΠΑ και όσοι φανερά ή όχι τις στηρίζουν αυτή τη στιγμή στο Ιράκ, έχουν υπερβεί τα όρια μιας συγκεκριμένης εγκληματικής επιχείρησης και, επομένως, τα όρια σεβασμού της ανθρώπινης ύπαρξης, της αποδοχής της μιας ή της άλλης αντίληψης για το περιεχόμενο και το νόημα του δικαιώματος ενός λαού να προσδιορίζει αυτός μόνος το σχήμα της εθνικής του ζωής και των ανοχών του. Και μέσω αυτής της υπέρβασης επιχειρούν να οδηγήσουν στη δημιουργία των προϋποθέσεων εκείνων που θα καθιστούν νόμιμη ακόμα και την αυθαίρετη αλλαγή των συνόρων ενός νόμιμου κράτους, τη μετακίνηση πληθυσμών με τη μορφή της διωκόμενης «λαθρομετανάστευσης».

Αυτή τη στιγμή στο Ιράκ δεν κρίνεται η έκβαση ενός πολέμου, αλλά ορίζονται οι νέες μορφές εκδήλωσης του ιμπεριαλιστικού δόγματος, στα πλαίσια του οποίου θα οριστούν άλλοι υπολογισμοί της ανθρώπινης ύπαρξης και του στοιχειώδους λαϊκού δικαιώματος για την κοινωνική επιβίωση και την αποδοχή ενός άλλου, ωστόσο άκρως νόμιμου και αυτονόητου οράματος για την «καθημερινότητα».

Φοβούμαι όμως πως η συζήτηση για τον «Πόλεμο» στο Ιράκ παίρνει άλλες μορφές. Εξελίσσεται σε ένα ατέλειωτο ακαδημαϊκό κουβεντολόι, όπου αυτοσχέδιοι αναλυτές προσπαθούν να προβλέψουν την έκβαση ενός γεγονότος, το περιεχόμενο του οποίου και ο τρόπος με τον οποίο συντελείται έχουν ήδη διαμορφωθεί, ενώ δεν απαιτούν την άμεση κατάπαυση αυτού του ίδιου του γεγονότος, η έκβαση του οποίου, το τέλος του δηλαδή, θα είναι η αρχή ενός εφιάλτη, που δε θα απειλεί μόνον τους άμαχους της Μέσης Ανατολής, αλλά τους άμαχους όλης της οικουμένης!


Του
Γ. Χ. ΧΟΥΡΜΟΥΖΙΑΔΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ