Παρασκευή 4 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΓΑ
Προκλητικές κυβερνητικές μεθοδεύσεις

Ο κλάδος Κύριας Ασφάλισης των αγροτών οδηγείται με... «εκσυγχρονιστική ακρίβεια», σε χρεοκοπία και κατάρρευση

Στην κατακρεούργηση των αποθεματικών του ΟΓΑ για τις συντάξεις και την αφαίρεση σημαντικού μέρους των κρατικών εισφορών για τον κλάδο Κύριας Ασφάλισης των αγροτών, προχωράει ασύδοτα η κυβέρνηση, για να μεταφέρει υποτίθεται πόρους στον κλάδο Ιατροφαρμακευτικής Περίθαλψης των αγροτών ή με άλλα λόγια να «κουκουλώσει» τη δική της ολέθρια πολιτική.

Ηδη έχει κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, όπου ανάμεσα σε άλλα προβλέπεται (άρθρο 17) να δοθεί εφάπαξ το 7,5% των αποθεματικών για τις συντάξεις, δηλαδή 130.000.000 ευρώ, στον κλάδο Υγείας. Στο ίδιο άρθρο προβλέπεται επίσης να αφαιρείται κάθε χρόνο το 15% της κρατικής εισφοράς από τον κλάδο Συντάξεων και να πηγαίνει στον κλάδο Υγείας. Το δεύτερο σημαίνει ότι κάθε χρόνο στο εξής θα αφαιρείται ένα ποσό που εκτιμάται πως θα ξεπερνά ετησίως τα 70 εκατ. ευρώ. Για παράδειγμα, με βάση το 2002 όπου η κρατική εισφορά ήταν 451 εκατ. ευρώ, προκύπτει ότι η ετήσια περικοπή του 15% είναι 67,5 εκατ. ευρώ.

Μια πενταετία μετά την ψήφιση του αντιασφαλιστικού νόμου για τους αγρότες η κυβέρνηση εμφανίζει υποκριτικά ότι δεν υπάρχουν οι απαιτούμενοι πόροι για την κάλυψη του κλάδου της Υγείας του ΟΓΑ, για να κάνει αυτά που κάνει. Ομως η νέα αυτή «σκανδαλώδης» ενέργεια, θα έχει με μαθηματική ακρίβεια ως αποτέλεσμα, τη χρεοκοπία και κατάρρευση του ΟΓΑ και ειδικά του κλάδου Συντάξεων των αγροτών. Αποδεικνύεται επίσης το πόσο ολέθριες είναι οι ρυθμίσεις που επέβαλε από το 1998 η κυβέρνηση Σημίτη σε βάρος του ΟΓΑ και των αγροτών. Μέχρι το 1998 δεν υπήρχε εισφορά για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και τα έξοδα τα κάλυπτε ο κρατικός προϋπολογισμός. Από το 1998 καθιερώθηκε και εισφορά στους αγρότες, για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, χωρίς καμία συμμετοχή του κράτους. Αυτό, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι τα δημόσια νοσοκομεία, κατόπιν κυβερνητικών εντολών επέβαλαν υψηλά νοσήλια στα πλαίσια της λειτουργίας τους με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, δημιούργησε προβλήματα στον ΟΓΑ. Κι έρχεται τώρα η κυβέρνηση να «μπαλώσει» υποτίθεται τα πράγματα «κλέβοντας» λεφτά από τον κλάδο Κύριας Ασφάλισης, προκειμένου να μεταφερθούν στον κλάδο Υγείας.

Το τραγικό της υπόθεσης είναι, πως ήδη η κυβέρνηση «κλέβει» λεφτά από τον κλάδο Κύριας Ασφάλισης, δηλαδή των συντάξεων, προκειμένου να πληρωθούν οι δικές της προεκλογικές αυξήσεις, στις βασικές συντάξεις - βοηθήματα του ΟΓΑ. Κι ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, η κυβέρνηση ετοιμάζεται όπως όλα δείχνουν να αυξήσει τις ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών προς τον ΟΓΑ, στο όνομα της... βιωσιμότητας. Ηδη κυκλοφορούν σενάρια για αυξήσεις στις εισφορές, που μπορεί να φτάσουν και 40%! Με άλλα λόγια τα χρήματα που κλέβονται από τις μέχρι τώρα εισφορές των αγροτών για να κάνει το «κομμάτι» της η κυβέρνηση, θα έχουν βέβαιο αποτέλεσμα να επιβληθούν νέες φορομπηχτικές εισφορές σε βάρος τους!

θα τα επιτρέψουν όλα αυτά οι αγρότες; Αυτό που πρέπει να γίνει μπρος σε ό,τι συμβαίνει, είναι: Να ανατρέψουν αγωνιστικά τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις σε βάρος των συντάξεων και της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψής τους. Να απαιτήσουν κατάργηση της εισφοράς της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Αλλωστε μπόλικους φόρους πληρώνουν. Να απαιτήσουν δημόσια δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Να απαιτήσουν αξιοπρεπείς συντάξεις, στα 60 χρόνια για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες, χωρίς να τους φορτώνονται υπέρογκα «χαράτσια» - εισφορές.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μεγαλύτερα χαράτσια διά νέου νόμου! (2003-10-11 00:00:00.0)
Πληρωμένη κοροϊδία (2001-04-29 00:00:00.0)
Εισπρακτικό μένος για τις πρόσθετες συντάξεις (1998-10-23 00:00:00.0)
Εκβιαστικά χαράτσια για μειωμένες συντάξεις (1997-08-20 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (1996-11-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ