Σάββατο 5 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
Ολα για την αποκατάσταση των σχέσεων ΗΠΑ - ΕΕ

Ο Γ. Παπαντωνίου με τον Κ. Ανάν

Eurokinissi

Ο Γ. Παπαντωνίου με τον Κ. Ανάν
Για την «αποκατάσταση των σχέσεων ΗΠΑ και Ευρωπαϊκής Ενωσης»... εργάστηκε κατά το ταξίδι του στις ΗΠΑ, όπου είχε συναντήσεις με τον υπουργό Εξωτερικών Κ. Πάουελ, τη σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας Κοντολίζα Ράις και τον ΓΓ του ΟΗΕ Κ. Ανάν, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Γ. Παπαντωνίου, όπως επίσης εργάστηκε και για την «ενίσχυση των σχέσεων ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ελλάδα, ιδιαίτερα στον αμυντικό τομέα». Για να εξηγήσει: «Η ΕΕ και οι ΗΠΑ, είπε, μετέχουν σε μία σχέση σημαντική για την παγκόσμια σταθερότητα και την ασφάλεια και στη σχέση αυτή συμμετέχει και η χώρα μας».

Ο Γ. Παπαντωνίου σε συνέντευξη που έδωσε από τη Ν. Υόρκη εμφανίστηκε ως φορέας πρότασης της Ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ για τη νομιμοποίηση μέσω του ΟΗΕ της αμερικανικής εισβολής στο Ιράκ και στη συνέχεια του κατοχικού καθεστώτος που θέλουν να επιβάλουν οι Αμερικανοί στη χώρα αυτή.

«Σημείωσα - είπε αναφερόμενος στις επαφές που είχε - ότι η Ελλάδα και η ΕΕ στηρίζουν τα Ηνωμένα Εθνη και επιθυμούν τα Ηνωμένα Εθνη να έχουν τον πρώτο λόγο στη διαμόρφωση των συνθηκών αυτών που θα επικρατήσουν μετά τον πόλεμο. Ανέφερα τρεις λόγους για τους οποίους η Ελλάδα σαν χώρα, αλλά και σαν προεδρεύουσα της ΕΕ κρίνει ότι αυτό είναι απαραίτητο. Ο πρώτος λόγος είναι ότι η νομιμοποίηση του καθεστώτος, το οποίο θα διαμορφωθεί μετά τον πόλεμο, προϋποθέτει συμμετοχή και στήριξη των Ηνωμένων Εθνών. Μόνο έτσι θα έχει αναγνώριση και αποδοχή το καθεστώς αυτό τόσο από το λαό του Ιράκ, όσο και από τις άλλες χώρες, οι οποίες συνορεύουν με το Ιράκ.

Ο δεύτερος λόγος είναι ότι η διεύρυνση της βάσης, του κύκλου των χωρών που θα στηρίξουν το νέο αυτό καθεστώς, έχει κρίσιμη σημασία τόσο για τη ροή και εξασφάλιση επαρκούς ανθρωπιστικής βοήθειας, αλλά και γενικότερα οικονομικής βοήθειας, όσο και για την πολιτική στήριξη που θα χρειαστεί το καθεστώς αυτό για να ορθοποδήσει, να εδραιωθεί και να μπορέσει να οδηγήσει το Ιράκ στο δρόμο της δημοκρατίας και της ευημερίας.

Τέλος, ένας τρίτος εξίσου βασικός λόγος είναι ότι η εμπλοκή των Ηνωμένων Εθνών θα ανοίξει την πόρτα για την αποκατάσταση των πολιτικών σχέσεων που έχουν διαταραχτεί ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής (...). Αρα, εάν Ευρώπη και Αμερική συμπέσουν και συμφωνήσουν στην αποκατάσταση του ρόλου των Ηνωμένων Εθνών στη διαμόρφωση του μεταπολεμικού καθεστώτος στο Ιράκ, τότε αυτή η συμφωνία, αυτή η σύμπτωση θα ανοίξει το δρόμο για τη συμφιλίωση, αν θέλετε, την επανασύνδεση την πολιτική μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ (...). Αρα, η συμφωνία πάνω στο ρόλο αυτό, πιστεύω ότι θα έχει κρίσιμη σημασία, θα έλεγα θα έχει στρατηγική σημασία, για την αποκατάσταση της σχέσης ανάμεσα στην ΕΕ και τις ΗΠΑ, μία σχέση που είναι ουσιαστική και απαραίτητη, θα έλεγα, για τη διασφάλιση συνθηκών σταθερότητας και ειρήνης σε παγκόσμια κλίμακα».

Αναφορικά με το Κυπριακό και τη συνάντησή του με τον ΓΓ του ΟΗΕ, ο Γ. Παπαντωνίου υποστήριξε ότι γίνεται «ένα βήμα μπροστά» με την έκθεση του Γενικού Γραμματέα στο Συμβούλιο Ασφαλείας «για τη λήψη κάποιας απόφασης σε ό,τι αφορά το Κυπριακό». Και πρόσθεσε: «Από τη συζήτηση, συγκράτησα τη σαφή βούληση του Γενικού Γραμματέα να παραμείνει το σχέδιο Ανάν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, έτσι ώστε όταν ωριμάσουν οι συνθήκες, ελπίζουμε σύντομα, το σχέδιο Ανάν να εξακολουθήσει να παραμείνει η βάση διαπραγμάτευσης για την εξεύρεση δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ