Σάββατο 11 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Μέτρα στήριξης και εποπτείας των κερδών τραπεζών

Η κατάργηση του ανώτατου ορίου χρηματοδότησης των τραπεζών με βραχυχρόνια δάνεια, σε συνδυασμό με άλλα μέτρα - όπως η κατάργηση περιορισμού της ρευστότητας των πιστωτικών ιδρυμάτων με την υποχρεωτική δέσμευση τραπεζικών καταθέσεων (άτοκα) σαν ποινή για την παραβίαση των ανώτατων ορίων πιστωτικής επέκτασης - είναι μερικά από τα μέτρα που αποφάσισε και δημοσιοποίησε προχτές η διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδας. Στόχος, η εναρμόνιση της εποπτείας των εμπορικών τραπεζών από την κεντρική τράπεζα με τα ισχύοντα στις άλλες χώρες - μέλη της ζώνης του ΕΥΡΩ, αλλά και η στήριξη των κερδών των εμπορικών τραπεζών.

Οπως προκύπτει από τη σχετική ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδας, με τις αποφάσεις αυτές (έχουν ισχύ από χτες)- που εντάσσονται στην κωδικοποίηση και τροποποίηση του πλαισίου νομισματικής πολιτικής με σκοπό την «προσαρμογή των μέσων και διαδικασιών της νομισματικής πολιτικής προς το αντίστοιχο πλαίσιο που εφαρμόζει το Ευρωσύστημα (δηλαδή η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι κεντρικές τράπεζες της ζώνης του ΕΥΡΩ):

  • Καταργείται το ανώτατο ποσοτικό όριο του βραχυχρόνιου επιτοκίου αγοράς χρήματος στα δάνεια που χορηγεί η Τράπεζα της Ελλάδας στα πιστωτικά ιδρύματα. Το πλαφόν, για το ανώτατο ύψος αυτής της κατηγορίας δανείων που μπορούσε να χορηγήσει η Τράπεζα της Ελλάδας στις εμπορικές τράπεζες και τα άλλα πιστωτικά ιδρύματα - που ίσχυε μέχρι χτες και καταργήθηκε - ήταν 900 δισ. δραχμές.
  • Καταργείται η ποινή που έβαζε η Τράπεζα της Ελλάδας στις εμπορικές τράπεζες που χορηγούσαν δάνεια στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα πάνω από το όριο πιστωτικής επέκτασης (η Τράπεζα της Ελλάδας δέσμευε ΑΤΟΚΑ για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα χρήματα από τις εμπορικές τράπεζες - παραβάτες) και στο εξής οι δεσμευμένες καταθέσεις των τραπεζών θα τοκίζονται με επιτόκιο 5,5%.

Με τις ίδιες αποφάσεις του Συμβουλίου Νομισματικής Πολιτικής της Τράπεζας της Ελλάδας ρυθμίζονται μια σειρά θέματα λειτουργίας των εμπορικών τραπεζών, ενόψει ένταξης της Ελλάδας στη ζώνη του ΕΥΡΩ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ