Σάββατο 11 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στο «λίμιτ άπ» τα «φέσια» και οι πτωχεύσεις

Σύμφωνα με στοιχεία της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών, στο α' δίμηνο του 2000, οι χρεοκοπίες επιχειρήσεων και τα φέσια στην αγορά (ακάλυπτες επιταγές και διαμαρτυρημένες συναλλαγματικές) σημείωσαν νέα κατακόρυφη άνοδο

Τρομακτική αύξηση σημείωσαν οι δείκτες ασφυξίας της αγοράς κατά το δίμηνο Γενάρη - Φλεβάρη του 2000, οδηγώντας σε απόγνωση τους εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίους επιχειρηματίες της χώρας, οι οποίοι χρόνια τώρα κινούνται μεταξύ «φθοράς και αφθαρσίας», πληρώνοντας - μαζί με τους μισθωτούς και συνταξιούχους - το τίμημα της ένταξης της χώρας στη διαβόητη ΟΝΕ. Αυτό αποκαλύπτουν για μια ακόμα φορά τα επίσημα στοιχεία της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών, που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα και αφορούν το ύψος στο οποίο διαμορφώθηκαν τα «φέσια» (ακάλυπτες επιταγές και απλήρωτες συναλλαγματικές) στην αγορά το περασμένο δίμηνο, καθώς επίσης των αριθμό των επιχειρήσεων που «κατέβασαν ρολά» ή άρχισαν να δρομολογούν τις διαδικασίες του οριστικού κλεισίματος, υποβάλλοντας αίτηση πτώχευσης στο ίδιο διάστημα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών, στο δίμηνο Γενάρης - Φλεβάρης 2000:

  • Τα «φέσια», δηλαδή οι απλήρωτες συναλλαγματικές και οι ακάλυπτες επιταγές, έφτασαν στο ποσό των 74,7 δισ. δρχ., σημειώνοντας αύξηση σχεδόν κατά 20% (19,86%) σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Σημαντική αύξηση κατά 29,5% παρουσίασαν στο διάστημα αυτό οι ακάλυπτες επιταγές, οι οποίες ανήλθαν στο ποσό των 60,5 δισ. δρχ., ενώ οι απλήρωτες συναλλαγματικές έφτασαν το ποσό των 14,2 δισ. δρχ. έναντι 15,6 δισ. δρχ. αντίστοιχα πέρσι.
  • Οι επιχειρήσεις που ξεπέρασαν τα όρια αντοχής τους, κηρύσσοντας οριστικά πτώχευση άγγιξαν τον αριθμό των 179 έναντι 113 που ήταν ο αντίστοιχος περσινός αριθμός, σημειώνοντας αλματώδη αύξηση κατά 58,41%! Αυτό σημαίνει ότι κατά μέσο όρο περισσότερες από 4 επιχειρήσεις κάθε μέρα που περνούσε στο πρώτο δίμηνο του τρέχοντος έτους κατέβαζαν οριστικά «ρολά». Και εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι οι επιχειρήσεις που βάζουν λουκέτο, στην πραγματικότητα, είναι πολύ περισσότερες, αφού δεν ακολουθούν όλες την τυπική διαδικασία. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, στο ίδιο διάστημα (Γενάρης - Φλεβάρης 2000) άρχισαν να δρομολογούν τις διαδικασίες του οριστικού κλεισίματος υποβάλλοντας αίτηση πτώχευσης 193 επιχειρήσεις.

Τα παραπάνω στοιχεία καταδεικνύουν από μία άλλη σκοπιά την πολιτική εξόντωσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που εφαρμόζει όλα τα τελευταία χρόνια η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αλλά και την υποκρισία που διέπει τους λόγους των κυβερνώντων, όταν αποκαλούν τη μικρομεσαία επιχείρηση «ραχοκοκαλιά της εθνικής μας οικονομίας». Τον ίδιο στόχο άλλωστε - αφανισμού των μικρομεσαίων ελληνικών επιχειρήσεων - εξυπηρετεί και το ισχύον φορολογικό σύστημα, το οποίο ιδιαίτερα από το 1994 και μετά, με την εφαρμογή των περίφημων «αντικειμενικών» κριτηρίων, φοροαφαίμαξε στην κυριολεξία χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις, βιοτέχνες και ελεύθερους επαγγελματίες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ