Σάββατο 11 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΘΝΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Προκαλούν οι «κοινωνικοί συν-εταίροι»!

Αυξήσεις... 2,5% πρότειναν οι εργοδότες στη χθεσινή συνάντηση, ενθαρρυμένοι από τη συμβιβαστική στάση της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ. Το ταξικό κίνημα «επιστρέφει την πρόκληση», δήλωσε ο Γ. Μαυρίκος

Προκλητική για την εργατική τάξη της χώρας είναι η πρόταση που κατέθεσαν οι εργοδοτικές οργανώσεις ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ για αυξήσεις 2,5%, κατά τη δεύτερη συνάντηση που είχαν χτες με τη ΓΣΕΕ στα πλαίσια των διαπραγματεύσεων για την υπογραφή της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Το μέγεθος της εργοδοτικής προκλητικότητας αποτελεί ομολογία της καταστροφικής, για τα δικαιώματα των εργαζομένων, συμβιβαστικής στάσης της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ η οποία αντιτάσσει στους εργοδότες τον «κοινωνικό διάλογο» και την υποταγή για την επίτευξη των στόχων της ΟΝΕ.

Η «απάντηση» της πλειοψηφίας, ήταν η διεκδίκηση ποσοστού αυξήσεων μόλις 5%, η οποία συνοδεύτηκε από έκφραση δυσαρέσκειας για την εργοδοτική πρόταση. Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ εναρμονιζόταν πλήρως με τους κυβερνητικούς στόχους, υποστηρίζοντας ότι με την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ αναμένεται να «ξημερώσουν» καλύτερες μέρες για τους εργαζόμενους.

Ο Γιώργος Μαυρίκος, μέλος της γραμματείας του ΠΑΜΕ, μετά τη συνάντηση δήλωσε: «Η πρόταση - πρόκληση, που οι βιομήχανοι, έκαναν σήμερα στη συνάντηση με τη ΓΣΕΕ για την υπογραφή της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, είναι φυσιολογική και αναμενόμενη εξέλιξη της επικίνδυνης πορείας του "κοινωνικού διαλόγου", της συναίνεσης, που σε συνεργασία έχουν επεξεργαστεί και εφαρμόζουν κυβέρνηση - ΣΕΒ - ΓΣΕΕ σε βάρος των εργαζομένων.

Την ώρα που τα κέρδη, τα υπερκέρδη και η συσσώρευση πλούτου στα μονοπώλια και τις πολυεθνικές αυξάνονται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς, προκλητικά προτείνουν αύξηση "κοροϊδία" 3.000 δραχμές το μήνα. Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα "επιστρέφει" την πρόκληση και στους τρεις εταίρους και θα εντείνει την πάλη και τη δράση του για να απαιτήσει βελτίωση του βιοτικού επιπέδου της εργατικής τάξης».

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χρήστος Πολυζωγόπουλος, δήλωσε ότι μια μέρα μετά την υποβολή της αίτησης ένταξης της χώρας στην ΟΝΕ με τα πολύ θετικά (!) στοιχεία για την οικονομία, η εργοδοτική πλευρά εμμένει στις πολιτικές των χαμηλών μισθών και των μεγάλων κερδών και ότι το 2,5% δεν μπορεί να αποτελεί βάση για συζήτηση, αντίθετα το 5% είναι μια πρόταση απόλυτα ρεαλιστική, κοινωνικά αναγκαία και αποδεκτή...

Ο γραμματέας της ΓΣΕΕ, Γ. Μανώλης, κινήθηκε και αυτός στη λογική των καλύτερων ημερών μετά την ΟΝΕ για τους εργαζόμενους. Ο αναπλ. γραμματέας της ΓΣΕΕ, Α. Καλύβης, σε γραπτή του δήλωση, σημείωσε ότι το ποσοστό του 5% είναι «μινιμαλιστικό», άσκησε κριτική στους εργοδότες, αλλά δεν αναφέρθηκε καθόλου στη συναινετική στάση της ηγεσίας της ΓΣΕΕ.

Από την εργοδοτική πλευρά ο Ι. Στράτος, πρόεδρος του ΣΕΒ, δήλωσε ότι το 2,5% προτείνεται με την προϋπόθεση ότι ο πληθωρισμός μέχρι το Δεκέμβρη θα έχει πέσει στο 2%. Πρόσθεσε ότι αν η σύμβαση το επιτρέψει χρονικά θα υπάρξει και το αντίστοιχο διορθωτικό, όπως υπήρξε και στην προηγούμενη διετή (!) σύμβαση, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο υπογραφής διετούς σύμβασης, γνωστή άλλωστε θέση των εργοδοτών. Σε ό,τι αφορά το 35ωρο δήλωσε ότι δεν μπαίνει θέμα, τουλάχιστον τώρα, για εφαρμογή του.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Κανελλόπουλος, χαρακτήρισε «γενναίες» τις αυξήσεις που προσφέρουν, ενώ σ' ό,τι αφορά τα θεσμικά αιτήματα δήλωσε ότι κάποια από αυτά είναι προς συζήτηση και διερεύνηση. Ο Χ. Φώλιας, πρόεδρος της ΕΣΕΕ, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι θα γίνει προσπάθεια, ώστε να προσεγγιστούν οι απόψεις και ότι όπως πάντα, έτσι και αυτή τη φορά το αποτέλεσμα δε θα είναι αρνητικό, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους εργαζόμενους.

Σ' ό,τι αφορά τη συμφωνία για την προώθηση νομοθετικής ρύθμισης που αφορά την ασφάλιση των μακροχρόνια ανέργων που κοντεύουν να βγουν στη σύνταξη, ο Χ. Φώλιας δήλωσε ότι ο χρόνος (προεκλογική περίοδος) αυτή τη στιγμή δεν είναι ο κατάλληλος, ενώ ο κ. Κανελλόπουλος έθεσε ως προϋπόθεση για συμφωνία, αντίστοιχη λύση για τους μικρομεσαίους που αντιμετωπίζουν το ίδιο ζήτημα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Αλλαξε ο Μανωλιός...» (2000-09-19 00:00:00.0)
Υποθηκευμένη στην ΟΝΕ και στον «εταιρισμό» (2000-02-15 00:00:00.0)
"Αυξήσεις" στα πλαίσια της... ΟΝΕ! (1998-05-15 00:00:00.0)
Σήμερα συνάντηση για την Εθνική Σύμβαση (1998-05-14 00:00:00.0)
Εξάντλησε τα περιθώρια πρόκλησης ο ΣΕΒ (1998-04-11 00:00:00.0)
Σε άμεσο κίνδυνο οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (1998-03-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ