Πέμπτη 10 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ
ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΕΠ ΚΡΗΤΗΣ
Με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση κατά της αντιλαϊκής πολιτικής

Ο Τηλέμαχος Δημουλάς
Ο Τηλέμαχος Δημουλάς
Με γνώμονα τα κριτήρια που καθόρισε το 16ο Συνέδριο του Κόμματος και τις πρόσφατες αποφάσεις της ΚΕ, τα συμπεράσματα και την εμπειρία από τη δράση των κομμουνιστών στην Κρήτη, πραγματοποιήθηκε η Συνδιάσκεψη Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ.

Στη Συνδιάσκεψη εκλέχτηκαν τα μέλη της νέας Επιτροπής Περιοχής με γραμματέα τον Τηλέμαχο Δημουλά, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ.

Η Συνδιάσκεψη ασχολήθηκε με το κύριο πολιτικό καθήκον της προβολής της πολιτικής πρότασης του Κόμματος, την ανάγκη ισχυροποίησης των ΚΟΒ, την ενίσχυση των μέχρι τώρα μορφών συσπείρωσης που κινούνται σε αντιμονοπωλιακή και αντιιμπεριαλιστική κατεύθυνση, τη βελτίωση της καθοδηγητικής δουλιάς και τη βοήθεια στην ΚΝΕ.

Οπως τόνισε στην εισήγηση του Γραφείου ο Γιώργος Νταγκουνάκης, απερχόμενος γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής Κρήτης, σε μια σειρά βασικούς παραγωγικούς τομείς (τουρισμό, εμπόριο, αγροτική οικονομία) συντελούνται γενικότερες αλλαγές ως αποτέλεσμα των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων που προωθεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και η πολιτική της ΕΕ.

«Στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής προχωράει η συγκέντρωση της γης και παραγωγής σε λίγα χέρια, έχουν περπατήσει σημαντικά οι ιδιωτικοποιήσεις και έχει ενισχυθεί η παρέμβαση του ιδιωτικού κεφαλαίου στην ενέργεια, στην ακτοπλοΐα, στην παιδεία, υγεία, κτλ. με αποτέλεσμα να έχουν οξυνθεί όλα τα προβλήματα που απασχολούν τη λαϊκή οικογένεια».

Αυτή η κατάσταση - όπως τόνισε - από τη μια μεριά δημιουργεί αντικειμενικά προϋποθέσεις να προβληθεί και να κατανοηθεί καλύτερα η πολιτική πρόταση του Κόμματος σαν η μοναδική φιλολαϊκή διέξοδος (η ανάγκη δημιουργίας του Μετώπου, η ενίσχυση των συσπειρώσεων, του ίδιου του Κόμματος και της ΚΝΕ). Από την άλλη, λόγω της ογκούμενης λαϊκής δυσαρέσκειας, ενισχύεται η ανησυχία της άρχουσας τάξης στην αναζήτηση πολιτικών ανώδυνων για την κυριαρχία της και παίρνονται μέτρα δημιουργίας αναχωμάτων.

Από την περικύκλωση της αμερικανοΝΑΤΟικής αεροπορικής βάσης της Σούδας
Από την περικύκλωση της αμερικανοΝΑΤΟικής αεροπορικής βάσης της Σούδας
«Κατά συνέπεια, για να περπατήσει στη ζωή η πολιτική μας πρόταση, απαιτείται καλή γνώση των εξελίξεων, των θέσεων και της τακτικής των άλλων κομμάτων, καλή αφομοίωση των δικών μας θέσεων, αυξημένη αντοχή στις επιθέσεις που θα δεχτούμε σαν Κόμμα και ικανότητα για γρήγορο ξεπέρασμα των προβλημάτων της καθοδηγητικής δουλιάς που έχουμε εντοπίσει».

Μεγάλο μέρος των ομιλητών, όπως και η εισήγηση, στάθηκαν ιδιαίτερα στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στο Ιράκ και τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις που αναπτύχθηκαν σε ολόκληρη τη χώρα μας και την Κρήτη. Στην παρέμβαση των άλλων δυνάμεων στο ζήτημα του πολέμου, βλέποντας να ανεβαίνουν οι λαϊκές κινητοποιήσεις και η δράση του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος, στο πλαίσιο συσπείρωσης ώστε να θολώνεται η κατεύθυνση της πάλης.

«Πρέπει να είναι καθαρό στις δυνάμεις μας - σημειώνεται στην εισήγηση - στη δουλιά μας στην εργατική τάξη και στο λαό, ότι η αιτία του ιμπεριαλιστικού πολέμου είναι ίδια με αυτή που γεννάει τη φτώχεια και την ανεργία, τα χιλιάδες λαϊκά προβλήματα και γι' αυτό χρειάζεται ένταση της πάλης μέχρι την ανατροπή αυτών των αιτιών. Ενταση της κομματικής διαφώτισης για την προοπτική της πάλης, για την ανάγκη δημιουργίας του Μετώπου, την ενίσχυση των μορφών συσπείρωσης στο κίνημα που κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση, την ισχυροποίηση του Κόμματος. Προβάλλοντας ιδιαίτερα μέσα στην εργατική τάξη, το πρόγραμμα του Κόμματος, το αντιιμπεριαλιστικό αντιμονοπωλιακό δημοκρατικό Μέτωπο, την ανάγκη του σοσιαλισμού.

Να πληρώσουν πολιτικά ΠΑΣΟΚ και ΝΔ που στηρίζουν αυτή την πολιτική, αλλά και εκείνοι που της δίνουν συγχωροχάρτι, όπως ο ΣΥΝ», υπογραμμίστηκε.

Μιλώντας για τα προβλήματα των λαϊκών στρωμάτων και της νεολαίας, το πλαίσιο συσπείρωσης και πάλης για την αντιμετώπισή τους, αρκετοί ομιλητές αναφέρθηκαν σε παραδείγματα, που τεκμηριώνουν την ανάγκη το σύνολο των κομματικών δυνάμεων να προβάλει ολοκληρωμένα την πολιτική μας και όχι αποσπασματικά.

«Οι άλλες πολιτικές δυνάμεις παρεμβαίνουν με μέτρα ενίσχυσης των στρατηγικών επιλογών του κεφαλαίου και δένουν καλά τη στρατηγική με την τακτική τους». Για τους κομμουνιστές, αναφέρθηκε, όπλο αποτελεί η πολιτική πρόταση του Κόμματος που δίνει τη μοναδική φιλολαϊκή διέξοδο στην αντιμετώπιση των λαϊκών προβλημάτων.

«Ολες οι προβλέψεις και εκτιμήσεις μας για την εξέλιξη των πραγμάτων έχουν δικαιωθεί από τη ζωή και κανείς δεν μπορεί να μας αντιπαρατεθεί με σοβαρά επιχειρήματα. Γι' αυτό και συγκεντρώνει το Κόμμα μας τα πυρά όχι μόνο της άρχουσας τάξης, αλλά και κάθε λογής οπορτουνιστών. Αυτό που θέλουν να ανακόψουν είναι τη συσπειρωτική της ικανότητα. Να εμποδίσουν τη συσπείρωση και συνεργασία μαζί μας, ανθρώπων, κινήσεων, πολιτικών δυνάμεων στην πάλη για αντιιμπεριαλιστικούς, αντιμονοπωλιακούς στόχους και αιτήματα. Γι' αυτό και κάθε μορφή συσπείρωσης που έχει φτιαχτεί προς αυτή την κατεύθυνση δέχεται ανελέητη επίθεση και ιδιαίτερα το ΠΑΜΕ».

Να μην τους χαρίσουμε κανένα εργαζόμενο

Μιλώντας στη συνδιάσκεψη, το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Γιώργος Μαρίνος, θα τονίσει, ανάμεσα στα άλλα: «Η πιο συνεπής αντιπολεμική πάλη είναι αυτή που βαράει τις αιτίες και έχει σαν στόχο την ανατροπή του ιμπεριαλισμού, του σάπιου αυτού συστήματος.

Επιθετικά, λοιπόν, θα πρέπει να απαντάμε στις άλλες δυνάμεις και τα επιχειρήματά τους, να μην περιμένουμε να ανοίξουν τη συζήτηση, να την ανοίγουμε εμείς, αναδείχνοντας ότι διαφέρουμε σε στόχους και αφετηρίες.

Αυτοί - όπως υπογράμμισε - μπορούν να μιλάνε με ανώδυνα συνθήματα για τον πόλεμο, προσπαθώντας να εγκλωβίσουν εκατομμύρια λαϊκές μάζες. Εμείς οι κομμουνιστές σήμερα υποστηρίζουμε ότι ο αντιπολεμικός αγώνας είναι χρήσιμος και θα βοηθήσει όταν εκφράζεται με το αίτημα που λέει "Εξω η Ελλάδα από τον πόλεμο - Να κλείσει η βάση της Σούδας"».

«Τον κόσμο που εγκλωβίζουνε να τον βρούμε με χίλιους δυο τρόπους, στους χώρους δουλιάς, στις γειτονιές και να του πούμε την αλήθεια, τις θέσεις μας. Να μην τους χαρίσουμε άνθρωπο, αλλά να είναι αποφασιστική η πολιτικοϊδεολογική αντιπαράθεση, με όλες αυτές τις δυνάμεις.

Μην περιμένουμε σε κανένα κίνημα, από τη ΝΔ από το ΠΑΣΟΚ, το ΣΥΝ, τα συνδικάτα, τη ΓΣΕΕ, την ΑΔΕΔΥ, τον εργοδοτικό συνδικαλισμό, να απεγκλωβιστεί ο κόσμος εάν δεν οξυνθεί η διαπάλη με βάση το κύριο ζήτημα: την τοποθέτηση απέναντι στη στρατηγική του κεφαλαίου και τον ιμπεριαλισμό».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ