Πέμπτη 10 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Τα... στιγμιαία

Γρηγοριάδης Κώστας

ΓΙΑ «ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΣΤΙΓΜΗ» βιάστηκαν να μιλήσουν πολλοί, σχολιάζοντας τις εικόνες των χολιγουντιανών συνταγών από κεντρική πλατεία της Βαγδάτης. Ομως για την υπόθεση της «PAX AMERICANA» η ιστορία έχει να πει πολλές ακόμη λέξεις...

Σομαλία, Ιράκ, Γιουγκοσλαβία, Αφγανιστάν και πάλι Ιράκ! Οσο τα εγκλήματα συνεχίζονται και οι προφανείς, δακτυλοδεικτούμενοι σε όλο τον πλανήτη, ένοχοι μένουν ατιμώρητοι, τίποτε δεν έχει τελειώσει.

Συρία, Ιράν, Παλαιστίνη, Βόρεια Κορέα και κάμποσες δεκάδες άλλες χώρες. Τα μέτωπα μένουν ανοιχτά, οι Aμερικανοί (ίσως με περισσότερους «πρόθυμους συμμάχους» αυτή τη φορά) δηλώνουν ότι «θα είναι εκεί», γι' αυτό κι εμείς θα φροντίσουμε να είμαστε απέναντί τους.

Κι εδώ στην Ελλάδα αναθάρρησαν, βέβαια, οι κάθε λογής «φιλελεύθεροι», «ρεαλιστές», «αντικειμενικοί» και «εκπρόσωποι των ελληνικών συμφερόντων». Αλλωστε, οι λεηλασίες που είδαμε στους δρόμους της Βαγδάτης δε θα είναι τίποτε μπροστά σε αυτό που ετοιμάζουν οι «σύμμαχοι» στο Ιράκ.

Χειρότεροι απ' όλους είναι οι.... βιαστικοί. Μόνο που δεν έβρισαν κάποιοι από τα τηλεοπτικά παράθυρα τους Ιρακινούς που ακόμα αντιστέκονται και δεν αφήνουν τον πόλεμο να τελειώσει... γρήγορα και να πάνε καλά οι «αγορές». Θα τους στενοχωρήσουμε, αλλά υπάρχουν ακόμα ανοιχτά μέτωπα.

Βλέπετε εκτός από τον Τζορτζ Μπους, που δήλωσε δημοσίως «ικανοποιημένος» από τις εξελίξεις, είναι και άλλοι πολλοί που τρίβουν τα χέρια τους. Ιδίως από την πλευρά του υπουργείου των Εξωτερικών δεν πρέπει να υπάρχει καμιά αμφιβολία γι' αυτό.

Τώρα, πάντως, θα κριθούν - έστω και εκ των υστέρων - πολλές προθέσεις. Και αυτές των Ευρωπαίων και των «δικών» μας προεδρευόντων. Η νομιμοποίηση εκ των υστέρων του εγκλήματος έχει απαιτηθεί από τους Αμερικανούς και... το δόλωμα έχει πέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.


Παπαγεωργίου Βασίλης

Και το σοβαρότερο πρόβλημα δεν είναι η τύχη του ιρακινού λαού. Αυτός, έτσι κι αλλιώς, θα βρίσκεται υπό κατοχή. Το μεγάλο ζήτημα είναι ποιοι όροι διαμορφώνονται, για τις επόμενες σοβαρές εξελίξεις, όπως είναι οι νέοι πόλεμοι, η αναμόρφωση του ΟΗΕ, του διεθνούς δικαίου κλπ., κλπ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ