Πέμπτη 10 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
ΡΩΣΙΑ
Δυσφορία της Μόσχας

Εκδηλώσεις δυσαρέσκειας για την προσπάθεια αποκλεισμού της από το «φαγοπότι»

Πυκνώνουν τα σημάδια που στέλνει η Μόσχα προς την Ουάσιγκτον για να δείξει τη δυσφορία της σχετικά με την προσπάθεια των Αερικανο-Αγλων να μονοπωλήσουν την επιχείρηση «ανασυγκρότησης» και την εκμετάλλευση των πρώτων υλών του Ιράκ.

Ετσι χτες, 9 Απρίλη, το κόμμα που στηρίζει (και στηρίζεται) τον Β. Πούτιν, η «Ενιαία Ρωσία», αποφάσισε, την ώρα που τα αμερικανικά τανκ έμπαιναν στη Βαγδάτη, να διοργανώσει την πρώτη (!) κινητοποίησή του στη Μόσχα ενάντια στον πόλεμο! Οι διοργανωτές υπολόγιζαν να συγκεντρώσουν 100 χιλιάδες άτομα. Τελικά έξω από την αμερικανική πρεσβεία στη Μόσχα διαδήλωσαν 20 έως 40 χιλιάδες άτομα, με βάση διαφορετικές εκτιμήσεις των ρωσικών ΜΜΕ. Το μεγαλύτερο μέρος των διαδηλωτών ήταν φοιτητές από τα πανεπιστήμια της Μόσχας, τους οποίους το κυβερνών κόμμα μετέφερε στον τόπο της συγκέντρωσης, αφού βέβαια εξασφάλισε νωρίτερα να κλείσουν τα πανεπιστήμια. Ενα άλλο κομμάτι των διαδηλωτών συγκέντρωσαν τα επίσης ελεγχόμενα από την κυβέρνηση συνδικάτα της Μόσχας. Στη διαδήλωση επικράτησαν τα αντιαμερικανικά συνθήματα του είδους «Ντροπή στην Αμερική», «Το δολάριο δεν πρέπει να κυβερνά τον κόσμο», «Ελευθερία στον ιρακινό λαό». Δεν έλειψε η ρίψη αυγών στην είσοδο της αμερικανικής πρεσβείας, που όμως άμεσα διακόπηκε μετά την επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων.

Η παραπάνω κινητοποίηση δεν είναι τυχαία. Εντάσσεται στις συνολικότερες αντιδράσεις που έχει προκαλέσει στους κυρίαρχους κύκλους της Ρωσίας η προσπάθεια αποκλεισμού τους από την προσεχή εκμετάλλευση του Ιράκ και του λαού του. Γίνεται φανερό πως ούτε η δήλωση Πούτιν πως «η Ρωσία δεν επιθυμεί την ήττα των ΗΠΑ στον πόλεμο», αλλά ούτε και το πρόσφατο ταξίδι της Κοντολίζα Ράις στη Μόσχα δεν έφεραν τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

Οπως σημειώνει η εφημερίδα «Νεζαβίσιμαγια Γκαζέτα» εξαιτίας των αγεφύρωτων έως τα σήμερα διαφορών, ο υπουργός Αμυνας της Ρωσίας, Σεργκέι Ιβανόφ, ανέβαλε το ταξίδι του στις ΗΠΑ και θα επισκεφθεί από 9 έως 13 Απρίλη μόνο τη Ν. Κορέα και την Ιαπωνία. Η εφημερίδα εκτιμά πως η κίνηση αυτή της Μόσχας δεν έχει μόνο στόχο να προσεταιριστεί τα αντιαμερικανικά αισθήματα των Ρώσων, αλλά και αποτελεί απόρροια της αποτυχίας του ταξιδιού της Κ. Ράις στη Μόσχα, το οποίο, όπως σημειώνεται, «είχε τεράστια σημασία, αν πάρουμε υπόψη μας το πλήθος των ρωσο-αμερικανικών αντιθέσεων, που δημιουργήθηκαν από τον αντι-ιρακινό πόλεμο».

Μια ακόμη ρωσο-αμερικανική διαφορά που φαίνεται να προβάλλει, αφορά την τύχη των μυστικών αρχείων του ιρακινού καθεστώτος, που μάλλον πλέον δε βρίσκεται στη Βαγδάτη. Ρωσικές δημοσιογραφικές πηγές αναφέρουν πως αυτά βρίσκονται στη Μόσχα, ενώ λέγεται πως και η αμερικανική επίθεση στο ρώσικο κομβόι οφείλεται στην πληροφορία ότι μετέφερε εκτός Ιράκ τέτοιου είδους φορτίο. Αλλες πάντως ρωσικές πηγές, αναφέρουν πως τα ιρακινά αρχεία βρίσκονται στη Μόσχα πολύ πριν ξεκινήσει αυτός ο πόλεμος, μετά από χειρισμό του πρώην υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας Γιεβγκένι Πριμακόφ, που πριν μήνες είχε επισκεφθεί με εντολή Πούτιν τη Βαγδάτη. Βέβαια, οι ρωσικές αρχές κατηγορηματικά διαψεύδουν πως τα αρχεία αυτά έχουν μεταφερθεί στη Μόσχα.

Επίσης, σοβαρό θέμα για τους Ρώσους δεν είναι μόνο η διατήρηση των συμφωνιών εκμετάλλευσης των πετρελαιοπηγών, αξίας άνω των 40 δισ. δολαρίων, αλλά και η αποπληρωμή των χρεών του Ιράκ προς τη Ρωσία, που ανέρχονται σε 8,5 δισ. δολάρια. Μάλιστα, όπως αναφέρει το ρωσικό πρακτορείο «Ούτρο», ο Μουβαφάκ Φατούχι, οικονομολόγος - μέλος της ΚΕ του αντιπολιτευόμενου το καθεστώς του Σ. Χουσεΐν Ιρακινού Εθνικού Κογκρέσου, δήλωσε σχετικά ότι: «Τέτοιες χώρες όπως η Ρωσία, η Ουκρανία και η Λευκορωσία ήταν φίλες με το Σαντάμ. Τον στήριζαν. Ετσι λοιπόν κανένας δε θα τους επιστρέψει αυτά τα χρέη».

Η επίδειξη της ρωσικής δυσφορίας αναμένεται να συνεχιστεί το Σάββατο 12 Απρίλη, όπου στο Λένινγκραντ, στα πλαίσια του λεγόμενου «Διαλόγου της Πετρούπολης», ανάμεσα σε Ρωσία - Γερμανία, αναμένεται να συναντηθούν οι Β. Πούτιν, με τον πρωθυπουργό της Γερμανίας Γκ. Σρέντερ, αλλά και το Γάλλο Πρόεδρο Ζ. Σιράκ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΑΤΙΤΛΟ (2013-07-19 00:00:00.0)
Επίθεση με στόχο αστυνομικό τμήμα στη Μοσούλη (2009-04-11 00:00:00.0)
Επιθέσεις, εκκαθαρίσεις και υποσχέσεις συμβολαίων (2003-12-23 00:00:00.0)
«Συντονισμένο μήνυμα» προς ΗΠΑ (2003-05-03 00:00:00.0)
Πρόταση παραίτησης είχε μεταφέρει ο Πριμακόφ... (2003-04-12 00:00:00.0)
Πυρετώδεις προετοιμασίες και επιθεωρήσεις (2002-12-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ