Πέμπτη 10 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
Ανακοινώθηκε η στρατιωτική διοίκηση

Η στρατιωτική κατοχή σε εξέλιξη

Associated Press

Η στρατιωτική κατοχή σε εξέλιξη
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Λύθηκαν και οι τελευταίες απορίες ή αμφιβολίες για το ποιος θα διοικεί το Ιράκ, τώρα «που το καθεστώς καταρρέει». Εσπευσε, λοιπόν, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Αρι Φλέισερ, να ανακοινώσει τη σύνθεση της «μεταβατικής κυβέρνησης». Επικεφαλής, ποιος άλλος από τον Τόμι Φρανκς, τον επικεφαλής των Αμερικανικών Δυνάμεων στον πόλεμο κατά του Ιράκ, ενώ όπως ήταν ήδη πολλάκις γνωστό, επικεφαλής της «ανθρωπιστικής εκστρατείας και της ανοικοδόμησης του Ιράκ» θα είναι ο στρατηγός εν αποστρατεία Τζέι Γκάρνερ, ο οποίος βρίσκεται εδώ και καιρό στο Κουβέιτ ενώ ήδη προ δύο ημερών εγκαταστάθηκε στο μοναδικό λιμάνι του Ιράκ, Ουμ Κασρ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες το Ιράκ, διοικητικά θα χωριστεί σε τρεις ζώνες, το νότιο, το κεντρικό και το βόρειο.

Ηδη οι αξιωματούχοι που απαρτίζουν την ομάδα των δεκάδων «γκαουλάιτερς» έχουν αρχίσει τις εργασίες, τονίζει από χτες το βρετανικό BBC. Ειδικά για το Ουμ Κασρ, οι εξελίξεις έχουν δρομολογηθεί υπό την ηγεσία του στρατηγού Μπακ Γουόλτερς, ενός εκ των τριών επικεφαλής που θα ηγηθεί του νότιου Ιράκ.

Πάντως, ο Αρι Φλέισερ δεν επιβεβαίωσε τις πληροφορίες, που ήθελαν συνάντηση όλων των διοικητών, το Σάββατο, σε στρατόπεδο κοντά στην πόλη Νασρίγια, όπου ήδη από την προηγούμενη Παρασκευή έχει εγκατασταθεί, με τη βοήθεια του αμερικανικού στρατού ο ηγέτης του Εθνικού Ιρακινού Κογκρέσου, Αχμέντ Τσαλαμπί και προορίζεται από το Πεντάγωνο ως ο επικεφαλής της μεταβατικής κυβέρνησης στο δεύτερο στάδιο.


Associated Press

Παράλληλα, από το Μπέλφαστ ο Τζορτζ Μπους και ο Τόνι Μπλερ ανακοίνωσαν ένα σχέδιο τριών σταδίων: Αρχικώς θα υπάρξει η ανάληψη του διοικητικού ελέγχου από τις αμερικανο-βρετανικές δυνάμεις, στη συνέχεια θα τοποθετηθεί μια μεταβατική διοίκηση, και τελικώς θα εκλεγεί μια μόνιμη κυβέρνηση.

Οι δύο, πάντως, δεν παρουσίασαν κάποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του σχεδίου αυτού. Αναφορικά με την ανασυγκρότηση του Ιράκ, έκαναν λόγο για το «ζωτικό ρόλο» των Ηνωμένων Εθνών, τον οποίο, ωστόσο, εντόπισαν μόνο στο ανθρωπιστικό πεδίο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ