Παρασκευή 11 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Βιβλιαγορά... «σούπερ μάρκετ»

Εκθέσεις βιβλίου: Η ύστατη άμυνα των «μικρών» Ελλήνων εκδοτών;
Εκθέσεις βιβλίου: Η ύστατη άμυνα των «μικρών» Ελλήνων εκδοτών;
Αλλος ένας πολιτιστικός τομέας που «ομογενοποιείται», τάχα στο όνομα... του «πολιτιστικού πλουραλισμού», στο πλαίσιο του ανταγωνισμού μεταξύ ευρωπαϊκού και αμερικανικού κεφαλαίου, αυτός του βιβλίου, αποτελεί το αντικείμενο της ευρωπαϊκής διάσκεψης με θέμα «Υπάρχει ευρωπαϊκό βιβλίο; Βιβλίο και βιβλιαγορά στην ΕΕ μετά τη διεύρυνση», που ξεκίνησε χτες και ολοκληρώνεται σήμερα στην Αθήνα, στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας στην ΕΕ.

Συμμετέχουν ευρωπαϊκοί, συλλογικοί και κρατικοί φορείς του βιβλίου, με θέματα όπως η ευρωπαϊκή βιβλιαγορά μετά τη διεύρυνση, «Πολιτικές βιβλίου στη διευρυμένη ΕΕ» και παραγωγή και διακίνηση του βιβλίου στην ευρωπαϊκή αγορά.

Στόχος είναι η ισχυροποίηση των ευρωπαϊκών μονοπωλίων στη διευρυμένη «πολιτιστική αγορά». Το ξεκαθάρισε ο υπουργός Πολιτισμού, Ε. Βενιζέλος, στην ομιλία του: «Πριν ανακόψουμε την εισδοχή των αμερικανικών πολιτιστικών προϊόντων ή πριν κατακτήσουμε αγορές τρίτων χωρών όπως η Κίνα, οφείλουμε ως ΕΕ και ως ευρωπαϊκοί πολιτισμοί να κατακτήσουμε την ευρωπαϊκή αγορά, η οποία λειτουργεί ως ενιαία χάριν των αμερικανικών κυρίως πολιτιστικών και οπτικοακουστικών προϊόντων και δε λειτουργεί ως ενιαία για τα ευρωπαϊκά πολιτιστικά προϊόντα και αγαθά».

Τα στοιχεία όμως που παρέθεσε χτες ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εκδοτών και Βιβλιοπωλών, Γ. Δαρδανός, για την ελληνική βιβλιαγορά θα έκαναν πολλά ευρωπαϊκά εκδοτικά τραστ να «τρίβουν τα χέρια τους»: Από το 1948 μέχρι σήμερα στην Ελλάδα έχουν εκδοθεί τόσοι τίτλοι όσοι εκδίδονται κάθε χρόνο στη Βρετανία. Από τα 2.000 βιβλιοπωλεία της χώρας μόλις τα 100 πωλούν αμιγώς βιβλία και προσπαθούν να απορροφήσουν την παραγωγή 500 εκδοτών που ανέρχεται περίπου στους 7.000 τίτλους ετησίως. Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της παραγωγής δεν είναι καθετοποιημένο, αλλά λειτουργεί με φασόν. Ο Γ. Δαρδανός πρόσθεσε πως δεν υπάρχει ουσιαστική στήριξη του βιβλίου στην Ελλάδα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι χωρίς αυτή στήριξη οι οικογενειακές - στην πλειοψηφία τους - εκδοτικές επιχειρήσεις θα εξαφανιστούν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ