Παρασκευή 11 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΗΓΕΜΟΝΙΑΣ

ΑΣΥΓΚΡΑΤΗΤΑ ΓΕΡΑΚΙΑ... «Η Βαγδάτη έπεσε, και το «καλό» σενάριο για τον πρόεδρο Μπους επαληθεύτηκε. Ο πόλεμος διήρκεσε λιγότερο από ένα μήνα, και οι χθεσινές εικόνες από το κέντρο της ιρακινής πρωτεύουσας ενίσχυσαν την εικόνα που είχαν δημιουργήσει τα "γεράκια" της Ουάσιγκτον για τις προθέσεις του ιρακινού λαού. Διπλωματικός παρατηρητής τόνιζε χτες το βράδυ ότι «θα είναι πολύ δύσκολο να συγκρατήσει κανείς τα "γεράκια" μετά τις τελευταίες εξελίξεις!». Η ευκολία με την οποία κατέρρευσε το ιρακινό καθεστώς θα εντείνει, χωρίς αμφιβολία, την αλαζονεία του Ντόναλντ Ράμσφελντ και των λοιπών «γερακιών»... Από σήμερα μπαίνουμε σε μια νέα εποχή αμερικανικής ηγεμονίας ή αλαζονείας, όπως το πάρει κανείς» (Αλέξης Παπαχελάς - ΒΗΜΑ).

Ο ΝΕΟΣ ΑΙΩΝΑΣ: «Οι ΗΠΑ με την υπεροπλία και την ισχύ των όπλων νίκησαν άνετα στον πόλεμο και έκαναν χτες παρέλαση στη Βαγδάτη. Εστειλαν το μήνυμα προς όλους ότι ο νέος αμερικανικός αιώνας που σχεδίασαν τα «γεράκια» του Πενταγώνου άρχισε. Απομένει να αποδείξουν στην ανθρωπότητα ότι η νέα εποχή δε θα έχει αίμα, πόνο και βαρβαρότητα» (Από το άρθρο της ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗΣ).

ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ: «Οι καταιγιστικές εξελίξεις στο Ιράκ είναι αυτονόητο ότι ενισχύουν την κυριαρχία των γερακιών, των γκουρού μιας μονοπολικής αυτοκρατορίας που δεν έχουν κανέναν ενδοιασμό να επιβάλουν τη δική τους αντίληψη για τη δημοκρατία με την ισχύ των όπλων. Ηδη ακούσαμε τις πρώτες προειδοποιήσεις προς τη Συρία, που πρέπει να πάρει "το κατάλληλο μάθημα από το Ιράκ"...» (Σήφης Πολυμήλης - ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

Η ΑΝΑΠΟΤΡΕΠΤΗ ΠΟΡΕΙΑ: «Επί του παρόντος η διοίκηση του προέδρου κ. Τζορτζ Μπους αισθάνεται δικαιωμένη, διακατέχεται από αισθήματα αυταρέσκειας και αυτοπεποιθήσεως και αυτό θα γίνει εμφανές τόσο στο εσωτερικό των ΗΠΑ, όσο και στο διεθνές επίπεδο... Ο κ. Μπους δεν αυτοσχεδιάζει ούτε αυτενεργεί, εφαρμόζει την κυρίαρχη αμερικανική τάση, που δεν επιτρέπει αναστολή της πορείας για τη δημιουργία παγκόσμιου πολιτικού συστήματος κατά τις προδιαγραφές των ΗΠΑ» (Κ. Ιορδανίδης -ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

Η «ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΗ» ΕΙΡΗΝΗ: «Μετά την ευκολότερη του αναμενομένου στρατιωτική επικράτηση, οι ΗΠΑ έχουν τώρα έναν πιο δύσκολο και χωρίς προδιαγεγραμμένο αποτέλεσμα στόχο: να κερδίσουν την ειρήνη και την εμπιστοσύνη του ιρακινού λαού» (Αθ. Ελλις - ΝΕΑ).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ