Παρασκευή 11 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΥΝΟΔΟΙ «G7» - ΔΝΤ
Υπό τη σκιά της διεθνούς ύφεσης

Υπό τη σκιά της ύφεσης που έχει απλωθεί στην παγκόσμια οικονομία πραγματοποιούνται το Σαββατοκύριακο στην Ουάσιγκτον οι συνεδριάσεις της ομάδας των 7 πλουσιότερων χωρών του κόσμου («G7») και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), στις οποίες θα συμμετάσχει και ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης, με την ιδιότητα του προεδρεύοντα αυτή την περίοδο του ΕΚΟΦΙΝ.

Σε χτεσινές του δηλώσεις - πριν αναχωρήσει για την αμερικάνικη πρωτεύουσα - ο υπουργός αναφέρει ότι στη συνεδρίασή του «G7» θα συζητηθεί «η πορεία και οι εξελίξεις της παγκόσμιας οικονομίας και είναι πιθανό η συζήτηση να επεκταθεί στο είδος των διαρθρωτικών αλλαγών που χρειάζεται κάθε οικονομία». Οσο για τη σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αναφέρει, ότι, ως προεδρεύων του ΕΚΟΦΙΝ θα προωθήσει τη θέση της Ευρωπαϊκής Ενωσης «για μεγαλύτερη στήριξη της αναδιάρθρωσης του χρέους των φτωχών χωρών».

Υπενθυμίζεται ότι πριν τις συνόδους του G7 και του ΔΝΤ, είδαν το φως της δημοσιότητας οι εκθέσεις διεθνών οργανισμών (ΕΕ, ΟΟΣΑ, ΔΝΤ) με τις εαρινές προβλέψεις που χρωμάτιζαν με τα πιο μελανά χρώματα την πορεία της διεθνούς οικονομίας. Για την Ευρωπαϊκή Ενωση εκτιμούν ότι ο ρυθμός ανάπτυξης για το 2003 θα διαμορφωθεί μόλις στο 1%, με τη γερμανική οικονομία, την ισχυρότερη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, να προσγειώνεται σε ακόμα χαμηλότερους ρυθμούς, ενώ για την οικονομία των ΗΠΑ, γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στα πολύ μεγάλα εμπορικά και δημοσιονομικά ελλείμματα, την υπερχρέωση των καταναλωτών κλπ., προβλήματα τα οποία δημιουργούν δυσοίωνες προβλέψεις για το μέλλον.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ